Ascultă Radio România Cultural Live

Minimest îi invită pe cei mici la cinema - Cele mai frumoase filme de animație pentru copii, în cadrul Anim’est 2017

19 Septembrie 2017, 12:12

Cele mai bune și cele mai așteptate filme de animație pentru copii vin în fiecare an la Minimest, secțiunea specială dedicată celor mici a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est. Cea de-a douăsprezecea ediție a festivalului, ce va avea loc între 29 septembrie – 8 octombrie, va include în program o selecție generoasă de proiecții pentru copii, cu teme adaptate vârstei lor – povești memorabile despre prietenie, timiditate, curaj, iubire și acceptare. În plus, și de data aceasta, cei mici vor fi invitați să participe la o serie de ateliere creative care îi vor introduce în culisele fascinante ale filmului de animație.

Filmele din secțiunea Minimest vor fi proiectate în cele două weekenduri ale festivalului, de vineri până duminică, între 29 septembrie – 1 octombrie și 6 – 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie.

22 de scurtmetraje pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani au fost selectate, anul acesta, dintre cele câteva sute înscrise în competiția Minimest. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație pentru copii va fi decis de un juriu format tot din copii, a cărui misiune nu va fi ușoară: selecția cuprinde titluri care au avut deja succes la festivaluri de animație de renume, precum Tabăra de vară / Summer Camp Island (r. Julia Pott), o producție Cartoon Network selectată și premiată precum Sundance, Ottawa IFF sau Anima, Povești încurcate /Revolting Rhymes (r. Jakob Schuh, Jan Lachauer), adaptat după îndrăgita carte pentru copii a lui Roald Dahl și premiat la Annecy pentru Cea mai bună producție TV, sau celebrele creații pentru copii produse de Les Films du Nord, Unicornul / The Unicorn (r. Rémi Durin) și Vântul printre trestii / The Wind in the Reeds (Nicolas Liguori, Arnaud Demuynck).

Secțiunea Minimest cuprinde și câteva dintre cele mai de succes lungmetraje recente pentru copii: Școala iepurașilor / Rabbit School (r. Ute von Münchow-Pohl), nominalizat la Premiul Ursul de Cristal la Berlinale 2017, în secțiunea Generation Kplus, o poveste despre peripețiile iepurașului Max la misterioasa școală a iepurașilor de Paște, sau lungmetraje proiectate în premieră la noi În pădurea

 

Huckybucky / In the forest of Huckybucky (r. Rasmus A. Sivertsen), selectat la Festivalul de Film de la Sarajevo anul aceasa, un film despre legile pădurii Huckybucky, în care animalele mici trebuie să le facă față suratelor lor mai mari și Devoratorii de şosete desperecheate / Oddsockeaters (r. Galina Miklínová), animația despre micile creaturi mâncătoare de șosete, selectată la Anima Mundi și la Karlovy Vary anul acesta.

Trei lungmetraje de animație extrem de îndrăgite, prezente la Anim’est în cadrul programului special Focus Finlanda, ce cuprinde câteva dintre cele mai bune animații finlandeze din ultimii ani, vor fi incluse și în programul Minimest: Familia Moomins Pe Riviera / Moomins on the Riviera, lungmetrajul în regia lui Xavier Picard și Hanna Hemilä (membră a juriului Anim’est anul acesta), după celebrele cărți și benzi desenate ale lui Tove Jansson și Lars Jansson, Niko şi drumul spre stele / Niko & The Way To The Stars(r. Michael Hegner, Kari Juusonen) și Niko 2: Frate mic, mare belea / Niko 2 - Little Brother, Big Trouble (r. Kari Juusonen, Jørgen Lerdam), proiectate în prezența regizorului Kari Juusonen.

Părinții vor putea veni însoțiți de cei mici și la alte proiecții – highlight în cadrul festivalului. Trei titluri de neratat anul acesta sunt: Viaţa mea de dovlecel / My Life as a Zucchini (r. Claude Barras), câștigătorul Premiului Publicului la Annecy în 2016 și nominalizat la Oscar anul acesta, Vulpea cea mare şi rea şi alte povestiri / The Big Bad Fox and oOther Tales, cel mai recent film de animație regizat de Benjamin Renner și Patrick Imbert, cunoscuți pentru lungmetrajul Ernest și Célestine, nominalizat la Oscar, în 2014, și Despicable Me 3 (r. Pierre Coffin, Kyle Balda), cea mai recentă creație a studioului invitat la această ediție a festivalului, Illumination Mac Guff.

Tintin şi Templul Soarelui / Tintin and the Temple of the Sun (r. Raymond Leblanc, 1969), Avril și lumea extraordinară / Avril and the Extraordinary World (r. Christian Desmares, Franck Ekinci, 2015) și Titeuf, filmul / Titeuf, the Movie (r. Zed, 2010), sunt alte titluri recomandate și copiilor, din secțiunea Comics & Animation – cea care dă și tematica ediției Anim’est 2017.

Și anul acesta, o serie de ateliere de animație pentru cei mici vor avea loc zilnic în timpul festivalului, sub îndrumarea unor specialiști ai industriei. De vineri până duminică, în ambele weekenduri ale festivalului, copiii cu vârste între 10 – 14 ani vor putea participa la un atelier de benzi desenate în care

vor fi parcurse noțiuni de bază despre conținut (compoziţie, mesaj, titlu, simboluri), sub forma unor exerciţii interactive, materializate într-o serie de BD-uri scurte, cu poveşti individuale sau de grup. Trainerul acestui atelier, Aniela Ariton, este ilustrator şi lucrează la aplicaţii pentru mobil, dar şi la poveşti pentru copii. De luni până joi, între 2 şi 5 octombrie, copiii cu vârste între 8 – 12 ani vor putea participa la atelierul de animație stop motioncu Ion Aramă, regizor, ilustrator și animator, și Radu C. Pop, artist vizual și animator. Copiii vor lucra cu hârtie decupată și plastilină pentru a-şi crea propriile personaje şi poveşti, iar rezultatul va fi pus laolaltă pentru a realiza primele lor filme de animaţie. Atelierele vor avea loc la Centrul CINETic zilnic între orele 15.00 – 18.00, iar participarea va fi gratuită. Înscrierea se face până pe 26 septembrie, trimițând un e-mail la adresa ana@animest.ro în care va fi specificată vârsta copilului și atelierul la care dorește să participe.

De asemenea, între proiecțiile de film de la Cinema Elvire Popesco, cei mici vor avea parte de o serie de ateliere de creație cu trainerul Ana Cătălina Dobrescu, designer grafic și animatoare, care vor face să treacă mai ușor pauzele dintre filme. Atelierele se vor ține în Sala Atrium a Institutului Francez și vor fi animate de Cartoon Network, partenerul principal Minimest. Participarea nu necesită înscriere.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc înperioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo 111 și Carol 53. Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, vor putea fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi vor fi disponibile și în cinema în timpul festivalului. Accesul la proiecțiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimației) pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Pentru grupurile organizate prin şcoli, se asigură gratuitate atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice însoţitoare, la orice proiecţie Minimest. Pentru mai multe detalii sau înscrieri de grupuri organizate, trimiteți un e-mail la adresa ana.munteanu@animest.ro.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia.Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

 

Parteneri instituţionali: Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, Institutul Francez și Ambasada Franței în România, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare Balassi Bálint, Goethe Institut, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez din București, Centrul Ceh și Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei.

Partener Principal: Old Mout

Parteneri: Groupama, Cartoon Network, Ogilvy, Veneris, AVIS Rent a Car, Shorts TV, Les Ateliers Nomad, Cărturești, Opus, Bucate pe Roate, Lente, Apollo 111, Expirat

Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, BlitzTV, VICE România, Radio România Cultural, The Institute, Cinemagia, Scena 9, IQads, SMARK, Feeder.ro, AaRC.ro, proanimatie.ro, LiterNet.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Partener principal Minimest: Cartoon Network. Parteneri Minimest: Itsy Bitsy, Ateliere Recreative Tei, Green Sugar, Cinemil.ro, Clopotel.ro, Copilul.ro, KidSpots.ro, GOKID.ro, Urbankid.ro, Superpisi.ro

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie?
Teatru și film 25 Aprilie 2024, 12:42

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie?

Evenimentul va fi transmis LIVE pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro, de la ora 19:00.

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie?
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 24 Aprilie 2024, 11:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:10

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, cu ocazia avanpremierei și premierei spectacolului outdoor...

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Într-un studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes , cercetătorii au ajuns la...

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 13:05

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize

Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene , publicate inițial în 35 de limbi...

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 11:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:19

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15...

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru