Savantgarde #79
13 September 2019
CONSULTAȚII – 15 SEPTEMBRIE 2019
15 September 2019

REConCHILLiant – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

  Din această  toamnă, la Radio România Cultural,  vă propunem un nou proiect editorial: Emisiunea REConCHILLiant  se va difuza săptămânal, sămbătă, de la ora 14,30. Invitații noștri, specialiști din diverse domenii,  vor discuta despre  SĂNĂTATE, dar nu  din perspectiva îngustă, limitată, cu care cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți. Propunerea noastră  va fi  ALTFEL decât ne-a obișnuit modernitatea;  viața omului are un sens tainic, care se împlinește progresiv, prin efort, luare-aminte, perseverență și discernământ.  Cele trei paliere ale ființei noastre trebuie  cercetate, respectate, așezate în armonie. Relația  omului  cu sine însuși, cu lumea în care trăiește,  cu vremurile  pe care le traversează,  poate fi  înțeleasă, interpretată și armonizată  cu mult tact, înțelepciune, dar mai ales printr-un exercițiu special, de trezire  a simțurilor  interioare, cu ajutorul cărora, curgerea  istoriei, dar și a vieții  omului  prin  ea, capătă  dimensiuni  complete.

    În antichitate “ toate științele  îi  erau  atribuite  lui  Apollon, acest lucru fiind valabil  în special pentru  geometrie  și   medicină.  În  cadrul  școlii  pitagoreice, geometria și toate  branșele  matematicii  ocupau  primul  loc în pregătirea cunoașterii  superioare; așadar  aceste științe  nu erau tratate separat în raport cu ea, ci, dimpotrivă, erau folosite ca simboluri ale adevărului  spiritual. Platon, la fel, considera geometria drept o pregătire indispensabilă pentru orice altă disciplină, înscriindu-și deasupra porții sale aceste cuvinte:*  Nimeni  să nu intre aici  dacă  nu este geometru.* Tot  el  spunea că  : * ceea  ce  omul cunoaște  este deja în el.*  Toate experiențele,  toate lucrurile exterioare  care-l  înconjoară, nu sunt decât  prilejuri  pentru  a-l  ajuta  să  ia cunoștință  de ceea ce are în el însuși. Platon  numea  această  trezire ANAMNESIS.”    

                             Rene  Guenon- Lumea  modernă, Editura  Herald  2018 

    Ritmurile  societății  actuale, viteza  extraordinară  cu care se desfășoară  evenimentele, agresivitatea  ce impregnează  aproape toate  domeniile  vieții, de la cinematografie, politică, showbizz, până la jocurile copiilor de vârstă fragedă  produc  o anumită  opacifiere  interioară, un bruiaj  continuu , care până la urmă împrăștie  boală, derută, însingurare și chiar  moarte.

    Despre toate aceste semne ale  lumii contemporane, vom discuta cu domnul profesor  Ghiondea  Teodoru, coordonatorul  Colecției  Philosophia  Perenis  a Editurii  Herald.

                                                                         ***     

Una  dintre cele mai  provocatoare lucrări  pe care le-am  citit  vreodată  este reprezentată de  volumul  lui Annick  de Souzenelle,  “ Simbolismul  corpului  uman”. Pornind de la texte ebraice vechi dar și de la informații ce țin de medicina contemporană, ea  ne propune  câteva instrumente inedite  de  cunoaștere.

“ E de  maximă  importanță să  fie ridicată  ipoteca  ce a apăsat- și mai  apasă încă- atât de greu asupra societății umane și asupra  individului din Occident, datorită ideii conform căreia  corpul ar fi  un instrument de pierzanie. El  reprezintă , înainte de toate, un limbaj. Acest limbaj pe care am încercat să-l descifrăm, ne informează despre un program ce trebuie realizat. Prin intermediul bolii, el ne previne  că am apucat-o  pe un drum greșit. 

El este apoi, în mâinile noastre de făurari , materia  primă din care făurim instrumentul  pe care îl  folosim  și  recipientul  în care operăm.

Dar atenție!  Dacă  ne oprim  doar la această  persectivă, apare marele pericol de a reduce corpul la simplul rol de obiect. În calitatea sa de instrument, limbaj, de materie primă, corpul este OMUL, el însuși definit ca întâlnire a corpului, a sufletului și a spiritului. Fiecare dintre noi este în același timp corp ( propriul său corp), suflet și spirit, ce nu pot fi despărțite. Iar cea mai mică parte a corpului poartă în ea totalitatea Omului- corp, suflet și spirit, tot așa cum fiecare sefirot, diferit de celelalte, conține în sine totalitatea  Unității divine.”

În  Înțelepciunea  lui  Iisus  Sirah, se scrie:“ Sănătatea și buna tărie este mai bună decât tot aurul, și trupul sănătos și cu putere , decât avuția nenumărată.(…) Nu da spre întristare sufletul tău și nu te necăji cu sfatul tău. Veselia inimii este viața omului și bucuria este îndelungarea zilelor lui. Iubește-ți sufletul tău și-ți mângâie inima ta și departe de la tine gonește  întristarea. Pizma și  mânia  împuținează  zilele  și  grija  aduce bătrânețile  mai înainte   de vreme.”

                                                                            ***

    Așa cum v-am promis, vom încerca să invităm alături de noi specialiști din cele mai variate domenii. Sâmbătă, 14 septembrie, vom avea alăturui de noi și doi medici, doamna doctor Rodica Negreanu, cu care vom discuta despre cancerul de piele și domnul doctor Mihai Ardeleanu, cu care vom discuta despre boala renală cronică.

    Suntem la sfârșit de sezon estival. Cei mai mulți dintre noi s-au bucurat  de vacanțe, odihnă, plimbări  îndelungate, soare cât cuprinde… Și cum de foarte multe ori, micile plăceri poartă înlăuntrul lor  sâmburele distrugerii, sau al suferinței, și expunerea prelungită la soare, poate declanșa apariția cancerului de piele. Care sunt semnele clinice la care trebuie să fim atenți,  cum ar fi bine să urmărim semnalele pe care ni le transmite învelișul de piele al corpului nostru și cât de mult avem voie să ne “ împrietenim” cu propriile alunițe, vom afla de la doamna doctor Rodica Negreanu, medic primar dermatolog.

                                                                         ***   

  În “Simbolismul  corpului  uman” Annick de Souzenelle  aduce o perspectivă inedită asupra  bolilor de rinichi, corelate cel mai adesea  cu anumite sincope din relația cu  cei de același sânge, cu neamul, cum se spune la noi.     În medicina modernă se știe că insuficiența  renală cronică este o boală care se instalează, perfid, fără a da semnale de avertisment. În momentul în care valoarea creatininei serice se dublează, înseamnă că aproximativ 50% din țesutul renal este deja compromis. Cei mai importanți factori de risc care pot duce la îmbolnăvirea țesutului renal sunt: diabetul  zaharat, hipertensiunea arterială, nefropatia medicamentoasă, litiaza renală și adenomul de prostată.

    Diabetul zaharat este răspunzător pentru aproximativ 30% din bolile renale cronice. Stilul de viață contemporan, modificarea semnificativă a alimentației, prezența în exces a zahărului determină apariția  angiopatiei diabetice și respectiv a glomerulosclerozei diabetice.

    Ce reprezintă toate aceste  modificări  anatomopatologice și funcționale, ne va explica domnul doctor Mihai  Ardeleanu, Șeful  Secției de Nefrologie din cadrul Spitalului de Urgență Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Realizator Daniela Rei Visan