„În fața războiului – Dialoguri europene”: structura programului
Dialoguri culturale și geopolitice despre securitate, democrație și solidaritate europeană | 3–5 iunie 2025

23 Mai 2025, 15:14
Într-un context global marcat de conflicte, în care Europa este nevoită să-și regândească profund rolul și poziția, Institutul Francez din România aduce în prim-plan o serie de reflecții esențiale, prin organizarea unei noi ediții a cunoscutului eveniment internațional „În fața războiului – Dialoguri europene”, la începutul lunii iunie, în premieră la București.
Sub tema „Securitate și societate: Europa geopolitică în fața războiului”, programul reunește voci diverse – sociologi, artiști, diplomați, filosofi, economiști și tineri – într-un efort comun de înțelegere și anticipare a transformărilor lumii în care trăim.
Timp de trei zile, între 3 și 5 iunie 2025, capitala României devine spațiul unor întâlniri internaționale care explorează, prin filme, dezbateri, mese rotunde și expoziții, cum influențează războiul nu doar geopolitica, ci și economia, arta, societatea și valorile democratice.
Seria evenimentelor debutează marți, 3 iunie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco, în prezența oaspeților internaționali ai proiectului, cu un cuvânt de bun-venit din partea lui Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România la București, și a lui Sophie Renaud, director al Departamentului de cooperare și dialog între societăți, Institutul Francez.
De la ora 18.45 urmează o proiecție proiecție specială: Queens of Joy (coproducție de Franța, Republica Cehă și Ucraina), o peliculă care explorează teme legate de identitate, conceptul de incluziune, acceptare și puterea artei pe timp de război, evidențiind reziliența și puterea oamenilor în fața adversității, în timp ce se străduiesc să-și găsească locul într-o societate în schimbare și speră la un viitor mai bun. Prezența regizoarei Olga Gibelinda, care va discuta cu publicul după proiecție, oferă un cadru intim și direct de reflecție asupra realităților contemporane ale conflictului.
Seara continuă la Institutul Francez din România unde, de la ora 20.45, are loc vernisajul unei expoziții digitale unice, ce pune arta caricaturii în slujba păcii și a libertății de expresie, creată de artiștii reuniți în cadrul proiectului artistico-civic „Cartooning for Peace”.
Pe parcursul zilei de 4 iunie, discuțiile se intensifică. Ziua debutează cu un cuvânt introductiv susținut de Excelența Sa Domnul Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România, și este urmată de două mese rotunde ce abordează teme de actualitate: noua realitate geopolitică a Europei și implicațiile economice ale unei posibile „economii de război”.
Prima masă rotundă a zilei, cu tema „Europa geopolitică: o nouă eră(zboi)”, debutează la ora 10.00, la Cinema Elvire Popesco, și îi reunește pe Sergiu Mișcoiu, profesor de studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Kinga Torbicka (Polonia), istoric și politolog la Universitatea din Varșovia, cercetător asociat la Groupe d'études géopolitiques (Franța) și Institutul Europa Varietas (Elveția/Ungaria), alături de Maud Quessard (Franța), director de cercetare la Institutul de Cercetare Strategică al Școlii Militare (IRSEM); moderatoare: Léna Mauger, redactor-șef al revistei Kometa.
Cea de-a doua masă rotundă, având tema „Economia de război în războiul comercial: ce va mai rămâne din liberul schimb?”, are loc în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, începând cu ora 14.30. La evenimentul moderat de Frédéric Martel (Franța), jurnalist France Culture, iau parte: Sylvie Matelly (Franța), economist și director al Institutului „Jacques Delors”, Arthur Banga (Coastade Fildeș), director al Laboratorului Africa de Vest din cadrul FIDEMO, Maud Quessard (Franța), director pentru Europa la IRSEM, Antonia Colibășanu (România), cercetător specializat în relații economice internaționale la New Strategy Forum. Moderator: Frédéric Martel (Franța), jurnalist France Culture.
Seara aduce în fața publicului o serie de dezbateri desfășurate de la ora 19.00 până la ora 22.30, simultan, în mai multe spații culturale și de cultură urbană din București: Sala Atrium a Institutul Francez din România la București, spațiul de evenimente de la Rezidența9 și cel de la LondoHome. Evenimentele sunt realizate în parteneriat cu instituții străine și românești: Europavox, Reset!, Observator cultural.
Temele abordate în cadrul celor cinci dezbateri reflectă complexitatea unei Europe aflate în tranziție și tensionată de noile realități geopolitice. De la întrebări esențiale despre viitorul proiectului european și rolul său într-o lume din ce în ce mai instabilă, până la impactul războiului asupra economiei globale și transformarea schimburilor comerciale în arme strategice, fiecare dezbatere propune o reflecție profundă și actuală.
Sunt aduse în prim-plan și subiecte esențiale pentru societatea civilă: apărarea valorilor democratice în vreme de conflict, puterea artei de a rezista și de a imagina alternative în perioade de criză, și modul în care tinerii percep și trăiesc realitatea războiului.
Nu lipsesc discuțiile despre viitor: diplomația în era confruntărilor hibride, securitatea informațională și războiul digital – noi provocări într-o lume în care fronturile nu mai sunt doar geografice, ci și culturale, economice și virtuale.
Dintre oaspeții străini prezenți la dezbateri îi amintim pe: Anne Muxel, cunoscut sociolog francez, specializată în studiul memoriei biografice, Constantin Sigov, important filosof ucrainean, redactor-șef al „L'esprit et la lettre”, David Colon (Franța), profesor la Sciences Po Paris, specializat în „războiul informațional” și mulți ații.
În ultima zi a evenimentului, 5 iunie, participanții sunt invitați să reflecteze, în cadrul a două mese rotunde care au loc la la Cinema Elvire Popescu, asupra diplomației ca instrument într-o lume tot mai tensionată, și să analizeze, alături de invitați speciali, cât de realistă și de necesară este o apărare colectivă și suverană europeană.
De la ora 16.30 are loc prima dintre acestea: „Diplomația: piesa de schimb într-o lume aflată în conflict”, un eveniment care îi aduce alături pe E.S. Domnul Tygran Galstyan, Ambasadorul Armeniei în România, pe Thorniké Gordadzé (Georgia), cercetător la Institutul „Jacques Delors” și fost Ministru de stat pentru integrare europeană și euroatlantică al Republicii Georgia, și pe Irina-Raluca Zidaru, director general pentru amenințări hibride la Ministerul român al Afacerilor Externe. Moderator: Emilie Aubry (Franța), jurnalist ARTE.
A doua masă rotundă, cu tema „Este posibilă o apărare colectivă și suversană europeană?”, debutează la ora 18.30. La eveniment iau parte: David Cadier (Franța), specialist în apărare pentru Europa de Est la Institutul „Jacques Delors”, și Generalul maior în rezervă Paul Hurmuz, militarul român cu cea mai înaltă funcție militară din serviciile de intelligence ale NATO. Moderator: Fabien Cazenave, jurnalist Ouest-France.
În cadrul programului, o atenție specială este acordată celor 26 de tineri de la 5 mari universități europene și alte două instituții pre-universitare din România, care au șansa de a lua parte la o serie de ateliere interactive ce explorează rolul creației și al mass-mediei în contexte de criză. În curtea Rezidenței9, participanții vor putea participa la ateliere de creație de podcasturi, ghidate de Benjamin Ribout, corespondent în România pentru importante instituții media, unde se va discuta despre impactul cultural al prezenței militare străine și despre modul în care arta poate supraviețui și se poate reinventa sub presiune. În paralel, atelierul organizat de Reset! propune o reflecție deschisă despre independența presei și provocările informării în timpul conflictului, oferind participanților ocazia de a înțelege mai bine procesul de creare și publicare a conținutului media în vremuri de război.
Prin această ediție a „Dialogurilor europene”, organizatorii propun nu doar o platformă de idei, ci și un spațiu de solidaritate, în care cetățenii, experții și artiștii sunt invitați să contribuie activ la conturarea unei Europe mai unite, mai conștiente și mai pregătite pentru provocările viitorului.
Evenimentul completează lista manifestărilor organizate de Institutul Francez din România, cu ocazia Centenarului, începând de anul trecut.
Accesul la evenimente este liber.
Programul final va fi disponibil în curând pe site-ul Institutului Francez din România (www.institutfrancais.ro) și ale partenerilor și va fi comunicat pe canalele de social media ale instituției și ale instituțiilor partenere.