Primul manual despre comunism pentru liceeni

22 Iulie 2025, 15:44
Pentru prima dată în învățământul românesc, liceenii din clasele terminale vor avea la dispoziție un manual dedicat exclusiv studierii comunismului.
Manualul urmărește evoluția regimului comunist în toate dimensiunile sale - politică, ideologică, represivă, socială, economică și culturală – de la instaurare până la prăbușire.
Este conceput ca o resursă modernă și solidă pentru profesori, dar și ca un instrument formativ pentru elevi, sprijinind formarea unui profil de absolvent „comunicativ, creativ, reflexiv, colaborativ, prospectiv, autonom, rezilient, responsabil și etic”.
Flori Bălănescu (coordonator) – istoric, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, specializată în teroarea comunistă și memoria disidenței:
„Probabil că este o noutate în materie de manuale, la sfârșitul manualului avem și o listă de abrevieri, pentru că e vorba de elevi care au 18 ani, chiar mai mult, fiind vorba și de clasa a 13-a, și pot să lucreze cu abrevieri.
Prin urmare, am folosit în manual abrevieri. Unele dintre ele sunt absolut recognoscibile în tot ceea ce se scrie și în zilele noastre, dar ele sunt explicate la sfârșitul manualului. De asemenea, am dat o bibliografie selectivă, pentru că am folosit în acest manual cele mai recente rezultate ale cercetării în materie de istoria comunismului.”
Editura Corint, recunoscută pentru colecția sa consistentă de volume dedicate istoriei comunismului, a lucrat pentru acest proiect cu un colectiv de autori a căror autoritate științifică în domeniu este incontestabilă și certificată: Flori Bălănescu (coordonator) – istoric, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, specializată în teroarea comunistă și memoria disidenței; Mioara Anton – cercetător științific I și director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” (Academia Română), expertă în istoria comunismului și a celui de-Al Doilea Război Mondial; Carmen Müller – doctor în istorie, profesor cu gradul didactic I, autoare de lucrări despre fascismul italian și România interbelică, și Florin-Răzvan Mihai – cercetător și coordonator al Departamentului de Cercetare al INST, coordonator al colecției Corint Istorie Autori Români.
Flori Bălănescu (coordonator):
„Manualul clasic pe hârtie este dublat de un manual digital. Să sperăm că din ce în ce mai mulți elevi vor începe, măcar de acum înainte, să utilizeze și aceste manuale digitale, pentru că în manuale digitale se regăsesc o serie de activități de tip imagine, sunt fragmente de filme, și de activități interactive, pe care ei le pot rezolva și în felul acesta își pot fixa mult mai bine informațiile.”
Prin acest demers editorial, Corint – una dintre puținele edituri acreditate de Consiliul Național al Cercetării Științifice, categoria A în domeniul Istorie și studii culturale - propune în spațiul didactic un instrument esențial pentru înțelegerea lucidă și contextualizată a unei perioade care a marcat profund societatea românească.
Realizator: Mirela Stana