Rădăcini de bine Românesc în Comunitatea din Luxemburg - o oază de Românie într-un proiect de educație prin cultură

17 Iulie 2025, 17:26
S-a dat startul unui nou proiect - Rădăcini de bine Românesc în Comunitatea din Luxemburg, adresat comunității de români din diaspora - Luxemburg. Acesta este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul, desfășurat în perioada mai - noiembrie 2025, are ca obiective principale:
● Susținerea și încurajarea dialogului pe tema identității culturale și a rădăcinilor românești la nivelul comunității de români din Luxemburg - prin organizarea Conferinței Rădăcini de BINE Românesc în Comunitatea Luxemburg în luna septembrie 2025
● Crearea unui mediu interactiv cu activități creative și educaționale care să faciliteze folosirea limbii române, atât în exprimarea orală, cât și prin încurajarea cititului în limba română; prin întâlnirile online din cadrul proiectului, și în cadrul Conferinței Rădăcini de BINE Românesc în Comunitatea din Luxemburg; dar și prin Lansarea Cărții Cocktail de Creativitate.
● Consolidarea comunității de români din Luxemburg prin intermediul participării active a membrilor comunității la activitățile proiectului și prin conturarea sentimentului de apartenență dat de implicarea generației tinere la asigurarea continuității proiectului la nivel local.
În perioada de pregătire au avut loc întâlniri de lucru la care au participat membrii Asociației Lume Bună, reprezentanții comunității locale din partea România Luxembourg Business Forum ASBL și L'Ecole des Valeurs from Luxembourg ASBL, care au creionat împreună primele etape ale proiectului "Rădăcini de bine Românesc în Comunitatea din Luxemburg".
De ce şi de unde a pornit ideea proiectului?
Demararea proiectului a pornit atât de la experiența asociației în proiectele adresate comunităților din diaspora Irlanda și Spania, cât și de la discuțiile cu reprezentanții ROMLux și L’Ecole des Valeurs Luxembourg.
Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, raportându-ne la numărul total al populaţiei, ce este prezentat într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României.
Larisa Popescu, președinta Asociației Lume Bună:
„Din analiza de impact a proiectelor anterioare din seria Creativ la Sat - am descoperit că foarte multe familii din mediul rural sunt afectate de plecarea părinților la muncă în străinătate. Acest fapt având ca efect dezbinarea familiilor și pierderea identității naționale a copiilor, aspect ce ne-a determinat să ne îndreptăm atenția și spre copiii din diaspora – acele familii care pleacă împreună cu copiii în străinătate și trec printr-un proces complex de adaptare, de multe ori rămânând deconectați de rădăcinile propriilor identității. Proiectul "Rădăcini de bine Românesc în Comunitatea din Luxemburg" își propune să răspundă atât cererii de activități culturale din diaspora, cât și necesității promovării identității culturale și a cunoașterii și valorificării patrimoniului cultural românesc.”
Cum și în ce fel se desfășoară proiectul?
În centrul proiectului se află evenimentul cultural Rădăcini de BINE Românesc în comunitatea din Luxemburg, ce va avea loc în perioada 26 - 29.09.2025, și va include:
● Conferința tematică Rădăcini de BINE Românesc.
● Lansarea Cărții Cocktail de Creativitate. BINE cu mine. BINE cu ceilalți. Bine în Lume.
● Discuții tematice cu toți participanții folosind metoda WORLD CAFE.
Partenerii proiectului sunt:
● L'Ecole des Valeurs from Luxembourg ASBL - Filiala ONG-ului Școala de Valori din România - cu vastă experiență în proiecte de educație, parte din Coaliția pentru Educație.
● RomLux - România Luxemburg Business Forum ASBL - cu o vastă experiență în proiecte dedicate comunității de români din Luxemburg.
Cine este şi ce face Asociaţia Lume Bună?
Larisa Popescu, președinta Asociației Lume Bună:
„În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și creativitate. Implementăm proiecte de educație prin cultură ce au ca scop promovarea identității culturale românești, responsabilizarea socială și dezvoltarea inteligenței emoționale și a creativității beneficiarilor cărora ne adresăm. Cele mai multe proiecte sunt adresate zonelor cu acces limitat la cultură: mediul rural și diaspora."
Mai multe detalii despre proiectele Asociației Lume Bună se găsesc pe site-ul: https://www.asociatialumebuna.
Realizator: Mirela Stana