Timpul trecut - Ludovic Spiess, mărturisiri sonore din anul 2001: „Dintr-odată nu ne mai interesează muzica românească, creația românească. Fiecare generație trebuie să-și lase amprenta, contemporanii trebuie lăsați să se exprime și să creeze."

18 Iulie 2025, 01:54
Poveștile tenorului Ludovic Spiess prind voce la Timpul trecut. Ludovic Spiess și-a descoperit vocea la vârsta de 18 ani, timp în care își câștiga existența ca gravor în metal. A jucat apoi în 450 de spectacole, a interpretat peste 40 de roluri de operă și operetă, atât în țară, cât și pe marile scene ale lumii. A fost un adept al lui Puccini și s-a considerat întotdeauna un romantic și un sentimental. „În urmă cu 30 de ani altfel se lucra, mult mai profund și mai serios, mult mai în detaliu, valoarea spectacolelor era la un alt nivel, datorită disciplinei și a felului de a munci. Un mare artist trebuie să aibă și generozitate, și sentiment, și suflet și să nu trateze totul numai prin bani’’, le spunea tenorul Ludovic Spiess în anul 2001 ascultătorilor Radio România Cultural. Ludovic Spiess se întreba atunci înspre ce fel de lume artistică ne îndreptăm, vizibil dezamăgit de realitățile culturale ale vremii.
Pe lângă un artist complet, de talie internațională, Ludovic Spiess a fost director al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, al Operei Naționale din București, dar și Ministru al Culturii timp de un an de zile, în 1991. O perioadă despre care spunea în anul 2001 că își amintește cu plăcere.
Despre cum este să cânți o muzică din altă lume, despre rolurile care l-au marcat și despre cele mai grele partituri interpretate, despre partenerii de scenă pe care i-a avut și dorit, despre lipsa discurilor cu înregistrările sale în România, despre spectacole bine gândite care au reușit să reziste în timp și despre lipsa de interes a tinerilor artiști care s-au format în România de a cânta pe scenele din țara noastră puteți afla mai multe dacă ascultați Timpul trecut, unde puteți descoperi interviul de colecție cu Ludovic Spiess realizat în anul 2001 pentru ascultătorii Radio România Cultural.
Timpul trecut este provocarea sonoră a acestei veri. În fiecare zi, de la ora 18:00, Radio România Cultural oferă ascultătorilor săi o serie de interviuri de colecție cu mari personalități ale lumii culturale din România - mărturisiri din urmă cu 60, 40 sau 20 de ani imprimate pe casete și benzi de magnetofon, care au fost digitizate, prind voce la Timpul trecut. Înregistrările de excepție fac parte din Fonoteca de Aur Radio România, dar și din arhiva sonoră a actualilor și foștilor colegi Radio România Cultural. Realizator: Andra Petrariu.