“Moromeții 2”, marele câștigător la Premiile Gopo 2019
20 March 2019
Premieră absolută – RUGUL APRINS, marţi, 9 aprilie, la Radio România Cultural
21 March 2019

Robert Redford se retrage, Paul Schrader revine – pe ecranele American Independent Film Festival

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jonessunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea locîntre12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranuluidin București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Robert Redford, Cassey Affleck, Tom Waits și Danny Glover sunt doarcâțiva din actorii de pe afișulcomedieibiograficeThe Old Man and the Gun, în regia lui David Lowery, care vaputea fi văzutăînpremierăîncadrulfestivalului. Inspiratdintr-un caz real, filmulîl are încentru pe Forrest Tucker (R. Redford), care la 70 de ani reușește o evadarespectaculoasă din închisoarea San Quentin, comițândjafuri care amețescautoritățileșiîncântăpublicul. Când nu e singur, Forrest jefuieștealături degașcasa de răufăcătoriformată din Teddy (D. Glover) și Waller (T. Waits). Înurmărirealui Tucker sunt angrenațidetectivul John Hunt (C. Affleck), care devinefascinat de devotamentulșiamprentapersonală a lui Tucker asuprajafurilorși Jewel (Sissy Spacek) care-l iubeșteînciudatuturorcelorcomise.

Robert Redford și-a anunțatretragerea din actorie, odată cu rolul din acest film, la vârsta de 82 de ani. Pe peliculade 16 mm pe care estefilmatThe Old Man and the Gun, Redford își dezlănțuieforțeleuneicariere marcate deșarmșinaturalețe, alături de Sissy Spacek, îndialoguri„pline de magie” (Roger Ebert). David Lowery estecunoscutpentrufilme ca Ain’t Them Bodies Saints(2013)sauA Ghost Story(2017),The Old Man and the Gunaducând o schimbare de ton în abordarea sa. Estegenulacela de film care oferă o replica frazei: „Nu se mai fac filme ca pe vremuri”.

Nominalizatanulacesta la OscarulpentruCelmai bun scenariu original,First Reformedmarcheazărevenireaspectaculoasă a unuiadintreautoriiesențiali ai cinema-uluiamerican – Paul Schrader. Dupăfilme care au marcatistoriacinema-ului caTaxi Driver (1976)sauRaging Bull (1980), ambelescrise de Schrader șiregizate de Scorsese, First Reformedîladuce pe mareleecran pe Ethan Hawke înrolulpreotului Toller, cu o interpretare considerată „revelația anului” (The New York Times).

Toller, un fost soldat torturat de pierderea fiului său, este pastorul unei biserici mici. Personajul lui Hawke trece printr-o criză spirituală adâncită de apariția în viața sa a unui cuplu – Mary șisoțulei, Michael, activist de mediu radical. Consumat de gândurilecălumeaestedistrusă de marileafacerișidescoperindcomplicitateabisericiialături de corporațiilipsite de scrupule, Toller porneșteîntr-o aventurăpericuloasăînsperanțacăvaputeasăîșirecapetecredințașiscopulmisiunii sale –săreparerăulfăcutatâtoroameni.

Deciziaregizorului de a scrieșiregizaFirst Reformed a fostinspirată de vizionareafilmuluiIda, dePawel Pawlikowski. „Cândl-am întâlnit pe Pawel, mi-am zis:poate e momentulsăfaciacel film pe care ai jurat că nu o să-l facivreodată(…)” spunea Paul Schrader pentru Variety.Filmul„amintește deDreyer șiBresson (Diary of a Country Priest), darșide Ingmar Bergman (Winter Light)”spuneThe New Yorker,șiîn mod intenționat„facetrimiterelamonumentalaoperăanterioară, Taxi Driver, atâtprinpaticularitățile de scenariu”, câtșiprinceletematice, noteazăThe Guardian. First Reformedaavutpremieramondialăîncompetițiaoficială a Festivalului de la Veneția, în 2018.

American Independent Film Festival vaprezentaînpremierăînRomâniașiprimullungmetraj de ficțiuneregizat de Kent Jones, critic de film șidirectorulFestivalului de Film de la New York, unul din invitațiispecialicare ne-au vizitatîn 2018, laBucurești. Produs de Martin Scorsese,Diane a primitanultrecutceamaiimportantădistincție a Festivalului de la Tribeca – premiulpentruCelmai bun film – darșipremiilepentruscenariuși imagine. Diane (Mary Kay Place) trăieștesingurăînMassachusetts, șidupă o viațăîn care i-a pus întotdeauna pe ceilalți pe primul loc, se vedenevoităsă-șianalizeze propria identitateșisă se confrunte cu amintiri pe care maidegrabăarvreasă le uite.

„Decânderam mic, voiam să fac un film despre lumea mătușilor, a unchilor și a verișorilor mei” declara Kent Jones pentru Variety, la câștigareaMareluiPremiu la Tribeca. Mary Kay Place oferă o interpretareputernicășisubtilăînrolulDianei, fiind susținută de rolurile puternice ale lui Estelle Parsons, Andrea Martin, Deirdre O’ConnellșiJake Lacy. 

Programulproiecțiilorșinoutățiledesprefilmeleșievenimentele din festival vor fi actualizate pe siteulfilmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film FestivalșiInstagram (@AmericanIndependentFilmFest). Biletelevor fidisponibileîncurând pe Eventbook.ro șiînrețeauaEventbook.

American Independent Film Festival esteorganizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinulCentruluiNațional al Cinematografiei. Mașinaoficială:BMW. Parteneri: Camera de ComerțAmericanăînRomânia – AmCham România,UPS România, CinemaPRO, MuzeulȚăranului Român, Cinema MuzeulȚăranului, Voodoo Films, Eventbook.Parteneri media principali: Pro Cinema, Radio Guerrilla.Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Decât o Revistă, ZileșiNopți, Newsweek, Cinemagia, Senso TV, Ziarul Metropolis, Liternet.ro, IQads,Smark, Films in Frame, AaRC, CineFan, Cineghid, News.ro, Scena 9. Partener de comunicare: PiArt Vision.

American Independent Film Festival, ediția a 3-a

filmedefestival@gmail.com

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff/

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIFF/

Intagram: https://goo.gl/8PtfUq