Timpul trecut - Vladimir Găitan, mărturisiri sonore din 2005: „Am mâncat pâinea amară a directoratului și prețul unei umilințe pe care o duce un director de teatru în construcția bunului mers al acestei cenușărese a culturii românești’’

16 Iulie 2025, 11:43
Amintirile actorului Vladimir Găitan prind voce la Timpul trecut. Când spui Reconstituirea, nu spui doar Lucian Pintilie, spui George Mihăiță și desigur Vladimir Găitan. Un succes răsunător și o prietenie pe viață între cei doi, care au împărtășit ulterior nu doar scenele și platourile de filmare, ci și directorate ale teatrelor bucureștene. „Sunt oameni care iubesc această idee de carieră neapărată și de titluri. Eu le-am considerat doar așa o virgulă și în toate situațiile m-am descurcat. Întotdeauna m-am mulțumit cu titulatura de gospodar. Și gospodar vreau să rămân. Probabil că originile mele bucovinene nu m-au trădat’’, spunea Vladimir Găitan în anul 2005, la Radio România Cultural, despre încercările sale manageriale la Teatrul de Comedie și la Teatrul Nottara. Atunci a readus în actualitate ofurile sale privind realitățile teatrale din România, în special clădirile instituțiilor de cultură din București care se pot prăbuși în cazul unui cutremur puternic. Să umpli săli întregi de spectacol, cum este cea de la Teatrul Nottara, cu sute de oameni și să fie expuși la pericol i se părea ceva imoral. Așa că după o zdruncinătură puternică a clădirii cauzată de metroul care circulă pe sub sala teatrului, actorul a avut un atac de panică și a decis să își dea demisia în semn de protest. Nu înainte de a încerca o bătălie cu politicul de la acea vreme, dar și cu locatarii blocului, ambele pierdute cu ostilitate.
Despre importanța unei conduceri solide a teatrelor, despre poziții ingrate, săli goale, legi necorespunzătoare, clădiri care stau să cadă, salvatori, prietenii și trupe de succes. Despre ambiții politice care stau în calea unei vieți mai bune a teatrelor și artiștilor români, despre neputințele sistemului și lupte constructive pentru binele spectacolelor și spectatorilor. Despre fidelitate, revelații și semne de protest în teatru. Despre toate acestea puteți afla mai multe la Timpul trecut, unde puteți asculta interviul de colecție cu Vladimir Găitan realizat în anul 2005 pentru ascultătorii Radio România Cultural.
Timpul trecut este provocarea sonoră a acestei veri. În fiecare zi, de la ora 18:00, Radio România Cultural oferă ascultătorilor săi o serie de interviuri de colecție cu mari personalități ale lumii culturale din România - mărturisiri din urmă cu 60, 40 sau 20 de ani imprimate pe casete și benzi de magnetofon, care au fost digitizate, prind voce la Timpul trecut. Înregistrările de excepție fac parte din Fonoteca de Aur Radio România, dar și din arhiva sonoră a actualilor și foștilor colegi Radio România Cultural. Realizator: Andra Petrariu.