Știința 360: ”În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu SarsCoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul”
28 September 2020
Știința 360 – #raportuldegarda
29 September 2020

Pastila antistres: TEHNICA POMODORO – sau când timpul devine materie

Ne simțim adesea copleșiți de sarcinile pe care le avem de făcut zi de zi indiferent dacă acestea vin din viața noastră privată, din zona de studiu sau din zona profesională. Căutăm soluții pentru a ne eficientiza timpul și pentru a fi productivi…. 

Poveste de astăzi poate aduce lumină în această zonă. Ea începe cu un student care a constatat că nu era suficient de eficient și a tras cu ochiul la colegii din jurul său ca să înțeleagă diferența. Și-a pus apoi întrebarea dacă el poate să studieze 10 minute fără întrerupere. Căutând un ceas cu care să cronometreze cele 10 minute, ochii i-au căzut pe un cronometru de bucătărie în formă de roșie… Astfel s-a născut Tehnica Pomodoro – una dintre cele mai eficiente în creșterea productivității, evitarea amânării și păstrarea focusului aducându-i faimă studentului de atunci – Francesco Cirillo.

……….

Tehnica Pomodoro poate fi o armă valoroasă împotriva erorilor de planificare pentru că atunci când începi să lucrezi în sesiuni scurte, cronometrate, timpul nu mai este un concept abstract, ci un eveniment concret – devine o roșiuță – o unitate Pomodoro – de timp și efort. Astfel conceptul de timp se schimbă de la un negativ – ceva care trece, care a fost pierdut – la o reprezentare pozitivă a evenimentelor realizate .

La final – o ultimă sugestie – Planifică-ți ”roșiuțele” în avans! Aloca 15 minute la începutul zilei de lucru (sau la sfârșit, dacă planifici ziua următoare), pentru a realiza o planificarea realistă. Gândește timpul alocat sarcinilor prin Tehnica Pomodoro și el va deveni astfel materie și în același timp devine prietenul tău!

O zi frumoasă îți doresc! Cu bine

Rubrică realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician & Psihoterapeut & Coach

Coordonată de Mihaela Ghiță