Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera În trafic de Alina Nelega
9 November 2019
Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad
11 November 2019

Romanii in lume Duminica 10 Noiembrie ora 20.30

(Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Realizator Magdalena Tara

ICR Paris continuă colaborarea cu Mémorial de la Shoah, Paris, susţinând prezentarea a două filme al căror subiect pleacă de la tematica Holocaustului în România. Aceste proiecții vor avea loc la Auditoriumul muzeului, în cadrul programului „Luna filmului documentar”.

Țara moartă de Radu Jude

România, documentar, 83 min, HI Film Production, 2017.

Proiecția va avea loc în prezenţa lui Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România şi consilierul pe probleme de istorie al filmului.

Data: 14 noiembrie 2019

ICR Beijing organizează un turneu de promovare a volumului de poezii You are a dragon / 你是一条 de Peter Sragher, în perioada 13-19 noiembrie, la Beijing, Suzhou, Shanghai și Hangzhou.

ICR Budapesta susține participarea arhitectului Horia Spirescu la atelierul „Othernity. Reconditioning Our Modern Heritage”, în perioada 14-17 noiembrie, la Muzeul de Artă Contemporană Ludwig Múzeum Budapesta. Proiectul este dedicat arhitecților din regiune. Atelierul va fi coordonat de istoricul de artă Kovacs Daniel.

ICR Istanbul, în colaborare cu Centrul Akbank Sanat din Istanbul, organizează Festivalul Filmului Românesc la Istanbul, ediția a III-a, în perioada 9-29 noiembrie, la Centrul Akbank Sanat din Istanbul.

ICR Lisabona susține participarea cineaștilor Anca Damian și Mihai Mitrică la cea de-a XLIII-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de Animație – CINANIMA, care va avea loc în perioada 11-17 noiembrie, în orașul Espinho din Portugalia.

ICR Lisabona, în colaborare cu Art Focus organizează, în data de 14 noiembrie, proiectul multidisciplinar „EU – Vis de libertate”. În cadrul evenimentului, organizat la sediul ICR Lisabona, va avea loc o expoziție multimedia și vor fi proiectate 2 documentare realizate de Art Focus în 2019.

ICR Londra, în colaborare cu Universitatea din Birmingham și cu Centrul de artă „Centrala” din Birmingham, organizează proiectul „Testimony in Practice – Working with Stories of the Self and Others”: Expoziție și ateliere cu scriitoarea Carmen-Francesca Banciu în perioada 12-26 noiembrie, la Galeria „Brâncuși” din cadrul ICR Londra.

Proiectul se înscrie în seria de evenimente ce marchează 30 de ani de la căderea comunismului în România, aducând în atenția publicului britanic mărturii din perioada comunistă, transpuse în forme artistice.

Expoziția de fotografie „Patrimoniul UNESCO în România”, autor fotograful Florin Andreescu, la Córdoba

Perioada: 31 octombrie – 01 decembrie 2019

ICR Madrid, în colaborare cu Primăria orașului Córdoba/ Delegación de Cultura y Patrimonio Histórico. Ayuntamiento de Córdoba și cu Asociación hispano rumana de Córdoba TRAIAN, prezintă expoziția de fotografie „Patrimoniul Mondial Unesco din România”, autor Florin Andreescu.

ICR New York organizează o serie de evenimente cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Primul eveniment organizat în cadrul acestor manifestări este prelegerea cu titlul „Regimul comunist din România și politica memoriei Holocaustului”, susţinută de către istoricul Radu Ioanid, în data de 15 noiembrie, la sediul ICR New York.

ICR New York, în colaborare cu American Romanian Cultural Society, susţine cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Film Românesc de la Seattle, cel mai important festival de film românesc al regiunii Nord-Vest a SUA. Festivalul va avea loc în perioada 15-18 noiembrie la SIFF Cinema Uptown Seattle și se va încheia, în 18 noiembrie, cu spectacolul Freak Show, în interpretarea lui Florin Piersic Jr.

ICR Paris, în colaborare cu Asociația Art&Heritage, dr. preot Gabriel Herea, curatorul Sitului UNESCO de la Pătrăuți (prima biserică ctitorită de Ștefan cel Mare) și cu Centrul pentru seniori al Municipiului București, organizează expoziția „Lumina Spațiilor Sacre” – moșteniri brâncovenești, în perioada 12-17 noiembrie, la Galeria Macadam a ICR Paris.

Curatorul expoziției, care se va derula în cadrul și cu ocazia Conferinței Generale UNESCO de la Paris (12-27 noiembrie), este dr. Nicoleta Zagura.

IRCCU Veneţia organizează expoziţia istorico-documentară „Din armata austro-ungară în România Mare: Legiunea Română din Italia (1916-1919)/ Dall’esercito austro-ungarico alla Grande Romania: la Legione Romena d’Italia (1916–1919)”, în perioada 16 noiembrie – 08 decembrie, în Sala Monumentală a Palatului Copiilor din Montereale Valcellina; inaugurare: 16 noiembrie, cu participarea autorităţilor locale.