EcoFrecvențe #25: Carbonul care se scufundă. Cum salvează turbăriile planeta

19 Mai 2025, 18:29
Turbăriile reprezintă unele dintre cele mai valoroase și fragile ecosisteme din România. Acestea se formează în zone cu exces de umiditate, unde descompunerea materiei organice este lentă, favorizând acumularea de turbă. Importanța lor ecologică este majoră, deoarece oferă habitate unice pentru numeroase specii rare de plante și animale, unele endemice sau pe cale de dispariție.
Unul dintre cele mai relevante roluri ale turbăriilor este capacitatea lor de a stoca carbon. Ele funcționează ca rezervoare naturale de carbon, contribuind semnificativ la reducerea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă, astfel având un impact pozitiv în combaterea schimbărilor climatice.
Despre aceste ecosisteme fragile și despre rolul lor în natură am stat de vorbă cu Răzvan Horațiu Bătinaș, lector în cadrul Departamentului de Geografie Fizică și Tehnică din cadrul Facultății de Geografie a Universității Babeș Bolyai din Cluj, coautor al unui articol pe această temă, publicat pe platforma infoclima.ro.
EcoFrecvențe este o emisiune Radio România Cultural realizată de Dan Vasiliu.