Ascultă Radio România Cultural Live

Harghita, Regiune Gastronomică a Europei în anul 2027

Foto: Castelul Thury-Banyai

27 Februarie 2025, 12:54

  • Județul Harghita a fost desemnat, oficial, Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027;
  • Pe lângă bucatele delicioase, Harghita și Covasna mai pun ceva „pe masă”: aici se află cele mai multe obiective de pe Ruta curiilor din programul România Atractivă;
  • O bijuterie mai puțin cunoscută, o poartă cu o vechime uimitoare, o capelă în trunchiul unui stejar secular și un monument de artă: patru curii dintre multe altele, cu povești memorabile pentru turiștii dornici de experiențe culturale fascinante în Harghita și Covasna.

Județul Harghita a fost desemnat, oficial, Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Miercurea Ciuc, în luna februarie. Astfel, Harghita devine recunoscută la nivel internațional pentru patrimoniul gastronomic local.

Harghita este prezentă și pe „Ruta gastronomiei tradiționale românești” din programul de turism cultural România Atractivă și propune, printre multe altele, Ciorba poeka de Ciumani (Csomafalvi poékaleves), un exemplu de măiestrie culinară secuiască, o rețetă care echilibrează ingenios gusturile tradiționale cu inovații contemporane. Harghita este renumită, însă, și pentru brânzeturile locale, pâinea tradițională și dulciurile secuiești, fiecare preparat fiind o poveste a istoriei și a tradițiilor zonei.

Cele mai multe curii din programul România Atractivă sunt în Harghita și Covasna

Însă Harghita și, bineînțeles, județul Covasna, prezent la rândul său pe „Ruta gastronomiei tradiționale”, nu reprezintă doar două destinații turistice pentru iubitorii de mâncăruri delicioase, ci și o regiune unde fiecare pas spune o poveste fascinantă și oferă experiențe unice pentru pasionații de istorie și arhitectură. Spre exemplu, cele mai multe obiective (nouă din treisprezece) aflate pe Ruta curiilor din programul „România Atractivă” se află în județele Harghita și Covasna.

Reședințe nobiliare maghiare din Transilvania, curiile au o mare valoare istorică și arhitecturală. Sunt construcții fascinante și maiestuoase, clădiri cu grădini superbe, care te poartă într-o călătorie în timp. Sunt locuri cu o istorie uimitoare prin complexitatea ei.

Castelul Thúry-Bányai, o bijuterie mai puțin cunoscută

Una dintre cele mai mari clădiri din regiunea Trei Scaune, castelul Thúry-Bányai este învăluit într-o aură de eleganță specifică începutului de secol XIX. Conacul a fost ridicat de familia Thúry, care a plecat din Ungaria și s-a stabilit în Tamașfalău, la începutul secolului al XVII-lea. Ulterior, castelul a devenit proprietatea familiei Bányai, iar astăzi, curia Thúry-Bányai este casă de cultură și parte din viața comunității locale. Locul pare îmbibat de mistere, iar de la bătrânii locului aflăm frânturi de povești despre „Dealul rușinii”, „Dansul urșilor” sau „Fantoma domnișoarei Lotii” care ar bântui șirul de pivnițe ale castelului.

Conacul Adorjan Imre, comoara de după vechea poartă secuiască de lemn

Aflat în Armășeni, județul Harghita, Conacul Adorjan Imre îi invită pe vizitatori să îi treacă pragul printr-o impunătoare poartă secuiască din lemn, construită în anul 1828. Este cea mai veche poartă din localitate, însă valoarea ei este dată nu numai de vechime, ci și de structura, meșteșugul, decorațiunile și înscrisul în latină, care confirmă că aici se afla reședința unei familii cu origini nobiliare. Conform inscripției de pe ea, poarta era deschisă doar pentru persoanele cinstite.

Conacul Mikes-Szentkereszty, un adevărat refugiu cultural

În satul Zagon din depresiunea Târgu Secuiesc se află Conacul Mikes-Szentkereszty, un autentic refugiu cultural al zonei, fiind casa natală a lui Mikes Kelemen, considerat primul scriitor de proză beletristică în literatura maghiară.

În grădina casei părintești a lui Mikes Kelemen se află „Stejarii lui Mikes”, doi arbori vechi de peste 330 de ani, care ar fi fost plantați chiar la nașterea lui, de către tatăl său. Unul dintre stejari a fost transformat într-o sculptură, realizată de artistul Mónus Béla, care include referințe mitologice, precum și o capelă aflată în interiorul trunchiului, devenind, astfel, un loc al păcii.

Despre Mikes Kelemen știm că a avut un exil îndelungat în localitatea Tekirdağ din Turcia, alături de domnitorul Francisc Rakoczy al II-lea, de care era foarte atașat. În „Scrisorile din Turcia”, el și-a exprimat frecvent dorința de a reveni acasă, în Zagon. Se spune că ar fi reușit să-și îndeplinească visul, atunci când ar fi trecut cu o delegație turcă dincolo de Carpați și s-ar fi abătut călare, revenind pentru ultima dată în locul în care s-a născut.

Conacul Pünkösti, un monument de artă

În satul Ozun, din județul Covasna, se află Conacul Pünkösti, considerat un adevărat monument de artă și un loc al cărui trecut este legat de Pünkösti Gergely, maior în revoluția din 1848-1849 și cel care a desființat iobăgia în Transilvania. În timpul lucrărilor de renovare a conacului, începute în 2019, au fost descoperite grinzi de lemn sculptate, care demonstrează că edificiul era deja construit în secolul al XVII-lea.

Ruta curiilor: 13 obiective turistice în șase județe

Ruta curiilor este una dintre cele 12 rute din programul de turism cultural România Atractivă și propune obiective din șase județe:

  • Conacul Adorjan Imre, județul Harghita
  • Conacul Biális, județul Harghita
  • Conacul Gyárfás, județul Harghita
  • Castelul Mikó, județul Covasna
  • Castelul Thúry-Bányai, județul Covasna
  • Conacul Mikes-Szentkereszty, județul Covasna
  • Conacul Pünkösti, județul Covasna
  • Conacul Serester Jozsef, județul Covasna
  • Fosta cazarmă de husari, județul Covasna
  • Castelul Bánffy, județul Sălaj
  • Conacul Baranyi-Jakó, județul Bihor
  • Conacul Kováts, județul Satu Mare
  • Conacul Szentkereszty-Bethlen, județul Cluj

Turiștii dornici să descopere și alte obiective din programul România Atractivă, nu doar din Harghita și Covasna, ci și din întreaga țară și de pe toate cele 12 rute, pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (o poți descărca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download).

DESPRE ROMÂNIA ATRACTIVĂ. România Atractivă, primul program național de susținere a turismului cultural - istoric, s-a lansat în mai 2024 și se va finaliza în iunie 2026. Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritățile locale, alături de turiștii români și străini.

Programul este coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și implementat împreună cu echipele profesionale ale consorțiului declarat câștigător în urma licitației organizate de minister în anul 2022: Terra Building, companie românească specializată în infrastructură rutieră, care asigură managementul proiectului, realizarea infrastructurii și este implicată în activitățile de marketing și de promovare, și Eventya, companie specializată în dezvoltarea de aplicații de travel și content marketing, care a dezvoltat platforma și conținutul de pe platformă și care asigură mentenanța acesteia.

Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică. Rutele sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din Transilvania, Ruta culelor, Traseul gastronomiei tradiționale românești, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor de lemn, Ruta mănăstirilor din zona Moldovei, Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României, Ruta castrelor romane, Ruta cetăților, Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate, Ruta satelor cu arhitectură tradițională.

Pedagogie digitală, dedicată elevilor și profesorilor din școlile rurale
Educație 03 Iulie 2025, 11:56

Pedagogie digitală, dedicată elevilor și profesorilor din școlile rurale

Profesor din județul Teleorman : „Participarea la atelierele de digitalizare a fost o adevărată oportunitate, dar și o...

Pedagogie digitală, dedicată elevilor și profesorilor din școlile rurale
Stimulează bursele școlare participarea elevilor la educație?
Educație 03 Iulie 2025, 11:54

Stimulează bursele școlare participarea elevilor la educație?

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în luna martie 2024 a anului școlar 2023 -...

Stimulează bursele școlare participarea elevilor la educație?
Tabăra de creație „Vara pe uliță” vine din 7 iulie la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
Educație 01 Iulie 2025, 16:23

Tabăra de creație „Vara pe uliță” vine din 7 iulie la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe copii și în această vară, așa cum face de 33...

Tabăra de creație „Vara pe uliță” vine din 7 iulie la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
Rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2025 au fost afișate
Educație 30 Iunie 2025, 17:18

Rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2025 au fost afișate

Azi, 30 iunie, au fost afișate rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat pe site-ul dedicat, ...

Rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2025 au fost afișate
De la scroll la control pentru copiii noștri- o discuție necesară de Ziua Mondială a Social Media (30 iunie)
Educație 27 Iunie 2025, 13:32

De la scroll la control pentru copiii noștri- o discuție necesară de Ziua Mondială a Social Media (30 iunie)

Mulți copii și adolescenți ajung să-și trăiască viața prin ecranele telefoanelor mobile și ale calculatoarelor. Ei imită ceea...

De la scroll la control pentru copiii noștri- o discuție necesară de Ziua Mondială a Social Media (30 iunie)
Michelle Obama vine pentru prima dată în România! Una dintre cele mai influente femei din lume va vorbi live la Impact Bucharest,  pe 17–18 septembrie
Educație 26 Iunie 2025, 08:38

Michelle Obama vine pentru prima dată în România! Una dintre cele mai influente femei din lume va vorbi live la Impact Bucharest, pe 17–18 septembrie

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite va participa la o discuție moderată în cadrul celei de-a doua ediții a celui mai...

Michelle Obama vine pentru prima dată în România! Una dintre cele mai influente femei din lume va vorbi live la Impact Bucharest, pe 17–18 septembrie
Organizația Salvați Copiii a lansat campania „Vorbește cu ALEX” , o campanie de conștientizare a bullying-ului și a efectelor acestuia
Educație 25 Iunie 2025, 12:57

Organizația Salvați Copiii a lansat campania „Vorbește cu ALEX” , o campanie de conștientizare a bullying-ului și a efectelor acestuia

„Vorbește cu Alex”  un experiment social care folosește inteligența artificială pentru a simula...

Organizația Salvați Copiii a lansat campania „Vorbește cu ALEX” , o campanie de conștientizare a bullying-ului și a efectelor acestuia
România participă la cea de-a treia Conferință ONU privind Oceanele (UNOC3), organizată la Nisa
Educație 12 Iunie 2025, 10:40

România participă la cea de-a treia Conferință ONU privind Oceanele (UNOC3), organizată la Nisa

Cea de-a treia Conferință a Națiunilor Unite privind Oceanele (UNOC3) are loc la Nisa, Franța, în perioada 9–13...

România participă la cea de-a treia Conferință ONU privind Oceanele (UNOC3), organizată la Nisa
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 22:30
RRC Calm
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 22:30
ROMÂNII DE PRETUTINDENI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:15 - 23:00
reluare: WEEKEND CU PRIETENII (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
22:00 - 22:26
Óęđŕżíńüęŕ 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
22:05 - 22:50
Radio Reșița LIVE!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru