Știința 360: Școlile și grădinițele din București rămân închise încă 2 săptămâni
3 November 2020
Dimensiunea științifică a artei: Adrian Moleavin – Turnul bionic, orașul vertical
3 November 2020

Profesorul Carlos Frenk a primit Premiul Paul Dirac, pentru munca sa asupra evoluției universului

Un cosmolog care a ajutat la modelarea înțelegerii materiei întunecate, a structurii cosmice șia formării și evoluției galaxiilor a primit un premiu de top pentru fizică. Profesorul Carlos Frenk a primit medalia Paul Dirac 2020 și Premiul pentru fizică teoretică acordat de Institutul de Fizică (IoP). Cercetătorul Universității Durham a fost unul dintre inițiatorii teoriei Cold Dark Matter (CDM).

Este al doilea an consecutiv când un profesor din Durham a câștigat acest premiu, după ce, în anul 2019, prof. Keith Ellis de la aceeași universitate a câștigat medalia Paul Dirac pentru munca sa în cromodinamica cuantică..

Un purtător de cuvânt al universității a declarat că cercetările efectuate de prof. Frenk și colegii săi din Durham „au creat o capacitate de renume internațional pentru prezicerea proprietăților observabile ale galaxiilor dintr-un univers CDM”.

Profesorul Carlos Frenk a spus: „Paul Dirac a fost unul dintre cei mai mari fizicieni ai secolului XX și unul dintre fondatorii fizicii cuantice. A primi o medalie numită după el este o uriașă onoare. Medalii de acest gen se acordă persoanelor fizice, dar știința este un efort de colaborare internațional. Împărtășesc această onoare multor colegi și studenți cu care am avut privilegiul de a lucra de-a lungul anilor la Durham și în alte părți”.

Sursa: https://www.bbc.com/news

foto: wikipedia