FESTIVALUL EUROPEAN AL SPECTACOLULUI TIMIȘOARA – FESTIVALUL DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI
31 August 2020
Apel pentru salvarea teatrelor independente și a unui sector cultural esențial pentru viitorul României!
31 August 2020

Opt premiere la Teatrul ”Tomcsa Sándor” din Odorheiu- Secuiesc

În stagiunea 2020/2021, Teatrul ”Tomcsa Sándor” se pregătește cu opt premiere, după contemporani, și clasici.

Conform planurilor noastre, stagiunea va începe în aer liber cu premiera spectacolului de cafenea Pisica verde, de Elise Wilk, montat de actorul companiei, Tóth Árpád. Piesa des jucată în Europa și tradusă în mai multe limbi, explorează problemele adolescenților din România.

În septembrie, continuăm focusul pe tineri, și prezentăm spectacolul de școală numit Val, în cadrulproiectului de educație teatrală szinT, în colaborare cu atelierul Nyitott Kör din Budapesta, în regia lui Meszlényi-Bodnár Zoltán. Începând cu această stagiune relansăm și suplimentul interactiv Margó, adresat tinerilor interesați în analiza spectacolelor oferite în cadrul abonamentelor pentru elevi.

Piesa Repetiție de seară, scrisă de dramaturgul ardelean Kiss Csaba (onorat cu Premiul Jászai Mari și Premiul József Attila) este regizată de Tóth Árpád. Drama inspirată din filmul La strada al lui Fellini, este o provocare artistică pentru actori.

Regizorul Botos Bálint va lucra pentru prima oară în Odorheiu Secuiesc, și va monta o producție bazată pe textele scriitoarei japoneze Yoko Ogawa, sub titlul de lucru Răzbunare. Spectacolul de revelion, comedia Un cuplu ciudat de Neil Simon, va fi regizat de Lendvai Zoltán, care lucrează pentru a doua oară împreună cu compania teatrului.

Regizorul spectacolelor Nu va fi dimineață, Fred! și Orașul nostru, Vladimir Anton va monta în primăvara anului 2021 adaptarea romanului cult, Zbor deasupra unui cuib de cuci. Actorul-regizor Anger Zsolt se reîntoarce la Teatrul ”Tomcsa Sándor” tot în primăvara anului viitor, și montează Kaisers TV, Ungarn de Pintér Béla. Spectacolul a făcut parte din stagiunea anterioară a teatrului, dar repetițiile au fost întrerupte de pandemie.

Atelierul de Păpuși (Udvarhely Bábműhely) se pregătește cu două premiere pentru cei mici: cu povesteaMoștenirea regelui bătrân (regizat de Szabó Attila), și cu un spectacol de teatru-experiment în aer liber, bazat pe basmele lui Benedek Elek.

In memoriam Csukás István: spectacolul de tineret, Hapci-szigetek s-a inspirat dintr-o poveste scrisă de autorul decedat recent, iar creatorii cu metoda devising, au contribuit cu propriile experiențe din familie și copilărie.

Sperăm să ne revedem cât mai curând, în stagiunea 2020/2021!