Actrița Oana Pellea: Veneția mea e colorată, și cu râs, și cu lacrimă, e un spectacol în care îmi place să ființez
18 January 2019
Coregraful Gigi Căciuleanu pregăteşte o premieră la Teatrul Naţional “Radu Stanca”
21 January 2019

Premieră absolută, în seria SCRIITORI ROMÂNI INTERBELICI ȘI MAREA UNIRE: „George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război”, scenariu radiofonic de Ema Stere, în regia lui Attila Vizauer

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marţi,  22 ianuarie 2019, de la ora 20.00, la Radio România Cultural, o nouă producție realizată în cadrul proiectului SCRIITORI ROMÂNI INTERBELICI ȘI MAREA UNIRE: George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război. Scenariu radiofonic de Ema Stere după Amintiri din luptele de la Turtucaia și Pirin Planina de George Topîrceanu. Regia artistică: Attila Vizauer.

În distribuţie: Mihai Constantin, Cristian Iacob, Matei Constantin, Constantin Cojocaru, Viorel Păunescu, Ioan Brancu, Eugeniu Cozma, Dan Clucinschi, Daniel Tudorică, Ionuţ Kivu, Cornel Mihalache, Lia Gherman, Costas Mincu, Voicu Hetel, Nicolae Călugăriţa, Mirela Petrescu, Irina Cărămizaru, Roberto Grigore, Stelică Muscalu, Robert Radoveneanu, Lucian Iftime, Cătălin Frăsinescu, Dan Bobe, Sorin Aurel Sandu, Angel Popescu, Denis Hanganu, Ion Gheorghe Arcudeanu, Cristi Dionise, George Grigore. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Domnica Ţundrea. Proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră marți, 22 ianuarie, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Creţulescu nr. 8 din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul radiofonic George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război aduce în atenţia publicului o latură extrem de profundă a operei lui George Topîrceanu, şi anume mărturiile sale asupra participării la evenimentele primului război mondial, impresiile sale dramatice, din campaniile militare şi din prizonieratul în Bulgaria.

Ema Stere a alcătuit scenariul radiofonic din pasaje semnificative ale acestor mărturii, cu atenție la evoluția acțiunii, la psihologia personajelor și, ceea ce este mai important, cu iubire pentru opera și personalitatea lui George Topîrceanu. Astfel încât, scenariul este bine articulat și structurat, excelent construit, alternând discuţiile dintre George Topîrceanu şi editorul său, cu momentele de război, aducând în prim plan imagini foarte sugestive, foarte dure și încărcate de dramatism. Din relatările lui George Topîrceanu, Ema Stere a extras esenţialul, topind proza în dialog, transpunând secvenţele pline de încordare, tensiune și emoție, în limbaj radiofonic.

         Regizorul Attila Vizauer a izbutit un spectacol foarte viu, cuprinzător, alcătuit dintr-o gamă largă și variată de emoții, idei și sentimente. Spectacolul radiofonic George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război are forță evocatoare, tragism, neliniști, accente lirice și, în egală măsură, duioșie și umor. Este un spectacol unitar, împletind secvențele de război cu povești de viață, izbutind să creeze un adevărat film al desfăşurării evenimentelor acelor vremuri atât de zbuciumate. Un film în care ascultătorul de teatru radiofonic se integrează, simțind că face parte din acea desfășurare teribilă de forțe, o experiență istorică brutală, ce deschide însă o posibilă cale către umanitate, poezie, cunoaștere, înțelegere umană.

         ”Mi se părea că e un basm, / Când gloanțele veneau din vale”… Cele două versuri din De profundis, poezia care deschide inspirat spectacolul radiofonic, sintetizează drama trăită de George Topîrceanu, în luptele din primul război mondial și, în același timp, vorbesc despre felul în care poetul a privit istoria, ororile războiului, lumea, și, în ultimă instanță, moartea… Un spirit superior, contemplând atrocitățile unei încleștări lipsite de sens…

         O foarte bună realizare auditivă caracterizează spectacolul radiofonic George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război, alternanța de planuri născând  universuri sonore distincte, în care vocile actorilor se înglobează firesc. Distribuția spectacolului radiofonic cuprinde nume importante ale teatrului românesc, actori consacrați, alături de tineri aflați la început de drum, extrem de talentați, voci capabile să individualizeze caracterele dramatice, astfel încât povestea să capete dinamism, culoare și expresivitate. Vocile actorilor transmit imagini, conturează o lume, invitându-ne alături de ei în poveste…

         În rolul lui George Topîrceanu, în diferite etape ale vieții sale, regizorul Attila Vizauer a avut inspirația de a distribui doi actori. Topîrceanu la vârsta maturității și tânărul sergent de pe front și din prizonierat sunt întruchipați de Mihai Constantin și Matei Constantin, tată și fiu, două ipostaze distincte și totuși apropiate, două fațete ale aceluiași întreg, două individualități actoricești ce pun în valoare, în chip unitar, dimensiunea tragică a războiului, iminența morții, dar și simțul umorului, ironia și autoironia, care nu l-au părăsit pe Topîrceanu nici în cele mai grele momente.

 Spectacolul George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război, scenariu radiofonic de Ema Stere după Amintiri din luptele de la Turtucaia și Pirin Planina deGeorge Topîrceanu, în regia lui Attila Vizauer, reprezintă o tulburătoare pagină de istorie, un act de cinstire a memoriei celor căzuți în lupte, o producție sonoră sugestivă, puternică, evocatoare, care restituie publicului momente semnificative din primul război mondial și întregește portretul spiritual al unui autor sensibil, valoros și complex.

Domnica Ţundrea