Ascultă Radio România Cultural Live

Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România

Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft.  Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România

13 Aprilie 2023, 11:27

New Draft caută 12 autori de scenarii de lungmetraj care să participe la a doua ediție a rezidenței online de dezvoltare de scenarii, un proiect unic în spațiul românesc care se desfășoară în trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023.

New Draft este prima rezidență de dezvoltare de scenarii de lungă durată, dedicată proiectelor din România și din Republica Moldova.

Prin cea de-a doua ediție a rezidenței, organizatorii își propun să continue să ofere un cadru de învățare flexibil, exclusiv online, pentru dezvoltarea unor proiecte cu potențial, la început de drum. În urma procesului de lucru, susținerea pitch-ului se va desfășura online, în fața producătorilor, în București.

În acest demers, rezidența își dorește să ajungă atât la absolvenți de școli de profil, cât și la autori din medii conexe care au un proiect de lungmetraj în fază incipientă pe care își doresc să îl concretizeze.

Organizat de Control N și co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național (AFCN), New Draft oferă, timp de trei luni, training asistat pentru dezvoltarea celor 12 scenarii de lungmetraj selectate. Echipa de traineri este alcătuită din: Massimiliano Narduli (scenarist și script advisor), Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii) și Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii).

Selecția New Draft urmărește ca fiecare ediție a rezidenței să se extindă spre o cât mai mare diversitate de genuri, astfel încât la final oferta de proiecte noi să fie cât mai variată. Scopul central este acoperirea unui gol în industria cinematografică: spațiul dintre activitatea solitară de scriere a unui scenariu și pitch-ul lui în fața producătorilor.

Modelul de lucru presupune ca, periodic, participanții să fie direct implicați în procesul de lectură și feedback al proiectelor colegilor. Astfel, New Draft are în vedere un dublu rezultat: să genereze proiecte bine lucrate, dar și să dezvolte o deprindere care e rar folosită în cinematografia autohtonă – consultanța de scenarii.

„A fost surprinzătoare prima ediție. Ne-am temut de online, eram spre finalul pandemiei și ne gândeam că există o suprasaturație de a sta în fața unui ecran. Dar n-a fost deloc așa. În trei luni s-a creat un grup unit, cu o energie proprie, toți participanții erau extrem de implicați în proiectele celorlalți. Cred că există și un plus cu care am rămas după anii complicați din perioada pandemiei: ne-am dat seama cum ne putem folosi de online. În 2021 am avut participanți din București, Cluj, Arad și Brăila. De-abia aștept noul grup și noua energie. Pentru că, la astfel de workshop-uri, întotdeauna se formează o unitate de grup specială care te ajută în procesul lung și de multe ori anevoios al dezvoltării de scenariu”, spune Ana Agopian, trainer New Draft.

New Draft nu percepe taxe de înscriere sau de participare. Deadline-ul pentru înscrierea dosarului este 20 mai 2023.

Detalii despre dosarul de aplicare și documentele necesare, dar și calendarul complet al proiectului pot fi consultate pe site-ul Asociației Control N - https://www.controln.ro/asociatia-culturala/workshop-uri/new-draft/.

Cine sunt trainerii New Draft

Massimiliano Nardulli s-a născut la Roma în 1976. După ce a obţinut diploma în Arte şi Ştiinţe Umaniste, s-a specializat în cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant şi programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Festival européen du film court de Brest, (2008-2015), Arcipelago, (2008-2017), Biarritz Amérique Latine (2014-prezent), Internationale Kurzfilmtage Winterthur (2015-2017), Timishort, (2014-2018), NexT (2016-2018), ShorTS (2021-prezent).

Massimiliano este unul dintre creatorii TSFM (Talents Short Film Market) și este talent manager și responsabil al selecției pentru Laboratorul European LIM (Less is More). A lucrat ca scenarist și script advisor pentru mai multe proiecte internaționale și a co-creat atelierele de dezvoltare de scenarii Word-Frame,What’s The Story? și Fulgor Lab. În 2019 a câștigat premiile Gopo și UCIN în calitate de compozitor, pentru muzica originală a filmului Charleston.

Ana Agopian a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și European College of Liberal Arts (ECLA), Berlin. Predă cursuri de scenaristică la UNATC din anul 2009, în prezent fiind conferențiar universitar. Este membru fondator al Asociației Culturale ControlN, fiind implicată activ în proiectele organizației. În prezent susține cursuri și workshop-uri de scenaristică (printre acestea s-au numărat LIM | Less is More: Creative Pre-Writing Workshop, Pustnik Screenwriters Residency și The Script Contest).

Ana a semnat, alături de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, mai multe scenarii de scurt și mediu metraj și trei lungmetraje – Love Building (2013), Alt Love Building (2014) și Breaking News (2017), cel din urmă având premiera la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary (Competiție Oficială) și fiind recompensat cu o Mențiune Specială a Juriului pentru actrița Voica Oltean. În calitate de scenarist a colaborat, de asemenea, cu Media Pro Pictures și HBO România.

Crăița Nanu este selecționeră și curatoare de film în echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. În 2019 a devenit consultantă de scenarii, formându-se în cadrul Torino Film Lab, iar apoi a pus bazele programului New Draft împreună cu Control N. În prezent își folosește experiența, imaginația și workoholismul pentru a împăca selecția de film, cu consultanța de scenarii și cu dezvoltarea programului Ora de Cinema, proiect ce introduce filmul ca material didactic în licee.

Licențiată în jurnalism, cu un master în scenaristică (UNATC), Crăița Nanu a început să lucreze în 2002, pe platourile de filmare din studiourile MediaPRO, unde a lucrat mai întâi în producție și asistență regie (1st AD și 2nd AD) la producții naționale și internaționale, apoi ca scenarist-șef și co-scenarist pentru seriale și mini-serii TV. Din 2012 a intrat pe zona de cinema independent, lucrând ca organizator de festivaluri (TIFF), workshopuri (Aristoteles Workshop), distribuție film (Transilvania Film), PR și jurnalism cultural.

Calendarul programului New Draft

Cele 12 proiecte vor fi împărțite în trei grupe. Fiecare grupă va lucra cu un trainer.

Rezidența va consta în trei sesiuni de lucru pe proiecte. Acestea vor fi împărțite în întâlniri în grup mare, grup restrâns și one on one.

Prima sesiune: 11 - 14 iulie

A doua sesiune: 9 - 13 august

A treia sesiune: 9 - 13 septembrie

Pitch*: în perioada 18 - 28 octombrie

Intrați pe site-ul Control N pentru a vedea întreaga structură a programului New Draft - https://www.controln.ro/asociatia-culturala/workshop-uri/new-draft/calendar-new-draft/

Detalii aplicație

Deadline: 20 mai, 2023

Intrați pe site-ul Control N pentru a vedea cum puteți să vă înscrieți și ce trebuie să conțină dosarul de înscrieri -
https://www.controln.ro/asociatia-culturala/workshop-uri/new-draft/detalii-aplicatie/

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

IClasă. Informații despre structura anului școlar, activități și programe educaționale
Educație 03 Iunie 2023, 06:29

IClasă. Informații despre structura anului școlar, activități și programe educaționale

Ministrul Educatiei Ligia Deca a susținut o conferință în care a vorbit despre creșterea salariilor din educație și...

IClasă. Informații despre structura anului școlar, activități și programe educaționale
"Este foarte important să ne putem întoarcem cu toții în sălile de clasă cu toții săptămâna viitoare" - Ligia Deca
Educație 02 Iunie 2023, 16:33

"Este foarte important să ne putem întoarcem cu toții în sălile de clasă cu toții săptămâna viitoare" - Ligia Deca

Ministrul Educației Ligia Deca a susținut vineri, 2 iunie, o conferință de presă în care a vorbit despre aplicarea Ordonanței...

"Este foarte important să ne putem întoarcem cu toții în sălile de clasă cu toții săptămâna viitoare" - Ligia Deca
"Ne-am propus să împrietenim copii cu dizabilități cu copii tipici. Și am reușit"
Educație 31 Mai 2023, 17:10

"Ne-am propus să împrietenim copii cu dizabilități cu copii tipici. Și am reușit"

Adolescenți cu și fără dizabilități s-au cunoscut și au petrecut timp împreună în proiectul Teen Action For Inclusion. Ei...

"Ne-am propus să împrietenim copii cu dizabilități cu copii tipici. Și am reușit"
Tineri viitori antreprenori și-au prezentat ideile în finala Innovation Labs
Educație 30 Mai 2023, 19:23

Tineri viitori antreprenori și-au prezentat ideile în finala Innovation Labs

Studenți și absolvenți din diferite domenii tehnologice s-au intalnit in cadrul ultimei etape a programului de mentorat...

Tineri viitori antreprenori și-au prezentat ideile în finala Innovation Labs
Mii de profesori din toată țara au protestat marți în Capitală
Educație 30 Mai 2023, 17:59

Mii de profesori din toată țara au protestat marți în Capitală

20 00 de profesori din toată țara au venit la București pentru a protesta Piața Victoriei. Protestul a început la ora 11.00...

Mii de profesori din toată țara au protestat marți în Capitală
Un proiect de educație inovativă în mediul rural
Educație 30 Mai 2023, 16:41

Un proiect de educație inovativă în mediul rural

La Școala Gimnazială "Ion Mareș" din comuna Vulcana-Băi, județul Dîmbovița învață 150 de copii. Mulți dintre ei provin din...

Un proiect de educație inovativă în mediul rural
BeActive - un proiect Erasmus+ și un îndemn lansat de Ministerul Sportului
Educație 29 Mai 2023, 17:14

BeActive - un proiect Erasmus+ și un îndemn lansat de Ministerul Sportului

În România doar 6% din populație practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. ROMANIA BEACTIVE este un îndemn...

BeActive - un proiect Erasmus+ și un îndemn lansat de Ministerul Sportului
Ziua Românilor de pretutindeni. Mesajul unui băiețel din programele World Vision România: “Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon”
Educație 29 Mai 2023, 13:23

Ziua Românilor de pretutindeni. Mesajul unui băiețel din programele World Vision România: “Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon”

  72 de mii de copii nu-i au pe mama sau pe tata alături. Copiii cu părinți în străinătate au un risc mai mare de...

Ziua Românilor de pretutindeni. Mesajul unui băiețel din programele World Vision România: “Vorbesc cu tati în fiecare zi la telefon”
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj