INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL
16 September 2016
Interviu cu Anca Fronescu în emisiunea Orașul Vorbește
16 September 2016

Orchestra Națională Radio, în aer liber, la Bucharest Music Film Festival

Orchestra Națională Radio vă invită la un frumos moment muzical în aer liber.

Sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu şi cu participarea extraordinară a  soliștilor Răzvan Popovici– violă și Alexander Sitkovetsky – vioară, orchestra vă aşteaptă sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 21.00, în Piaţa Universitații. Concertul se desfăşoară în cadrul celei de-a XI-a ediţii a manifestării intitulate Bucharest Music Film Festival, iniţiată de Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. În perioada 9-18 septembrie, festivalul transformă Piaţa Universitații într-o „grădină muzicală” cu o ofertă diversă de concerte şi recitaluri, dans şi proiecţii cinematografice nocturne. Accesul este gratuit.

Dirijorul Cristian Oroşanu a activat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a. De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi  Ingo Metzmacher.A dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov si director artistic al Operei Nationale din Iasi.

Violonistul britanic Alexander Sitkovetsky s-a născut în 1983, la Moscova, într-o familie de mare tradiţie muzicală.A debutat ca solist în anul 1991, la Montpellier, în Franţa. În acelaşi an a fost invitat să studieze la Școala Yehudi Menuhin din Londra. De la prima întâlnire la Moscova, în 1990, Yehudi Menuhin a devenit mentorul lui Alexander. Ca solist a cântat alături de Filarmonica Olandeză, Royal Philharmonic, Orchestra de Muzică de Cameră Britanică, Academy of St. Martin in the Fields, Orchestra de Muzică de Cameră din Moscova, Orchestra de Cameră din Stuttgart şi BBC Concert Orchestra. Alexander a fost invitat la nenumărate festivaluri precum Festivalul Radio France din Montpellier, Festivalul de la Verbier sau Tuscan Sun Festival de la Cortona. Ca solist, a cântat în săli renumite precum Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall din Londra, Sala Verdi din Milano sau Sala Mare a Conservatorului din Moscova. Alexander este membru al Ansamblului Raro şi membru fondator al Trioului Sitkovetsky. (sursa: http://www.sonoro.ro/)

Violistul Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden şi Theatre-des-Champs-Elysée din Paris. A colaborat cu Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Mihaela Ursuleasa, Gilles Apap şi Thomas Demenga. Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music Festival şi Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără South Bank si Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Prinzregententheater şi Gasteig din München.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.