Savantgarde #97
31 January 2020
PORTRET: Dmitri Mendeleev – un vizionar al ştiinţei
2 February 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Sâmbătă  1 februarie 2020 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural  o reîntâlnire cu profesorul Silviu Constantinoiu, președintele Societății Române de Chirurgie, cu doaman Felicia Waldman, coordonator al Centrului de Studii Ebraice din București și cu doamna Antonella Matei psihoterapeut.

Așa cum am mai precizat, apariția volumului Tratat de patologie și chirurgie esofagiană la Editura Academiei Române în anul 2017, reeditat la sfârșitul anulu 2019 în limba engleză, cu articole noi semnate de prestigioși chirurgi din Canada și Argentina, reprezintă pentru chirurgia românească un moment de bilanț și de împlinire. După se știe in mediile de specialitate, numărul chirurgilor care abordează esofagul a fost dintotdeauna, pe întreg globul, extrem de redus. Abordarea complexă, la nivel  toracic, abdominal,vascular, ORL, dar și procedeele de  reconstrucție esofagiană necesare extirpării  tumorilor esofagiene necesită mii de ore petrecute în sala de operație. Pentru profesorul Siviu Constantinoiu reprezintă încununarea a peste 25.000 de intervenții chirugicale și peste 55.000-60.000 de ore petrecute în blocul operator. În fragmentul pe care îl vom difuza sâmbătă 1 febraurie 2020 vom discuta despre centrele universitare unde echipele de specialiști se încumetă să abordeze chirugical problemele esofagiene, dar mai ales despre semnele clinice care semnalează apariția unei tumori. După cum subliniază domnul profesor, una din problemele importantante ce agravează prognosticul este legată de depistarea întârziată a cancerului de esofag. Din cauza disfuncțiilor existente în rețeaua primară de sănătate, pacienții sunt plimbați dintr-o parte în alta, așa  încăt arareori se prezintă la Centrul de Excelență în Chrurgie Esofagiană persoane cu tumori în stadiul 1 de evoluție. Cel mai adesea pacienții care ajung aici au forme extinse de cancer, ceea ce implică intervenții dificile de ablație tumorală și reconstrucție esofagiană.

 Domnul profesor Silviu Constantinoiu subliniază descifrarea  corectă a tulburărilor de deglutiție. În primele faze alimentele solide sunt înghițite cu dificultate. Pe măsură ce boala avansează apar probleme chiar și la cantități mici de lichid. Scăderea poftei de mâncare, dublată de scăderea în greutate, arsurile în capul pieptului, care pot mima durerile anginoase sau care pot iradia spre coloana vertebrală reprezintă un indicator semnificativ al agravării bolii.

                                                                             ***

Doamna Felicia Waldman, coordonatorul Centrului  Centrului de Studii Ebraice din București va fi din nou alături de noi, pentru a ne vorbi despre însemnătatea discernământului și  a libertății pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, ca dar suprem.  Vom discuta  și despre importanța gândurilor, cuvintelor, dar mai ales a intențiilor, a sensului , a direcției după care ne așezăm faptele și viața.

Vom reveni asupra câtorva idei prezentate de Annik de Souzenelle în volumul Simbolismul corpului uman apărut la începutul anului 2019 la Editura Herald. Interdependența organelor corpului nostru, armonia care ar trebui să se construiască între palierul fizic, psihic și sufletesc al omului sunt explicate prin prisma textelor tradiționale. Cunoașterea ca nuntă interioară, dar și unirea dintre soț și soție ca posibilittae de a participa la armonia cosmică sunt poate cele mai îndrăznețe idei ale volumului, pe care doamna Felicia Waldman ne va ajuta să le înțelegem.    

                                                                   ***

Urmând  ideea  armoniei dintre trup și minte, am discutat cu doamna Antonella Matei, psihoterapeut despre câteva aspecte întâlnite mai frecvent în secțiile de oncologie de la diverse spitale din țară. S-au publicat până în prezent nenumărate studii care subliniază importanța psihicului în lupta cu cancerul. Atitudinea optimistă cultivată conștient, în ciuda durerilor sau a fricii îmbunătățește semnificatic efectul celorlate terapii asupra corpului. După cum scria și Vintilă Mihăilescu în volumul Ce caut eu în leucemia mea? Spitalul –concentranțional românesc, pacienții  oncologici rezistă în lupta cu boala în funcție de tăria psihică și sufletească pe care o au. Depresia cronică, senzația că durerea este prea mare sau că lupta cu cancerul este prea grea înrăutățesc substanțial prognosticul bolii. Tot sâmbătă vom discuta despre semnele perfide ce semnalează instalarea unei stări depresive, supranumită frecvent inamicul ascuns care ne întunecă și ne împuținează viața.