Teatrul de Comedie anunță deschiderea stagiunii 2016 / 2017
13 September 2016
Peste 40 de filme vor fi proiectate în a 5-a ediție a București Docuart Fest
13 September 2016

Periplul ‘Caravanei filmului românesc’ continuă, iar noua destinație este Cernavodă

Orașul Cernavodă găzduiește, timp de o săptămână, ‘Caravana filmului românesc — capodopere ale cinematografiei naționale’. În perioada 15 — 21 septembrie a.c, publicul este invitat, în fiecare seară, cu începere de la ora 19.30, în Piațeta Centrului Civic, pentru a viziona o serie de frumoase și importante filme românești, realizate în ultimii ani.

Filmele propuse în program abordează, cu umor sau cu duioșie, diferitele aspecte ale dragostei, fie că ne referim la ‘Dincolo de calea ferată’, filmul realizat de Cătălin Mitulescu sau că vorbim despre iubirea pentru muzică și fidelitatea față de prieteni a lui Andrei Filipov, dirijorul de renume internațional ajuns om de serviciu al Teatrului Balșoi din Moscova din ‘Concertul’, film pentru care Radu Mihăileanu a primit numeroase premii sau nominalizări la prestigioase festivaluri internaționale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile Cesar. Vizionând filmul ‘Doar cu buletinul la Paris’, realizat de Șerban Marinescu, publicul va face haz de necaz urmărind aventura personajului principal, profesorul de sport, care toată viața a economisit bani să ajungă la Paris. Dar care, printr-un complex de împrejurări, nu merge nici la Paris și, în plus, rămâne și fără bani. Regizorul Dan Pița cu al său film ‘Kyra Kyralina’ va transporta publicul într-o altă lume, de mult, apusă, aceea a comunității multiculturale cu parfum balcanic din zona Brăilei. Iar prin subiecte abordate în ‘Live’ (regia: Vlad Păunescu), ‘Carmen’ (regia: Doru Nițescu) și ‘Cel ales’, spectatorii vor recunoaște, transpuse artistic, fragmente din viața cotidiană și se vor regăsi în frământările și problemele personajelor.

Din distribuția acestor filme fac parte mari actori ai scenei și filmului românesc: Maia Morgenstern, Rodica Lazăr, Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu, dar și Aleksey Guskov, Melanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berleand. Muzica ambientală pe care spectatorii o pot asculta înainte începerii proiecțiilor este compusă și interpretată de Florian Nanu.

Publicul prezent la proiecțiile în aer liber din Piațeta Centrului Civic va avea ocazia să se întâlnească cu invitații speciali ai ‘Caravanei filmului românesc’: Ada Condeescu și Cătălin Mitulescu, Bogdan Stanoevici și Nicodim Ungureanu, dar și cu regizorul Doru Nițescu, care vor vorbi spectatorilor despre filmele lor.

Scopul ‘Caravanei filmului românesc — Capodopere ale cinematografiei naționale’, proiect aflat în al patrulea an de existență, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naționale și cineaștilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc.

*** Asociația CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro, împreună cu MDV Audio Studio (www.mdvstudio.ro), a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel național, prin cele două secțiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naționale și Cartea și filmul.

În cei patru ani de existență, Caravana filmului românesc a fost în orașele: Ploiești, Constanța, Onești, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reșița, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaș, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călărași și București, ajungând la un număr de aproximativ 80.000 de spectatori și consemnând 1.700 de referiri în presa locală și națională.

În cadrul Caravanei, toate filmele clasice au fost prezentate la o calitate artistică și tehnică de excepție, fiind refăcute ca sunet și imagine.

*** Proiectul este realizat cu sprijinul UCIN — Uniunea Cineaștilor din România și cofinanțat de A.F.C.N. — Administrația Fondului Cultural Național (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării).

La Cernavodă, proiectul este realizat în parteneriat cu: Primăria Cernavodă.

Parteneri media: Cinefan, All About Romanian Cinema — AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă, RoEvents, iFestival.ro, Comunicate de afaceri, Timp Românesc, Prompt Media, Agenția de Carte, Viitorul Ilfovean, Centrul Român pentru Inițiativă Socială, Asociația Cris, Grădinițe București, Calendarul Copiilor, SuntParinte.ro, Intuitext

Program ‘Caravana filmului românesc — Capodopere ale cinematografiei naționale’

Piațeta Centrului Civic, Cernavodă

Joi, 15 septembrie, ora 19.30: CONCERTUL

Regia: Radu Mihăileanu; Scenariul: Matthew Robbins, Hector Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu

Cu: Aleksey Guskov, Melanie Laurent, Dmitri Nazarov, Francois Berleand, Vlad Ivanov, Miou-Miou;

Vineri, 16 septembrie, ora 19.30: CARMEN

Regia: Doru Nițescu; Scenariul: Tudor Voican, Doru Nițescu, Cătălin Cocris

Cu: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Doru Ana, Nicodim Ungureanu

Invitat special: Doru Nițescu

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 19.30: DINCOLO DE CALEA FERATĂ

Scenariul și regia: Cătălin Mitulescu;

Cu: Ada Condeescu și Alexandru Potocean

Invitați speciali: Ada Condeescu și Cătălin Mitulescu

Duminică, 18 septembrie, ora 19.30: CEL ALES

Scenariul și regia: Cristian Comeagă;

Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte

Invitați speciali: Bogdan Stanoevici și Nicodim Ungureanu

Luni, 19 septembrie, ora 19.30: LIVE

Regia: Vlad Păunescu; Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu

Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Valentin Teodosiu, Adrian Titieni, Claudiu Bleonț

Marți, 20 septembrie, ora 19.30: KYRA KYRALINA

Regia: Dan Pița; Scenariul: Ioan Grigorescu, după romanul lui Panait Istrati;

Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu

Miercuri, 21 septembrie, ora 19.30: DOAR CU BULETINUL LA PARIS

Regia: Șerban Marinescu;

Scenariul: Șerban Marinescu, Denis Dinulescu;

Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni

Proiecțiile vor avea loc în perioada 15 — 21 septembrie, cu începere de la ora 19.30, în Piațeta Centrului Civic. În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecțiile vor avea loc la Sala de Spectacole a Casei de Cultură. Accesul publicului este gratuit, la toate proiecțiile.