Ascultă Radio România Cultural Live

Cursuri practice de istoria artei, pentru copii peste 5 ani

Cursuri practice de istoria artei, pentru copii peste 5 ani

31 Iulie 2024, 13:32

Cursul se adresează copiilor de 5-12 ani, pasionați de pictură și desen. În 10 întâlniri, copiii se vor familiariza treptat cu tendințele artei moderne. Fiecare întâlnire va aborda opera unui singur artist în contextul istoric, cultural și social care i-a influențat parcursul creativ.

Copiii își vor dezvolta abilitatea de a ”citi” o imagine artistică, vor fi capabili să ”traducă” limbajul artistic plastic în limbajul cuvintelor, explicând și comentând imaginile arătate de profesor.

Creativitatea nativă nu va fi îngrădită. Vom exersa tehnici de pictură, desen, colaj, tehnici mixte ce au fost experimentate de artiștii moderni. Fiecare prezentare va îmbina viziunea artistului cu evenimentele biografice care i-au marcat opera. Dimensiunea morală și etică nu va fi neglijată. Artistul devine un model de urmat sau nu.

Bun venit în universul plin de culoare al picturii moderne!

  • Detaliat:

Propunem copiilor două module de istoria artei în lecții practice diferite în conținut, dar ca metodă de lucru cu copiii vor fi asemănătoare. Fiecare întâlnire le va face cunoștință cu un mare artist care prin opera și personalitatea lui a marcat într-un fel unic viziunea artistică și receptarea operei de artă într-o perioadă pe care acum o numim modernism.

Vom parcurge împreună povești adevărate cu artiști, destine care au fost în chip uimitor deturnate de pe făgașul lor înspre o viață dedicată artei. Pornind de la reproducerile operelor picturale, vom dezbate idei interesante și vom vedea cât de liberă poate fi interpretarea operei de artă moderne. Ce îi pasiona pe acești artiști, ce îi mâna pe ei spre o expresie sau alta, ce tehnici preferau fiecare în parte și cum au fost influențați de către alți artiști cu care intrau în contact? Invenția fotografiei sau industrializarea tot mai accentuată din secolul XIX, iminența celor două războaie mondiale din prima jumătate a secolului XX, au fost trecute cu vederea de către artiști sau dimpotrivă?

Pe parcursul acestei călătorii virtuale, copiii vor avea ocazia să cunoască viața și opera unor artiști celebri, să descopere diferite genuri și stiluri picturale și să se lase purtați de imaginație în expresia plastică inspirată de artiștii prezentați. Fiecare întâlnire este o ocazie de a afla ceva nou, de a pune întrebări și de a găsi răspunsuri, de a explora adâncimile gândirii și expresiei plastice umane prin intermediul imaginilor artistice cât și un real sprijin pentru dezvoltarea limbajului specific comentării imaginilor, ca parte a unui proces mai amplu al alfabetizării vizuale. Partea practică aduce cu sine eliberarea expresiei interioare pure a copilului, nefiind îngrădit decât de către materialele de lucru pe care le are la dispoziție. Cine dorește, poate lucra replici din memorie ale operelor vizionate în timpul cursului.

Indiferent dacă ești un copil pasionat de artă sau abia începi să descoperi lumea culorilor, cursul „Artă modernă pentru copii contemporani” te va iniția în cele mai atractive stiluri și tehnici mixte de pictură, oferindu-ți instrumentele și inspirația necesare pentru a deveni un bun cunoscător al tendințelor artei moderne și un pictor entuziast.

Haideți să pornim împreună în această aventură de cunoaștere prin imagine și să ne lăsăm inspirați de puterea exemplului marilor artiști moderni!

Perioada de desfășurare

Cursul se desfășoară pe parcursul verii 2024, în luna August, având două module a câte cinci ateliere, de luni până vineri, de la ora 12-13,30, structurate după cum urmează:

  • 12-12,40 – partea teoretică (prezentare artist, comentarii imagine, discuții despre artă și contextul social și cultural)
  • pauză de zece minute pentru organizarea materialelor
  • 12,50-13,30 – partea practică (desen, pictură, tehnici mixte, colaj)

- Modul I, 5-9 august - analizăm și povestim despre impresionismul în pictură și ecourile acestuia

- Modul II, 19-23 august - analizăm și povestim despre cei mai influenți artiști ai secolului XX

Cui ne adresăm?

Cursul se adresează copiilor de 5-12 ani, pasionați de pictură și desen, dar și curioșilor să afle despre viziunea artistică și tehnicile inventate acum mai bine de o sută de ani de către artiștii modernității, precum și celor care nu au atins niciodată pensula sau cărbunele și ar dori să încerce în joacă să picteze.

Detalii curs:

Modul I – „Curentul impresionist și ecourile sale” – cuprinde

1. În sesiunea de luni, 5 august discutăm despre Edgar Degas – pastel, balerine și jochei
2. În sesiunea de marți, 6 august discutăm despre Claude Monet în căutarea luminii (impresionism)
3. În sesiunea de miercuri, 7 august discutăm despre Georges Seurat & Paul Signac - pointilism, neoimpresionism
4. În sesiunea de joi, 8 august discutăm despre Vincent Van Gogh – între agonie și extaz
5. În sesiunea de vineri, 9 august discutăm despre Paul Gauguin – fascinația pentru călătorii / pictor aventurier (nabism)

Modulul II – „Artiști ce au infuențat secolul XX” – cuprinde

1.În sesiunea de luni, 19 august discutăm despre Paul Klee și arta infantilă
2. În sesiunea de marți, 20 august discutăm despre Joan Miro – pictopoezie
3. În sesiunea de miercuri, 21 august discutăm despre Marc Chagall și lumea lui visată
4. În sesiunea de joi, 22 august discutăm despre Pablo Picasso – de la albastru la roz, spre cubism
5. În sesiunea de vineri, 23 august discutăm despre Wassily Kandinsky – de la expresionism înspre abstracție
Beneficiile cursului

Stimularea creativității și imaginației

Accent pe conversatie, lectura imaginii, bună-dispoziție și libertate în creație.
Copiii își vor dezvolta abilitatea de a ”citi” o imagine artistică, vor fi capabili să ”traducă” limbajul artistic plastic în limbajul cuvintelor, explicând și comentând imaginile arătate de profesor.

Creativitatea nativă nu va fi îngrădită. Vom exersa tehnici de pictură, desen, colaj, tehnici mixte ce au fost experimentate de artiștii moderni. Fiecare prezentare va îmbina viziunea artistului cu evenimentele biografice care i-au marcat opera. Dimensiunea morală și etică nu va fi neglijată. Artistul devine un model de urmat sau nu.

Îmbogățirea Vocabularului vizual dar și a celui verbal, cu termeni de specialitate din artele vizuale

Prin expunerea la o multitudine de imagini în stiluri și genuri picturale diverse, copiii își vor îmbogăți cunoștințele și vocabularul.

Îmbunătățirea Capacităților de Analiză și Critică

Cursul încurajează gândirea critică și analitică. Copiii vor deprinde analiza imaginii, Totodată, ei vor cântări cu un ochi critic trăsăturile de caracter care l-au format și definit pe artistul în cauză.

Ne dorim ca, la sfârșitul acestor module, copiii:

- să se familiarizeze cu diferite tendințe din arta modernă;

- să identifice stiluri de pictură, genuri abordate și tehnici de exprimare în arta vizuală;

- să compare diverse imagini artistice sub aspectul temei, al viziunii și al structurii compoziționale;

- să dezvolte un interes crescut pentru artă și cultură;

- să își deprindă capacitatea de a susține public propriile idei și opinii despre o lucrare de artă sau un artist.

De ce aveți nevoie?

I - Înregistrare cont Elev în cadrul platformei teach4u.ro. Contul este Gratuit.

II - dispozitiv IT cu ecran de bună rezoluție, pentru a facilita receptarea operelor de artă vizuală prezentate și comentate împreună
III- bloc desen A3(minim 200g/mp), creioane B, cărbune desen, pastel moale/pastel uleios, acuarela, tempera, pensule, trafaleți, paletă culoare, pahare pentru apă.

Prețuri

Grupele vor fi formate din minim 5 și cel mult 12 copii, pentru ca fiecare să aibă posibilitatea să se exprime și să interacționeze pe parcursul unei ședințe.

Fiecare modul este alcătuit din lecții de sine stătătoare (fără legătură între ele), astfel încât copiii să poată participa la oricare dintre acestea, în funcție de disponibilitate și dorință. Recomand participarea la cel puțin un modul de ateliere consecutive, pentru a cuprinde o viziune de ansamblu asupra tendințelor moderniste în artă.

Există două opțiuni de plată:

- în avans pentru fiecare modul în parte la prețul de 650 lei, dacă există interes pentru un anume modul;

- sau integral pentru ambele module la prețul de 1.000 lei, aplicându-se o reducere de 20% din suma totală.

Pentru a asigura o experiență educativă optimă și interactivă pentru toți participanții, este necesar să atingem numărul minim de participanți înscriși.

Condiții desfășurare

În cazul în care NU se întrunește numărul minim de participanți până la data de 2 august, cursul va fi reprogramat sau anulat.

În această situație, există două opțiuni:

- Reprogramare, participarea la o nouă sesiune a cursului, reprogramată la o dată ulterioară;

- Rambursare, dacă ați achitat deja taxa de participare, veți primi o rambursare integrală a sumei plătite.

Cursul este conceput și susținut de Irina Cangeopol, o profesoară de arte vizuale nonconformistă, o artistă care preferă să construiască lecții interactive pentru copii în parcuri sau prin muzee de artă. Pasiunea cu care se dedică programelor de educație culturală prin arte vizuale pentru copii de toate vârstele și conceptul său educativ se pot regăsi într-un studiu despre programul „Mișcare și Culoare”, premiat la Gala Societății Civile în 2018.

REHA FOR THE BLIND IN BUCHAREST 2024 - We Are Together
Educație 09 Septembrie 2024, 09:41

REHA FOR THE BLIND IN BUCHAREST 2024 - We Are Together

Conferința REHA FOR THE BLIND a fost concepută de Marek Kalbarczyk - un nevăzător vizionar - și s-a bucurat de un mare...

REHA FOR THE BLIND IN BUCHAREST 2024 - We Are Together
Gastronomie și turism lent la Festivalul Ivan Patzaichin 2024
Educație 05 Septembrie 2024, 12:54

Gastronomie și turism lent la Festivalul Ivan Patzaichin 2024

Festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania începe mâine, 6 septembrie, la Tulcea și, prin activitățile sale,...

Gastronomie și turism lent la Festivalul Ivan Patzaichin 2024
One World Romania revine la Timișoara cu documentare despre alegeri individuale și colective
Educație 04 Septembrie 2024, 15:01

One World Romania revine la Timișoara cu documentare despre alegeri individuale și colective

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine pentru al treilea an consecutiv la...

One World Romania revine la Timișoara cu documentare despre alegeri individuale și colective
IdentitAR Feminin.  O colecție de personaje feminine se arată într-o expoziție prin realitatea augmentată
Educație 04 Septembrie 2024, 14:51

IdentitAR Feminin. O colecție de personaje feminine se arată într-o expoziție prin realitatea augmentată

Expoziția itinerantă “IdentitAR feminin”, un proiect digital multimedia, cu animații 3D și realitate augmentată ,...

IdentitAR Feminin. O colecție de personaje feminine se arată într-o expoziție prin realitatea augmentată
Cea mai mare conferința despre AI din Europa Centrala și de Est va avea loc la Bucuresti
Educație 03 Septembrie 2024, 14:16

Cea mai mare conferința despre AI din Europa Centrala și de Est va avea loc la Bucuresti

AI Expo Europe este evenimentul care va decripta impactul  Inteligenței Artificiale  asupra prezentului, dar mai...

Cea mai mare conferința despre AI din Europa Centrala și de Est va avea loc la Bucuresti
START înscrieri în programul care pregătește tinerii pentru reușita în viață
Educație 03 Septembrie 2024, 11:45

START înscrieri în programul care pregătește tinerii pentru reușita în viață

UP Generation urmărește să devină proiect de țară și să ajungă la 1 milion de tineri, care să deprindă abilități de viață, de...

START înscrieri în programul care pregătește tinerii pentru reușita în viață
Înapoi la școală, dar nu înapoi la bullying
Educație 02 Septembrie 2024, 09:55

Înapoi la școală, dar nu înapoi la bullying

Asociația Acting Works împreună cu Primăria Capitalei prin ARCUB anunță începerea unui proiect cultural prin care...

Înapoi la școală, dar nu înapoi la bullying
Let’s Talk About COMMUNITY ENGAGEMENT ...  with Prado Museum!
Educație 30 August 2024, 16:42

Let’s Talk About COMMUNITY ENGAGEMENT ... with Prado Museum!

Perioadă:   Joi 12 și Vineri 13 septembrie , zilnic, între orele 10:00-14:00. Desfăşurare: Casa Filipescu-Cesianu...

Let’s Talk About COMMUNITY ENGAGEMENT ... with Prado Museum!
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru