DOCUMENTAR: Frank Capra, regizorul sicilian care a dominat Hollywood-ul anilor ’30
3 September 2019
Programul săptămânii 3 – 8 septembrie la Cinema în aer liber pe Insula Artelor
3 September 2019

PORTRET: Elvira Godeanu

Celebra actriţă de teatru şi film Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904, la Bucureşti. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece în Târgu-Jiu, iar în 1921 revine la Bucureşti şi se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, secţia artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara.

A debutat imediat după terminarea studiilor, la numai 21 de ani, la Compania Tantzi Cutava-Mişu Fotino, într-o reluare – ”Fracul” (de Gabor Dregely). Afirmarea a venit cu cel de-al doilea spectacol din stagiunea 1926-1927, la 5 martie 1927, când Mişu Fotino a pus în scenă ”Măiastra fără inimă”, adaptarea lui Vasile Voiculescu după ”Prinţesa Turandot”, de Carlo Gozzi.

Elvira Godeanu a fost mai întâi angajată a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra şi apoi, din 1929, a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde avea să interpreteze roluri memorabile.

După debutul pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a fost angajată de Liviu Rebreanu, directorul teatrului, au urmat creaţii scenice variate, roluri de dramă şi comedie din repertoriul naţional şi universal: ”Care din ele”, comedia lui Anton Bibescu; ”Femeia şi paiaţa”, de Pierre Frondaie, dramatizarea aparţinând lui Pierre Louis; ”Ispăşirea Florentinei”, de Al. Kiriţescu, ”Elisabeta. Regina Angliei”, de Ferdinand Bruckner, în ambele jucând alături de Maria Filotti; tragicomedia ”Troilus şi Cressida”, de Shakespeare; ”…Escu”, de T. Muşatescu (premiera la 11 decembrie 1932), ”Dama cu camelii” ş.a. A fost şi Ziţa din ”O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, Lotte din dramatizarea după ”Suferinţele tânărului Werther”, de Goethe etc.

A jucat, de asemenea, în ”Moartea unui artist” de Horia Lovinescu, ”Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, ”Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, ”O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale. A colaborat şi la spectacolele Companiei Bulandra (”Un cuib de viespi” sau ”Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, 1930). Dintre marii actori alături de care a jucat pe scenă îi amintim pe Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Calboreanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Maria Filotti, Aura Buzescu, Cella Dima, Marioara Voiculescu, Sonia Cluceru, Silvia Dumitrescu-Timică ş.a.

Elvira Godeanu a jucat totodată în filmele ”Maiorul Mura” (1928, regia Ion Timus), ”Povara” (1928, regia Jean Mihail) şi ”Ciuleandra” (1930, regia Liviu Ciulei). A interpretat-o pe Zoe Trahanache în filmul “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale (1953, regia Victor Iliu şi Sică Alexandrescu).

A fost căsătorită cu Emil Prager, renumit inginer constructor din perioada interbelică.

Elvira Godeanu a murit la 3 septembrie 1991 şi a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Bucureşti. În 2015 a fost reînhumată în Cimitirul Catolic din Târgu Jiu.

În memoria sa, în anul 1993 s-a înfiinţat la Târgu-Jiu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, iar în 2002 – Fundaţia “Elvira Godeanu”. De asemenea, la Târgu Jiu se desfăşoară anual Festivalul Naţional de Teatru ”Zilele Elvira Godeanu”, ajuns în 2016 la cea de-a XV-a ediţie.

La 25 mai 2013, pe Aleea Celebrităţilor din municipiul Târgu-Jiu au fost dezvelite trei stele, închinate Elvirei Godeanu, respectiv lui Tudor Arghezi şi lui Sergiu Nicolaescu.

AGERPRES