”Despre restaurare” – proiect adresat copiilor
27 October 2016
Prezentări de astronomie la Palatul Suțu
2 November 2016

Prezentări de astronomie la Palatul Suțu

Prezentările de astronomie susținute de specialiștii Observatorului Astronomic Dr. Vasile Urseanu continuă în luna noiembrie, la Palatul Suțu, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, după următorul program:

Sâmbătă 5 noiembrie, ora 19:00 — ‘Câte stele sunt pe cer’

Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.

Sâmbătă 12 noiembrie, ora 19:00 — ‘Cerul extraterestru’

Bolta înstelată atrage atenția oricărui om. De pe Pământ se văd mii de stele, toate grupate în constelații. Luna, Soarele, planetele, toate sunt obiecte vizibile de pe Terra. Dar oare cum arată cerul văzut de pe alte planete? Vom privi cerul extraterestru prin imagini luate de sondele spațiale dar și cu ajutorul simulărilor care contin date reale.

Sâmbătă 19 noiembrie, ora 19:00 — ‘Apă pe Marte’

Marte este singura planetă în afară de Pământ pe care a existat apă în stare lichidă, unul din ingredientele esențiale pentru apariția vieții. De departe sau de la fața locului, am descoperit râuri, mări și oceane, toate secate. Prezentarea vă pune în contact direct cu ultimele descoperiri în materie de apă pe Marte, dar și cu modul în care astronomii au aflat ca planeta roșie a fost cândva propice vieții.

Sâmbătă 26 noiembrie, ora 19:00 — ‘Călătorie prin Univers’

Observatorul Astronomic vă așteaptă să faceți o călătorie până la marginea Universului. Călătoria se va face cu ajutorul unui program de astronomie creat de National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) și o proiecție normală, însoțită de explicații ‘pe viu’.

Prezentările cuprind proiecții pe întuneric, însoțite de explicații live. Prezintă: Adrian Șonka. Intrare: 5 lei.