Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI: PREMIERĂ. Ovidiu – Exilatul de la Pontul Euxin
23 November 2017
Teatrul Ion Creangă recrutează spiriduși pentru Campania de donații „Teatru în ghetuțe”
23 November 2017

O pagină despre supravieţuire şi demnitate umană în Taximetrist de noapte la New York de Mircea M. Ionescu – debut dramaturgic la Teatrul Național Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită marți, 28 noiembrie, de la ora 16.00, la Barul Hotelului Ramada Majestic (Calea Victoriei nr. 38-40), la audiția cu public în avanpremieră a spectacolul de teatru radiofonic Taximetrist de noapte la New York de Mircea M. Ionescu, adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu, regia artistică: Gavriil Pinte. Producția face parte din proiectul special Scena radiofonică a dramaturgiei contemporane româneşti, ediţia 2017. Actorul Angel Rababoc dă viață acestei monodrame cu voci verité, secondat de o distribuție numeroasă: Valentin Teodosiu, Daniela Ioniţă, Cristian Iacob, Dan Codreanu, Mircea Constantinescu, Nicolae Cristian, Tomi Cristin, Ion Haiduc, Daniel Popescu, Vasile Toma și interpreții vocilor episodice: Violeta Berbiuc, Gavriil Pinte, Janina Dicu, Oana Cristea Grigorescu, Patricia Prundea, Ema Stere, Attila Vizauer.

Regia de montaj: Florin Bădic, Radu Verdeş. Regia de studio: Janina Dicu. Inginer de sunet: Mădălin Cristescu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

  La audiţie va fi prezent autorul. Intrarea e liberă.

Cunoscut jurnalist și comentator sportiv, Mircea M. Ionescu exersează literatura și dramaturgia cu fidelitate încă din 1976 ca un permanent refugiu, după cum scrie pe pagina sa de internet. Primele piese de teatru montate la Arad, Petroșani și Bacău datează din perioada 1979-1985. Din 1997, la revenirea în țară după perioada exilului newyorkez, reia scrisul pentru teatru iar piesele acelor ani consemnează experiența vieții americane, trăite ca șofer de taximetru la New York. Din anul 2000 scrie și publică cu consecvență peste 15 piese, cu 26 de premiere în majoritate la Teatrul Ion Vianu din Giurgiu (pe care l-a și condus în calitate de director în perioada 2010-2016), dar și la Teatrul Satiricon din Chișinău sau Theatrum Mundi București. Subiectele pieselor sale sunt legate de cunoașterea și oglindirea lumii sportive românești dar și de apetitul pentru actualitate al jurnalistului Mircea M Ionescu, atunci când nu se alimentează direct din autobiografia sa. După 2011, piesa Pușlamaua de la etajul 13, premiată cu premiul I la Concursul Național de Dramaturgie-Comedie de la Galați, e montată în teatrele din țară dar și în Moldova, Bulgaria, Austria, sau la teatrul radiofonic la Radio Novi Sad în 2014.

Taximetrist de noapte la New York consemnează o etapă reală din viața autorului, fuga din țară în 1987, obținerea statutului de refugiat politic și aventura supraviețuirii și găsirii unui rost în SUA, la New York. La originea piesei Taximetrist de noapte la New York stă un volum omonim de memorialistică publicat în anul 2000, precedat de două piese de teatru cu același subiect. Semnalată ca monodrama cu voci verité, piesa convoacă personaje reale întâlnite în timpul celor 6 ani petrecuți ca taximetrist la New York, rememorează episoade trăite pe străzile Babilonului (după cum numește autorul orașul) din care trasează harta suferințelor și luptei pentru păstrarea verticalității interioare a exilatului în lumea americană. Piesa discută reversul clișeelor despre America tuturor posibilităților și este înainte de toate o istorie subiectivă a imigrantului dezrădăcinat. Regizorul Gavriil Pinte vede în piesa lui Mircea M. Ionescu o poveste de viață atemporală, a tuturor imigranților, a dezrădăcinaților porniți în căutarea unei vieți mai bune, confruntați cu propriile limite dar și cu sistemul social concurențial nemilos al Americii/Occidentului. Spectacolul nostru se vrea, în fond, o pagină despre supraviețuire și demnitate umană.