Ascultă Radio România Cultural Live

Copiii din Sibiu au scris o poveste despre pace

31 Octombrie 2022, 10:39

Asociația Bis (BIS Teatru) a derulat în perioada mai-octombrie 2022 proiectul educațional O POVESTE DESPRE PACE pe Agenda Educațională.

În luna mai a anului curent, elevii de la trei școli din Sibiu (Șocala nr. 4, Școala nr. 21 și Școala Regina Maria) au fost vizitați de actrițele Andrada Grosu și Shama Leah în cadrul proiectului educațional “O poveste despre pace”.

Pornind de la mesajul lui Jonas Gahr Stoere (premierul Norvegiei, fost ministru de externe timp de șapte ani) adresat copiilor din Norvegia la scurt timp de la începerea războiului din Ucraina, cele două actrițe au inițiat o discuție cu copii cu vârste de 9-10 ani pe o temă delicată, de cele mai multe ori tabu: agresiunea Rusiei îndreptată împotriva Ucrainei, respectiv războiul din țara vecină.

Au fost cinci întâlniri prolifice și emoționante, în luna mai, în urma cărora copiii au creat mai multe desene precum și o serie de “povești despre pace”. Echipa proiectului a colectat toate materialele rezultate, iar în perioada septembrie-octombrie a plăsmuit sub îndrumarea unui dramaturg o poveste originală, inspirată din desenele și poveștile scrise de copiii implicați în proiect.

Personajul central al poveștii despre pace rezultate este cimpanzeul Bobiță, personaj apărut anul trecut în cadrul unui proiect similar implementat de Asociația Bis pe aceeași Agendă Educațională.

O poveste despre pace sau Sticluța în care ar putea să încapă toată tristețea din lume” a fost prezentată public în 28 octombrie 2022, fiind publicată online pe site-ul oficial al companiei BIS Teatru.

Link aici: https://bisteatru.ro/proiecte_educationale/o-poveste-despre-pace

Chiar dacă oficial proiectul s-a încheiat odată cu publicarea online a poveștii, echipa Bis din Sibiu va mai participa în lunile care urmează la întâlniri cu copiii implicați în proiect.

Proiectul O POVESTE DESPRE PACE al Asociației BIS din Sibiu (BIS Teatru) și-a propus stimularea creativității copiilor, printr-un exercițiu participativ viu pe o temă delicată (războiul din țara vecină, Ucraina)

“O poveste despre pace” este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda Educațională 2022.

Parteneri proiect: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Școala nr. 4 Sibiu, Școala nr. 21 Sibiu, Școala “Regina Maria” Sibiu.

O poveste despre pace sau Sticluța în care ar putea să încapă toată tristețea din lume” poate fi folosită la liber, în scopuri educative, sub rezerva menționării entității care a implementat proiectul (Asociația BIS) și a folosirii siglei BIS Teatru (contact: bisteatru@gmail.com).

“Am stat mult pe gânduri alături de echipa proiectului, pe tema finalului poveștii. Da, ne-am fi dorit ca povestea despre pace să se încheie cu o pace de lungă durată, cu un happy end. Dar în același timp nu vrem să trunchiem realitatea amăgindu-i pe copiii minunați care au fost parte din proiectul O poveste despre pace.

Când a început proiectul, în primăvara acestui an, speram că în scurt timp războiul din Ucraina se va încheia. Am lungit cât a fost posibil de mult proiectul, sperând ca finalizarea lui să fie făcută pe timp de pace. Din nefericire nu e așa. În 28 octombrie am încărcat pe site povestea inspirată din scrisorile copiilor, fără să falsificăm realitatea, și anume faptul că în continuare oamenii trăiesc în război și suferință. Ce putem face noi, în aceste condiții? Cât de importante sunt gesturile mici? Astea sunt întrebările care rămân în urma minunatei povești create în cadrul acestui proiect, pe care vă invităm să o citiți. Jos pălăria în fața autorităților locale pentru faptul că au continuat demersul acestei agende educaționale, atât de importantă pentru copiii din Sibiu.” (Andrada Grosu, actriță, manager de proiect)

Link poveste: https://bisteatru.ro/proiecte_educationale/o-poveste-despre-pace

………………………………..

Mesajul lui Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, fost ministru de externe timp de șapte ani în guvernul condus de Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO.

„Dragi copii din Norvegia!

Trecem acum prin momente foarte speciale aici, unde trăim, în Europa. Rusia a atacat o țară vecină, Ucraina, și acum acolo este război. Vedem la TV, pe TikTok și Instagram imagini pe care n-am fi vrut să le vedem: bombardamente, case distruse și familii care trebuie să fugă. Este groaznic să vezi cum războiul are consecințe asupra oamenilor nevinovați și este și mai dureros să vezi că are consecințe asupra copiilor.

Știu că vă pasă de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vorbiți despre asta la școală și acasă, înțeleg faptul că multora dintre voi le e frică și își pun întrebări. Atât copiii, tinerii, cât și adulții ne întrebăm de ce a fost nevoie să se întâmple asta și ne întrebăm ce o să se întâmple în Ucraina mai departe. Și ne întrebăm ce o să însemne războiul pentru noi aici, acasă. Nu am un răspuns la întrebările acestea, dar este important pentru mine să vă spun următoarele: Nu este război în Norvegia. Norvegia este o țară sigură.

Noi, cei care conducem țara, facem tot ce putem pentru ca voi să fiți în siguranță și în același timp trebuie să îi spunem clar Rusiei că nu este permis să ataci alte țări.

Sunt reguli clare despre cum țările trebuie să se poarte una cu cealaltă exact așa cum sunt reguli despre cum noi, oamenii, trebuie să ne purtăm unii cu ceilalți. Iar să ataci o altă țară încalcă toate aceste reguli.

Norvegia are mulți prieteni în lumea întreagă și suntem alături de ei în a acorda ajutor și sprijin Ucrainei. Norvegia este membră în ceea ce se numește NATO. Asta înseamnă că suntem în aceeași echipă cu alte țări care și-au promis că se vor apăra una pe cealaltă dacă vor fi atacate și asta ne dă siguranță.

Și este, de asemenea, important de precizat că președintele Rusiei, Putin, este cel care a pornit războiul și este răspunderea lui tot ceea ce se întâmplă acum. Nu este vina rușilor, a oamenilor simpli din Rusia. Poate cunoști pe cineva care vine din Rusia, la tine la școală sau în vecinătate. Vreau să spun că de ei trebuie să avem grijă acum. Cei mai mulți dintre oamenii care locuiesc acolo sau care vin de acolo nu își doresc acest război. Ei își doresc să trăiască în libertate, așa ca mine și ca tine. Tachinarea și hărțuirea din cauza locului din care vii nu e niciodată ok. Și nici acum.

Acum este important să vorbim unii cu ceilalți despre lucrurile de care ne temem și despre imaginile pe care le vedem. Și chiar dacă pe tine nu te neliniștește un astfel de clip, îi poate neliniști pe alții, dacă tu distribui mai departe.

Dacă ți-e teamă sau ești îngrijorat, poți vorbi cu părinții tai, cu profesorul tău, cu asistenta medicală, antrenorul sau o altă persoana în care ai încredere.

Dragi copii din Norvegia, Norvegia este în continuare una dintre cele mai sigure țări.

O să facem tot ce putem ca să ajutăm oamenii nevinovați din Ucraina și o să facem tot ce putem ca să fie pace în Europa. Și trebuie să reușim asta împreună.”

Jonas Gahr Stoere

4400 de cărți din seria Bare Rroma vor ajunge la 11.000 de copii din grădinițele din mediul rural și urban
Educație 23 Octombrie 2024, 15:07

4400 de cărți din seria Bare Rroma vor ajunge la 11.000 de copii din grădinițele din mediul rural și urban

Puțin Curaj , Inelul fermecat , Pe aripile muzicii , Cu ochi curați și sufletul deschis . Patru cărți despre tot atâtea...

4400 de cărți din seria Bare Rroma vor ajunge la 11.000 de copii din grădinițele din mediul rural și urban
Spectacolul Supereroi, rezultatul terapiei prin artă
Educație 23 Octombrie 2024, 12:47

Spectacolul Supereroi, rezultatul terapiei prin artă

"Supereroi" este un proiect realizat de Asociația Down București, co-finanțat de Primăria Municipiului București...

Spectacolul Supereroi, rezultatul terapiei prin artă
10.000 de persoane din 4 localități au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței sexuale
Educație 21 Octombrie 2024, 15:12

10.000 de persoane din 4 localități au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței sexuale

Duminică, 20 octombrie 2024, a avut loc a zecea ediție a Marșului Împreună pentru Siguranța Femeilor , organizat de...

10.000 de persoane din 4 localități au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței sexuale
Impactul economic al abandonului școlar în România
Educație 17 Octombrie 2024, 16:01

Impactul economic al abandonului școlar în România

Elisabeta Moraru, Membru al Consiliului Director al AmCham România și Președinte al grupului de lucru dedicat...

Impactul economic al abandonului școlar în România
Putem vorbi de o dependență a  tinerilor de rețelele sociale?
Educație 16 Octombrie 2024, 20:54

Putem vorbi de o dependență a tinerilor de rețelele sociale?

În cadrul tezei sale de doctorat, "Dependența de rețelele sociale și movitația academică a tinerilor" ,...

Putem vorbi de o dependență a tinerilor de rețelele sociale?
Platforma Rulmentul Brașov are șansa să devină primul sit de patrimoniu cultural industrial din România care primește o a doua  viață prin regenerare urbană
Educație 14 Octombrie 2024, 17:04

Platforma Rulmentul Brașov are șansa să devină primul sit de patrimoniu cultural industrial din România care primește o a doua viață prin regenerare urbană

Rulmentul Brașov are șansa să devină prima platformă industrială care primește o a doua viață printr-un proiect de regenerare...

Platforma Rulmentul Brașov are șansa să devină primul sit de patrimoniu cultural industrial din România care primește o a doua viață prin regenerare urbană
Climate Change Summit 2024 - Tot ce trebuie să știi despre cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice
Educație 10 Octombrie 2024, 13:24

Climate Change Summit 2024 - Tot ce trebuie să știi despre cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice

Zeci de speakeri internaționali și locali explorează soluții pentru un viitor mai verde Tranziția verde, energiile...

Climate Change Summit 2024 - Tot ce trebuie să știi despre cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice
România, reprezentată cu mare succes în cadrul Village de la Francophonie – Satul Francofoniei la Paris
Educație 09 Octombrie 2024, 12:44

România, reprezentată cu mare succes în cadrul Village de la Francophonie – Satul Francofoniei la Paris

În perioada 2-6 octombrie 2024 a avut loc la Paris Village de la Francophonie – Satul Francofoniei , un eveniment...

România, reprezentată cu mare succes în cadrul Village de la Francophonie – Satul Francofoniei la Paris
Ascultă live

Ascultă live

20:00 - 21:00
Confluențe
Ascultă live Radio România Cultural
19:30 - 20:30
ALTERNATIVE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru