Premiile Galei HOP – Marele câştigător – Alexandru Voicu
10 September 2016
Eroii din povești se întorc pe scena Teatrului „Gong” din Sibiu!
11 September 2016

O stagiune cu opt premiere și Festivalul Interferențe la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își așteaptă spectatorii, în cea de-a 224-a stagiune, cu opt premiere și cu o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

pressconf_evad_bi-0606Directorul general al Teatrului, Gábor Tompa, a anunțat la conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii stagiunii că primul eveniment al stagiunii va fi premiera spectacolului Azilul de noapte de Maxim Gorki pus în scenă de regizorul rus Yuri Kordonsky. Aceasta este programată pe 7 octombrie.

De asemenea, la începutul acestei stagiuni, András Visky a început  repetițiile cu Galoși, un text scris de renumitului scriitor contemporan maghiar, György Dragomán,  și aflat în premiera absolută.

În același timp, teatrul pregătește și un proiect fără precedent, care se adresează tinerilor între 14 și 18 ani. Proiectul a debutat în luna ianuarie a acestui an. Spectacolul Părinți are ca temă relația părinte-copil și pornește de la aproximativ șaptezeci de interviuri realizate cu tineri. Regia îi aparține lui Márta Vargyas, iar premiera va avea loc la începutul lunii noiembrie.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe se va desfășura în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie și are ca temă Odiseea Străinului. Festivalul va găzdui numeroase spectacole din mai multe țări ale lumii, de la Germania până la Coreea de Sud. Regizorul Declan Donnellan, actrița de pansori Jaram Lee și compania poloneză Teatr ZAR vor reveni la Cluj, iar trupele Schauspielhaus Bochum și Schauspiel Stuttgart vor face parte pentru prima oară din programul Festivalului Interferențe.

În cea de a doua parte a stagiunii, Teatrul Maghiar de Stat va lansa Atelierul tinerilor regizori, un program multianual în cadrul căruia Botond Nagy, Ferenc Sinkó și Tom Dugdale vor monta în Sala Studio.

De asemenea, regizorul ucrainian, Andriy Zholdak, prezent la Festivalul Interferențe cu spectacolul macedonean Electra, va monta pentru prima oară la Cluj piesa Rosmersholm de Ibsen.

Pentru spectacolele lunii septembrie și octombrie biletele pot fi cumpărate online pe site-ul www.biletmaster.ro sau la casieria teatrului (în zilele lucrătoare între orele 10.00 –  14.00, precum şi cu o oră şi jumătate înainte de spectacol, tel.: 0264-431986).

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU INTERFERENȚE

EDIȚIA A V-A

24 NOIEMBRIE – 4 DECEMBRIE 2016

ODISEEA STRĂINULUI

Încă de la prima sa ediție din 2007, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe şi-a propus prezentarea la Cluj, în cadrul unui maraton teatral de 10-11 zile, a unor producții care aparțin diverselor culturi teatrale din lume. La baza selecției stă întâlnirea dintre aceste limbaje și estetici teatrale, care vin din medii culturale dintre cele mai diverse, unite fiind într-un program coerent prin tematica diferită de la ediţie la ediţie și prin nivelul artistic al spectacolelor invitate.

După patru ediții de succes, Festivalul continuă să bucure publicului clujean cu producțiile unora dintre cele mai importante companii de teatru din lume, unul dintre obiectivele sale fiind şi dezvoltarea dialogului dintre culturi și comunități – dialog care este imperios necesar în zilele noastre. Ediția din 2016, care are ca temă Odiseea străinului, va analiza, prin spectacole și evenimentele programate, posibilele căi ale acestui dialog.

ejjeli_menedek_bi-5884Interferențe acordă o importanță deosebită dialogurilor cu creatorii spectacolelor, scopul lor fiind acela de a aduce cât mai aproape de public tendințele cele mai interesante ale teatrului contemporan și de a-i apropia pe creatorii scenei internaționale unii de ceilalţi.

În cadrul celei de-a V-a ediții vom avea din nou ocazia de a găzdui spectacole ale unor companii importante din lume, alături de producţii experimentale și de oameni de teatru de marcă care, unii dinte ei, vor coordona şi nelipsitele atelierele adresate tinerilor profesioniști. În perioada 24 noiembrie – 4 decembrie vom putea vedea 25 de spectacole din 16 țări semnate de artiști precum: Tomaž Pandur (cu spectacolul hommage, care va deschide festivalul), Armin Petras, Andriy Zholdak, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Jurij Kordonszkij, Viktor Bodó, Margarita Mladenova, Ivan Dobchev, Jarosław Fret și Romeo Castellucci. Pentru prima dată în istoria Festivalului vor fi prezente la Cluj companii de teatru din Rusia, Irlanda, Macedonia, Suedia, Luxemburg și Slovenia, dar vor reveni și artiști cunoscuți publicului clujean din edițiile anterioare.

Programul de spectacole va fi completat și de această dată de dialoguri cu creatorii, lansări de carte, expoziții, concerte și workshop-uri.