Rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, vor fi repatriate
17 October 2019
Izvoare de filosofie:Bioetica experimentală – Un nou domeniu de cercetare filosofică în România
18 October 2019

Regina-Mamă Elena. Portret

Regina-Mamă Elena se întoarce acasă, așa cum și-a dorit fiul său, Regele Mihai. Ea va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de Regele Mihai. Familia Regală a anunţat doliu pentru trei zile, la sfârșitul acestei săptămâni.

Regina-Mamă Elena a trecut la cele veşnice la 28 noiembrie 1982, la vârsta de 86 de ani. Mormântul său s-a aflat, între 1982 şi 2019 în Lausanne, în cimitirul Bois-de-Vaux, iar la baza crucii ortodoxe a stat scris “Elena, Regină-Mamă a României, Principesă a Greciei: 1896-1982”. Cu toate acestea, din motive de politică internaţională, autorităţile elveţiene au ales să înregistreze decesul său, în actele de stare civilă, sub numele civil al Familiei Regale a Greciei, respectiv ca Helene Schleswig-Holstein.La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis aducerea rămăşiţelor pământeşti ale bunicii sale la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Regina Elena, regina rămasă în exil şi după moarte, se va alătura suveranilor României moderne în incinta mănăstirii. Potrivit Biroului de presă al Majestăţii Sale, vineri, pe 18 octombrie, la ora 12.00, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va sosi cu sicriul reginei Elena pe Aeroportul Internaţional Otopeni. La aeroport va avea loc un ceremonial, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai familiei regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România.Sicriul reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie. Vineri şi sâmbătă, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată sâmbătă, la miezul zilei, iar reînhumarea va avea loc la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, la ora 13:00.

Începând din data de 11 octombrie 2019, o carte de condoleanţe este deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.