Teatrul Apropo organizează un micro-turneu în țară cu spectacolul „Dincolo de oglindă”
28 October 2020
„5 Minute”, în regia lui Dan Chișu, lansat oficial în 20 noiembrie
29 October 2020

Premiera „Capete înfierbântate 2020” în Stagiunea digitală de Teatru Politic

Spectacolul este cea de-a două premieră din cadrul Stagiunii Digitale de Teatru Politic 2020. La 10 ani de la explorarea performativă a evenimentelor din 13-15 iunie 1990, propusă în spectacolul „Capete înfierbântate” realizat în 2010, „Capete înfierbântate 2020” investighează sistemul de sănătate din România, din perspectiva relației public-privat, cu accent pe actuala criză sanitară provocată de SARSCoV2.


„Capete înfierbântate 2020” analizează cauzele vulnerabilizării sistemului medical, demantelarea serviciilor publice și efectele distrugerii statului social, pericolele reducerii cheltuielilor și privatizării în sănătate. Spectacolul deconstruiește marote discursive perpetuate – „banii trebuie să urmărească pacientul”, „disfuncționalitățile sistemice provin din comunism” etc. – și ne provoacă să reflectăm asupra complexității și interdependenței factorilor responsabili pentru deficiențele din prezent.Capete înfierbântate 2020” este un spectacol despre consecințele dureroase ale unor politici publice care privilegiază, inclusiv în domeniul sănătății, profitul și logica eficientizării cu orice preț în defavoarea interesului public și medicinei sociale. 

Un interviu cu regizorul David Schwartz, realizat de Raluca Rădulescu pentru Scena și ecranul

Text: Mihaela Michailov & David Schwartz
Cu: Alexandru Potocean, Oana Rusu, Teodora Retegan, Maria Sgârcitu
Scenografia: Irina Gâdiuță
Muzica: Teodora Retegan & Maria Sgârcitu
Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea
Colaboratoare documentare: Dora Constantinovici
Grafica: Cătălin Rulea
Regia: David Schwartz
Parteneri: Friedrich Ebert Stiftung, Centrul de Teatru Educațional Replika, Galeria 26, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Asociația Constantin Hamangiu, SNSPA București, Universitatea București – Facultatea de Sociologie
Mulțumiri speciale: Teatrul Masca
***
Echipa de filmare
Imagine și lumină: Dragoș Hanciu; operatori cameră: Dragoş Hanciu, Jaro Minne, Alexandru Radu; sunet: Flora Pop; mixaj sunet: Teodora Retegan; producție, regie, montaj și colorizare: Alexandru Radu.
 
Spectacolul a fost filmat la Centrul de Teatru Educațional Replika. Va fi difuzat online pe contul YouTube Teatru Politic. Linkul va fi anunțat și pe pagina de facebook a evenimentului.
Spectacolul va fi disponibil gratuit în zilele de 30 și 31 octombrie, 1, 3, 4 și 10 noiembrie, timp de 12 ore după ora 18.00.
Spectacolul face parte din proiectul „Capete înfierbântate 2020”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
 
***
În cadrul Stagiunii Digitale de Teatru Politic 2020 vor putea fi vizionate alte patru spectacole: „Matern” (premieră, spectacol realizat pe parcursul anului 2020) și trei spectacole din repertoriul preexistent al stagiunii, prezentate pentru prima dată în format digital („subPământ”, 2012; „‘90”, 2017; „Lucrător Universal”, 2019).