Interviu în exclusivitate cu actorul american premiat cu Tony Award – JOHN BENJAMIN HICKEY
23 July 2021
CREED II, cu Stallone, Lundgren, Jordan și Munteanu la un loc! – de Michaela Platon
10 August 2021

Muzica la înălțime

Timp de două săptămâni, peste 70 de tineri muzicieni se perfecționează în cadrul Academiei și Festivalului ICon Arts, eveniment ajuns la cea de-a XIX a ediție și organzat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Printre profesorii invitați sunt nume importante ale scenei și pedagogiei: violonistul Remus Azoiței – profesor al Academiei Regale de Muzică din Londra, violocelistul Blaise Dejardin – șef de partidă al Orchestrei Simfonice din Boston, precuționistul belgian Ludwig Albert – profesor la Conservatorul Regal din Anvers, soprana Veronica Anușca – solistă a Operei Naționale din București, cântăreața de jazz Ana Cristina Leonte, iar lista este mult mai lungă.

Profesorii și cursanții susțin mai multe concerte în diverse spații din inima României. Au loc concerte în biserici fortificate, catedrale, conace sau săli de concerte din Biertan, Richiș, Copșa Mare, Cund, Mediaș, Brașov, Sighișoara, Avrig sau Sibiu.

La Sibiu între 1 și 14 august se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului “Concerte pe acoperiș”, un eveniment organizat de filarmonica decorată la începutul acestui an cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. La primele atracții ale acestei manifestări inedite, Festivalul ICon Arts și instituția muzicală reprezentativă a Sibiului își unesc forțele. Luni 2 august au oferit un concert relaxant pe acoperișul filarmonicii, un concert dublat de o panoramă frumoasă asupra orașului și împrejurimilor, dar și perturbat pe alocuri de zgomotele străzii, în special de turarea excesivă a motoarelor motocicletelor. Protagoniști au fost doi dintre membrii ansamblului PlaCello – violonceliștii Ella Bokor și Răzvan Suma. Ei ne-au oferit un program foarte frumos, alcătuit din opusuri create în secolele XVII – XVIII de importanți compozitori care au fost și violonceliști: Jean Baptiste Barriere, David Popper, Friedrich Dotzauer și Luigi Boccherini. Am asistat la o demostrație de virtuozitate, rafinament, logică interpetativă și excelență stilistică.

Astăzi continuă cursurile Academiei Icon Arts, iar întâlnirile cu publicul se reiau miercuri 4 august, când tot pe acoperișul Filarmonicii din Sibiu, de la ora 19, vor evolua flautista Ana Oltean, violocelistul bulgar Atanas Kratsev și pianistul Ovidiu Pârjol. Publicul se va bucura de sonorități imaginate de: Michel Blavet, Jacques Ibert, Francis Poulenc, Petar Hristoskov, Gaspar Cassado, Mstislav Rostropovici și David Popper.

Sebastian CRĂCIUN