Ediția a 14-a a OWR, la feminin
11 June 2021
One World Romania #14. Ziua 2
14 June 2021

One World Romania #14. Prima zi

După deshiderea de ieri seară, ediția a 14-a a festivalului One World Romania începe propriu-zis astăzi, cu două filme din retrospectiva dedicată cineastei Ulrike Ottinger, monumentalul „China. Artele – Oamenii” și „Jurnalul unei bețivance”, primul documentar din competiție, primele două segmente ale programului Cineclub OWR, dedicate lui Paul Călinescu, respectiv lui Jean Mihail, și un eveniment special care investighează construcția socială a bătrâneții.
Competiția internațională
„Covrigul meu mexican” – Cinema Elvire Popesco, ora 20.30
Inventivul debut al regizoarei spaniole Nuria Giménez nu este doar o excepție în peisajul audiovizual contemporan, ci și chestionează dintr-o altă perspectivă motivele pentru care unele opere cinematografice sunt considerate documentare, iar altele ficțiuni. Punctul de plecare al filmului lui Giménez nu prevestea nimic neobișnuit: ca atâția alții înaintea ei, cineasta a regăsit filmări de amator realizate de bunicii ei și a fost fascinată de valoarea lor de documente istorice neomologate. Dar în loc să le utilizeze ca ilustrații pentru povestea personajelor ce populează aceste imagini, sau măcar a perioadei sau clasei sociale cărora le aparțin, Giménez le face purtătoare ale unui destin imaginar: cel al lui Vivian Barret, o mondenă a anilor ‘50, care își petrece timpul călătorind dintr-un centru al luxurii în altul, fără să-și găsească fericirea ori rostul.
Recomandările zilei
China. Artele-Oamenii” – Cinema Elvire Popesco, ora 14.00

„China. Artele-Oamenii” este primul dintr-o serie de documentare foarte lungi realizate de Ulrike Ottinger în decursul călătoriilor sale – mai întâi de-a lungul Asiei și, mai târziu, în jurul lumii. Modul în care ea descoperă o cultură străină reflectă opusul unei atitudini intruzive. Ottinger alocă timp pentru a filma cadre lungi ce surprind viața de zi cu zi din spațiul public din trei orașe ale Chinei: Beijing, Sichuan și Yunnan. Ea ne creditează cu încrederea că nu avem nevoie de vreo explicație pentru ceea ce putem vedea, de altfel, și singuri și, făcând asta, ne transformă în niște spectatori activi. Suntem cu Ulrike, cu ei, suntem acolo și atunci, trăim experiența culturii lor fără a o trece printr-un proces de intelectualizare. Ceea ce este străin pentru noi se transformă pe măsură ce ne este oferit timpul necesar pentru a realiza propria noastră călătorie prin imaginile cineastei și, în consecință, pentru a ne crea propriile noastre conexiuni

China. Artele-Oamenii” face parte din retrospectiva pe care i-o dedicăm anul acesta operei multiforme, mereu surprinzătoare a cineastei germane Ulrike Ottinger. Tot astăzi, de la ora 20.00, la Cinemateca Eforie, puteți urmări cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei, transgresivul „Portretul unei bețivance”.
Cabina de vizionare” – Cinema Muzeul Țăranului, ora 17.30

Filmul lui Ra’anan Alexandrowicz pornește dintr-un gest de curiozitate și ajunge să sondeze în însuși principiul aflat la baza cinemaului: la ce anume ne uităm atunci când vedem un film sau o filmare? Maia Levy, o tânără americancă de origine iudeică, devine complicea regizorului și acceptă provocarea acestuia de a comenta clipuri YouTube din viața palestinienilor aflați sub ocupația militară a Israelului, în timp ce reacțiile ei sunt surprinse de o cameră video. Pusă față-n față cu secvențele filmate și cu înregistrarea răspunsurilor sale, fata experimentează atât îndoiala și empatia, cât și tentația partizanatului. Interpretarea imaginilor se transformă într-un proces alunecos și în bună măsură pervers, dependent de prejudecățile și de starea emoțională a privitoarei și imposibil de redus la obiectivitatea absolută. Pentru că, în esență, fiecare film e atâtea filme câți spectatori trec pragul cinematografului.

Evenimentul zilei
Retro Radio Podcast – Institutul Cultural Maghiar București

Retro Radio Podcast este un documentar subiectiv despre bunicii noștri, realizat de opt artiști cu experiență în muzică, artă contemporană, teatru și dramaturgie. Retro Radio este primul podcast care provoacă multe dintre clișeele despre bătrânețe. Concepută și scrisă de regizoarea Ioana Păun, alături de muzicienii Cătălin Rulea, Sillyconductor și Diana Miron, noua serie Retro Radio este realizată pe parcursul anului de actorii Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin și Ruxandra Manoi alături de bunici gata să accepte provocări, să spună povești despre modă, distracție, relații, joburi, victorii sau eșecuri.

O scurtă recapitulare a zilei de ieri
Ieri a avut loc deschiderea celei de-a 14-a ediții a festivalului One World Romania, care s-a desfășurat în două locații în paralel, cu proiecția celui mai recent documentar al lui Ulrike Ottinger, „Paris Calligrammes”, la Cinema Elvire Popesco, și a filmului „Petit Samedi”, al talentatei tinere regizoare belgiene Paloma Sermon-Daï, la Cinema Muzeul Țăranului. Ambele filme au prezentat, prin filtre foarte personale, experiența feminină, lansând astfel tema centrală asupra căreia ne vom apleca de-a lungul ediției din acest an, prin intermediul filmelor și evenimentelor speciale.
Programul complet al zilei

CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

14:00 China. Artele – Oamenii – cu pauză 30 min.

20:30 Covrigul meu mexican (Competitie)

CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI

15:30 Tu crezi că pământul e lucru mort

17:30 Cabina de vizionare

17:30 Scrisoare către un prieten

20:15 Departe de voi am crescut

CINEMATECA EFORIE

12:00 Cineclub OWR: Program Paul Călinescu (1)

14:30 Cineclub OWR: Program Jean Mihail

17:00 Babardeală cu bucluc sau porno balamuc

20:00 Portretul unei bețivane

INSTITUTUL CULTURAL MAGHIAR BUCUREȘTI

19:30 Retro Radio Podcast

Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.