Super așteaptă filme făcute de adolescenți pentru ediția a 7-a! Ție ce-o să-ți amintească de filmul tău de la Super 2019?
14 January 2019
ANIVERSARE: 50 de ani de la prima premieră a secției române a Teatrului de Nord
15 January 2019

Premieră la Teatrul Bulandra – PISICA PE ACOPERIŞUL FIERBINTE, de Tennessee Williams

Teatrul Bulandra

prezintă:

Marţi, 22 ianuarie, ora 19.00
la Sala Liviu Ciulei
(Bd. Schitu Măgureanu nr.1)

premiera
PISICA PE ACOPERIŞUL FIERBINTE
de Tennessee Williams
traducerea Antoaneta Ralian
adaptarea Dinu Cernescu

Cu:
Alexandra Fasolă, Tudor Aaron Istodor,
Dana Dogaru, Virgil Ogăşanu,
Silvana Negruţiu, Lucian Ifrim şi Radu Chirev

Regia: Dinu Cernescu
Consultant spaţiu scenic: arh. Octavian Neculai
Costume: Maria Miu

Lighting design: Alexandru Darie
Decor sonor: Mihai Ogăşanu

Foto: Cosmin Ardeleanu

Premiată cu premiul Pulitzer în 1955, piesa Pisica pe acoperişul fierbinte este un vârf al dramaturgiei lui Tennessee Williams, ducând la paroxism obsesiile autorului său: opresiunea conformismului social şi ravagiile pe care le face disimularea, dorinţa şi violenţa sentimentelor contrare, gravitatea ipocriziei şi singurătatea oamenilor. În Pisica pe acoperişul fierbinte Tennessee Williams surprinde cu un talent remarcabil tensiunile din sânul unei familii aparent fericite, dar măcinată de lăcomie, minciuni şi gelozie. Un spectacol de calitate despre falsitate şi neadevăr într-o societate şi o cultură cu obiceiuri morale complicate, însă lipsite de substanţă.

Tennessee Williams
Thomas Lanier Williams s-a născut în Columbus, SUA, în 1911 şi a murit la New York, în 1983. Dramaturg, poet şi romancier american, şi-a conştientizat din tinereţe vocaţia pentru teatru. A absolvit Facultatea de Filosofie şi Litere, a Universităţii din Iowa. La vârsta de 11 ani, a început să scrie, avându-i drept model pe Cehov, D.H.Lawrence şi poetul simbolist Hart Crane. Primele lui piese au fost jucate de o trupă din sud cu care autorul a colaborat, concepţia artistică a acesteia coincizând cu cea a lui Tennessee Williams: Arta este o formă de anarhie, iar teatrul o formă de artă. Şi-a trăit viaţa boemă la New Orleans, până când, stăpânit de un sentiment de vinovăţie faţă de sora lui, căreia i se făcuse o operaţie de lobotomie, a scris, în 1944, piesa care avea să fie primul lui mare succes: Menajeria de sticlă, piesă care avea să-l
consacre ca fiind cel mai important dramaturg american din epocă. Ulterior, Tennessee Williams a scris: Un tramvai numit dorinţă (1947), Vară şi fum (1948), Trandafirul tatuat (1951), Camino real (1953), Pisica pe acoperişul fierbinte (1955), Orfeu în infern, refacere a primei sale încercări dramatice (1957), Dulcea pasăre a tinereţii (1958), Noaptea iguanei (1961). Personajele lui se confruntă adesea cu societatea, având parte de conflicte intense,
departe de convenţionalismul social. Avem de-a face cu un mediu opresiv, dar dialogurile
sunt poetice şi senzuale. Un tramvai numit dorinţă a primit premiul Pulitzer, textul fiind ecranizat de Elia Kazan, în 1951. Pisica pe acoperişul fierbinte, premiată cu Pulitzer în 1955, este ecranizată în 1958 de Richard Brooks, cu Elisabeth Taylor, Paul Newman și Burl Ives în rolurile principale. Probabil că Tennessee Williams este autorul secolului XX cu cele mai multe piese adaptate pentru cinematografie. Intensitatea dramatică a textelor sale, calitatea dialogurilor, generarea unor situații degenerând în scandaluri, precum și energia personajelor, mai ales a celor feminine, au provocat numeroși cineaști talentați să se interseze de piesele lui. Autorul analizează cu luciditate violența primitivă din civilizația americană. În 1967 a publicat o carte de poeme “În iarna orașelor”, iar în 1975, vede lumina tiparului volumul “Memorii ale unui bătrân crocodil”. Moare la New York în 1983.
În limba română, piesele sale – apărute la editura ART, precum și volumul de memorii – apărut la editura Minerva – au fost excelent traduse de doamna Antoaneta Ralian.

Dinu Cernescu – Nascut la 18 octombrie 1935 in Bucuresti, Dinu Cernescu este unul dintre cei mai importanti regizori de teatru romani, cu o bogata activitate pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti.  Totodata, Dinu Cernescu a fost regizor artistic la Televiziunea Romana, iar in perioada 1994-1995 a ocupat functia de director artistic al Teatrului National din Bucuresti. A absolvit in 1957 sectia de regie teatru din cadrul Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti. A fost asistent de regie pentru Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sica Alexandrescu si Moni Ghelerter. Dinu Cernescu a debutat in 1957 pe scena Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, cu spectacolul Tudor din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu. A colaborat cu Teatrul Nottara din Bucuresti pentru o perioada de peste 50 de ani, timp in care a realizat montari de referinta precum: Hamlet, de William Shakespeare, Tigrul, de Murray Schisgal, Viziuni flamande, de Michel de Ghelderode (1968) – care a fost prezentata in turneu, in Danemarca si Finlanda. A mai montat pe scena celor mai importante teatre din tara, spectacole de referinta precum: Vizita batranei doamne, de Friedrich Dürrenmatt, Teatrul de Stat Brasov, Amoor, de Murray Schisgal, Teatrul Mic Bucuresti, Tristan si Isolda, de Jean de Beer, Teatrul Tineretului, Piatra Neamt, Matraguna, de Niccolo Machiavelli, Teatrul de Comedie Bucuresti, Masura pentru masura, de William Shakespeare, Teatrul Giulesti, Amadeus, de Peter Shaffer, Teatrul Giulesti, Falstaff, de Giuseppe Verdi, Opera Romana Cluj-Napoca, Portile padurii, de Elie Wiesel, Teatrul Evreiesc de Stat,Generatia de sacrificiu, de I. Valjan, Teatrul National Bucuresti, Mamouret, de Jean Sarment, Teatrul Bulandra, Sambata, duminica, luni, de Eduardo de Filippo, Teatrul National din Bucuresti, Voiajul domnului Perrichon, de Eugene Labiche, Teatrul Bulandra, Un tramvai numit dorinta, de Tennessee Williams, Teatrul Odeon, Pe lacul auriu de Ernest Thompson, Teatrul Bulandra.
Dinu Cernescu a fost invitat sa monteze pe mari scene ale lumii, in teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga. Palmaresul sau include peste 100 de spectacole. Pe langa activitatea din teatru,  Dinu Cernescu a publicat in anul 2009 un volum de memorii intitulat Regizor.