Timpul trecut - Anton Șuteu, mărturisiri sonore din anii ’90: „Cred într-un destin al cântecului. Pe toate le-am iubit, le-am îndrăgit și le-am compus cu pasiune, dar această piesă a devenit cu timpul emblema creației mele."

21 Iulie 2025, 01:56
Anton Șuteu, mărturisiri sonore din anii ’90: „Cred într-un destin al cântecului. Pe toate le-am iubit, le-am îndrăgit și le-am compus cu pasiune, dar această piesă a devenit cu timpul emblema creației mele. Inspirația mi-a venit la Predeal, mă plimbam pe o cărare de munte și pur și simplu am auzit capătul de refren. După două zile de travaliu s-a născut Deschideți poarta soarelui’’.
Amintirile compozitorului Anton Șuteu prind voce la Timpul trecut. Anton Șuteu sau Toni, așa cum îi spuneau prietenii din lumea muzicii ușoare românești, a fost un compozitor pasionat, la vârsta de 4 ani simțind cu adevărat interesul pentru muzică. A compus muzică ușoară, dar și muzică pentru filme, televiziune și spectacole de teatru, devenind un reper în domeniu. "Șlagărul este o melodie ușor de reținut, accesibilă, simplă, dar nu simplistă", le spunea el ascultătorilor radioului public la începutul anului 1993, atunci când tocmai împlinise 46 de ani. Melodia Deschideți poarta soarelui a devenit fără să-și propună asta emblema creației sale, fiind inspirată de o simplă plimbare pe munte. A fost una dintre cele mai cunoscute, discutate, analizate și îndrăgite melodii lansate în anii ’80. Aceasta a devenit totodată în anul 1989 imnul francofoniei, la prima Olimpiadă francofonă din Maroc. „A fost un real succes. La un moment dat regele Marocului s-a ridicat în picioare în plină desfășurare a muzicii, a ridicat tot stadionul în picioare și au aplaudat. A fost pentru mine foarte impresionant’’.
Ce înseamnă să creezi un șlagăr, ce însemna pe atunci etno de bună calitate, ce fel de relații existau între marii creatori de muzică în urmă cu 30 de ani sunt doar câteva dintre poveștile pe care le puteți afla la Timpul trecut, unde puteți asculta interviul de colecție cu Anton Șuteu realizat în anii ’90 pentru ascultătorii radioului public. În plus, pe lângă câteva șlagăre care au făcut istorie în România, puteți asculta și vocile compozitorilor Cornel Fugaru, Mirela Fugaru și Laurențiu Profeta.
Timpul trecut este provocarea sonoră a acestei veri. În fiecare zi, de la ora 18:00, Radio România Cultural oferă ascultătorilor săi o serie de interviuri de colecție cu mari personalități ale lumii culturale din România - mărturisiri din urmă cu 60, 40 sau 20 de ani imprimate pe casete și benzi de magnetofon, care au fost digitizate, prind voce la Timpul trecut. Înregistrările de excepție fac parte din Fonoteca de Aur Radio România, dar și din arhiva sonoră a actualilor și foștilor colegi Radio România Cultural. Realizator: Andra Petrariu.