Primul invitat la Transylvania Comic Con – un actor din The Vampire Diaries și The Flash
4 May 2019
Caravana Les Films de Cannes à Pucioasa
6 May 2019

Românii în lume – Simona Măicănescu

Duminica 5 Mai ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

ICR New York organizează premiera mondială a spectacolului de teatru „Mai bine nu m-aș fi întâlnit azi cu mine”, dramatizare după cartea cu același nume a Hertei Müller, realizată de actrița Simona Măicănescu, în data de 10 mai la sediul ICR New York (Romanian American Studio Theater) și în data de 11 mai la Bohemian Hall, în cadrul Festivalului „Rehearsal for the truth”.Cele două spectacole sunt dedicate celebrării Zilei Europei.

România la a 32-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino

Perioada: 9-13 mai 2019

IRCCU Veneţia contribuie, în colaborare cu ICR, CENNAC şi Accademia di Romania din Roma, la organizarea participării României la ediția XXXII a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. (www.salonelibro.it)
Una dintre personalitatile culturale romanesti prezente la editia de anul acesta a Salonului International de Carte de la Torino este Aura Christi (n. 1967, Chisinau), poet, romancier si eseist roman, redactor-sef al revistei Contemporanul. Ideea Europeana. Doua volume ale sale, Il genio del cuore (traducere de Maria Floarea Pop, Rediviva Edizioni, Milano 2019) si Orbita del dio. Poesie(traducere de Stefan Damian si Francesco Corsi, Aracne Editrice, Roma 2018), vor fi lansate la standul Romaniei vineri, 10 mai 2019, de la ora 13.00.

     ICR Beijing organizează evenimentul „Ciprian Porumbescu la Beijing” în zilele de 9 și 10 mai 2019, la Academia de Film de la Beijing și la sediul ICR Beijing, care cuprinde proiecția filmului Ciprian                        Porumbescu     (r.: Gheorghe Vitanidis) și prelegeri susținute de protagonistul filmului, actorul Vlad Rădescu, cel mai îndrăgit actor român în China și de către Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China – România.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău in perioada 11-12 mai organizează cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” la Liceul „Mihai Eminescu” din Sângerei si participă, în calitate de coorganizator, la Festivalul Internațional „Primavara Europeană a Poeților”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, în perioada 7-9 mai 2019.

ICR Lisabona organizează, în perioada 9 mai – 17 iunie, expoziția de grup „Călătoria Rinocerului. De la București la Lisabona via Nurnberg”.

Evenimentul are loc la Galeria ICR Lisabona și conține 40 de lucrări de pictură, sculptură și grafică ale unor artiști români contemporani cunoscuți.

Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu York International Shakespeare Festival, organizează trei reprezentații ale piesei „FEAST – A Play in One Cooking” la Friargate Theatre York, în perioada 11-12 mai 2019.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Biblioteca de Muzică și Film, organizează proiecția filmului Touch Me NotNu mă atinge-mă, r.: Adina Pintilie, la sala Under Fontänen din cadrul Kulturhuset Stockholm, în data de 7 mai 2019.

Festivalul Culturii Române la Cracovia, ediția a XII-a

Perioada: 9-12 mai 2019

Festivalul Culturii Române la Cracovia este un eveniment emblematic al Institutului, devenit deja tradiție, fiind așteptat de publicul cracovian în fiecare an, cât şi de parteneri locali importanţi, precum Centrul Internaţional pentru Cultură, Cinematograful Pod Baranami sau Biblioteca Voievodală din Cracovia. „Versailles-ul belgian“, deschis colaborării cu ICR pentru găzduirea unor proiecte culturale românești

Unul dintre cele mai frumoase castele din Belgia, Château de Beloeil, supranumit Versailles-ul belgian“ va fi gazda unor expoziții realizate de renumiți artiști români.Au fost purtate discuții privind organizarea a trei expoziții în vara acestui an, o avanpremieră a Festivalului Europalia România 2019. Proiectele vor constitui cadrul pentru o serie de evenimente care vor atrage mii de vizitatori, precum și pentru întâlniri cu presa.