Timpul trecut - Johnny Răducanu, mărturisiri sonore din 2003: „Muzica este medicina mea. Cel mai frumos este să fii pe scenă fermecător și foarte talentat, dar să fii la fel și în viața particulară, să fii peste tot o creație extraordinară."

07 Iulie 2025, 10:49
Poveștile pianistului și contrabasistului Johnny Răducanu prind voce la Timpul trecut. Pe lângă un artist desăvârșit, cu har, Johnny Răducanu a fost și un personaj foarte carismatic, întotdeauna pus pe glume, dar atent la realitățile dezamăgitoare din jurul său. În 2003 le-a mărturisit ascultătorilor Radio România Cultural mai multe despre revolta sa față de lipsa de acces a tinerilor la jazz, dar și față de lipsa lor de interes pentru marile valori ale României. Specialistul american de jazz Leonard Feather l-a poreclit „Mr. Jazz of Romania”. Nu-i plăcea să i se spună muzician de jazz, dar uneori îi plăcea să spună despre el că este un poet. „Devin un poet numai când am sunete. Ce-i cu sunetul ăsta, este un musafir trimis de Dumnezeu’’, mărturisea artistul în 2003 făcând referire la procesul său creativ. A compus, a cântat și a trăit muzica pe scene naționale și internaționale, în teatre, în baruri și pe vapoare, alături de muzicieni foarte apreciați din întreaga lume. Jumătate de secol i-a dăruit jazzului, despre care afirma că nu știe să îl definească: „Întreabă-l pe Dumnezeu ce e jazzul, nu pe mine!’’.
De ce s-a săturat de bas și s-a dedicat pianului, ce credea Nichita Stănescu despre prietenul său, cum era viața de cântăreț pe vapor și cum era privit jazzul atunci în viața culturală din România sunt doar câteva dintre poveștile pe care le puteți afla la Timpul trecut, unde puteți asculta interviul de colecție cu Johnny Răducanu realizat în anul 2003 pentru ascultătorii Radio România Cultural.
Timpul trecut este provocarea sonoră a acestei veri. În fiecare zi, de la ora 18:00, Radio România Cultural oferă ascultătorilor săi o serie de interviuri de colecție cu mari personalități ale lumii culturale din România - mărturisiri din urmă cu 60, 40 sau 20 de ani imprimate pe casete și benzi de magnetofon, care au fost digitizate, prind voce la Timpul trecut. Înregistrările de excepție fac parte din Fonoteca de Aur Radio România, dar și din arhiva sonoră a actualilor și foștilor colegi Radio România Cultural. Realizator: Andra Petrariu