Ascultă Radio România Cultural Live

Tom Meijeraan are o misiune îndrăzneață: refacerea gheții din Arctica. Descoperă planul său și premii de 12.000 Euro la Climate Change Summit 2024

22 August 2024, 12:03

Într-un an marcat de temperaturi record și de provocări climatice fără precedent, Climate Change Summit 2024 își propune să evidențieze rolul crucial al start-up-urilor și al inovației în combaterea schimbărilor climatice. Printre cele mai importante momente ale evenimentului se numără contribuțiile deosebite și soluțiile inovatoare propuse de Tom Meijeraan de la Arctic Reflections, precum și lansarea Climate Change Summit Awards, care va premia soluțiile inovatoare prezentate de tinerii antreprenori și întreprinderi mici și mijlocii din România și Europa Centrală și de Est. Ediția din acest an se va desfășura între 15 și 17 octombrie 2024 la Opera Națională din București și în peste 20 de locații din capitală, din țară și din regiune.

Tom Meijeraan și Arctic Reflections

Tom Meijeraan, co-fondator al Arctic Reflections, va fi unul dintre speakerii cheie ai summitului. Arctic Reflections este un start-up dedicat restabilirii stratului de gheață din Arctica pentru a combate încălzirea globală. Cu o experiență de 20 de ani în inovații tehnologice și dezvoltare de produse, Tom vine cu o expertiză deosebită în domeniu. Deținător al unui Master în Administrarea Afacerilor de la Rotterdam School of Management și al unui Master CEMS în Management Internațional, Tom va explora soluții inovatoare pentru un viitor sustenabil.

„Am fondat Arctic Reflections pentru a conserva stratul de gheață al Mării Arctice în timpul verii. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, deși necesară, nu va mai fi din păcate suficientă pentru a evita prima vară arctică fără gheață, care ar putea avea loc în următorii 10, 20 de ani. Acest lucru va avea consecințe uriașe, deoarece gheața din Artica reglează clima Pământului prin reflectarea luminii solare, reducând astfel încălzirea globală. În plus, gheața marină oferă un habitat esențial pentru fauna sălbatică unică și este vitală pentru populațiile indigene pentru vânătoare, transport și patrimoniu cultural. Speranțele noastre sunt că putem opri declinul actual al gheții marine pe timpul verii, până când emisiile de CO2 vor fi suficient de reduse încât gheața să devină din nou complet regenerabilă”, a declarat Tom Meijeraan.

Climate Change Summit Awards: recunoaștere pentru tinerii și IMM-urile din CEE

O altă noutate importantă a acestei ediții este Climate Change Summit Awards, care va premia cele mai bune inițiative inovatoare cu o valoare totală de 12.000 de euro. Competiția se adresează tinerilor sub 30 de ani și întreprinderilor mici și mijlocii din România și Europa Centrală și de Est, și va premia soluții din 6 categorii: energie, mobilitate și construcții, economie circulară, alimentație și agricultură, biodiversitate, educație pentru mediu și premiul CEE. Juriul va fi format din experți locali și internaționali, printre care Aneta Skubida, managerul de portofoliu din Polonia al Clean Air Fund; Stefan Nilsson, redactor șef al publicației Food and Climate; Salomey Ampadu, fondatoare a fundației MeyFund; Anton Yarotsky, fondator al Circle Agriculture Initiative; Nicolas Durr, CEO al Biodiver.City; Margot Décory, Director de dezvoltare la Caristeo; Alex Găvan, ecologist și alpinist de înaltă altitudine; Alexandru Laibăr, Director executiv al Coaliței pentru Economia Circulară; Orieta Hulea, CEO al WWF România; Alexandru Agatinei, Co-fondator al How to Web.

Cei interesați pot aplica aici: https://climatechange-summit.org/ccs-awards/.

Speakers ai Climate Change Summit 2024

Pe lângă Tom Meijeraan, CCS 2024 va aduce în fața publicului și alți lideri și experți în domeniul sustenabilității, printre care:

  • Jørn Haanæs, seed investor și antreprenor, cunoscut pentru experiența sa în startup-uri, capital de risc, investiții de impact, tehnologie climatică, acceleratoare și ecosisteme antreprenoriale.
  • Chris Desai, antreprenor și filantrop, fondator al The Vayyu Foundation®, care promovează economia circulară. Deține un brand organic de modă de lux - Vayyu®, iar recent, a fost votat în topul 40 sub 40 pentru Climă și Sustenabilitate și a câștigat premiul BBC - Make A Difference.
  • Harry Wright, avocat și expert în inițiative oceanice, CEO al Bright Tide, o întreprindere socială de mediu care colaborează cu organizații pentru a dezvolta noi strategii interne și externe pentru a combate schimbările climatice și pierderea biodiversității.
  • Aleksandra Palinska, Director Executiv al Eurosif - Forumul European pentru Investiții Durabile, expertă în finanțe durabile, cu 15 ani de experiență în politici publice și reglementări la nivelul UE.
  • Dr. Håkan Tropp, expert în politici privind resursele naturale și apă, cu peste 20 de ani de experiență internațională. În prezent, este COO interimar la Institutul Internațional al Apelor de la Stockholm și conduce Centrul Internațional pentru Cooperare în Domeniul Apei UNESCO/SIWI (ICWC).
  • Andrei Gurin, Policy Officer la DG Fisma, Comisia Europeană, specializat în politici antitrust.
  • Astrid Leyssens, fondatoare a We Are Impact Collective, expertă în antreprenoriatul sustenabil, a creat o metodologie eficientă pentru implementarea sustenabilității și impactului.
  • Hannah Phang, co-fondatoare și CMO-ul The Now Work, platformă care conectează experți în sustenabilitate cu locuri de muncă relevante. Este cunoscută pentru promovarea sustenabilității și inovare în designul de modă, a fost CMO-ul Endless Wardrobe și director de marketing la Futerra.

Participare și detalii

Climate Change Summit 2024 este deschis publicului în limita locurilor disponibile.

Aplicațiile se pot face pe https://climatechange-summit.org/apply-now/.

Mai multe informații pe https://climatechange-summit.org/

Despre Climate Change Summit

Climate Change Summit 2024 este organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și alături de Auchan România în calitate de partener strategic, Mastercard, climate partner, Romstal partener și PPC, energy partner; precum și Société Générale Global Solutions Center, RetuRO, Danone, PPC Renewables, Rețele Electrice, IKEA România, Regina Maria, Environ și partenerii de mobilitate ALD Automotive și Volvo. Printre partenerii instituționali se numără Cancelaria Prim Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul Pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Institutul European din România, Europe Direct, iar printre cei organizaționali se numără Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, AmCham, EFdeN, Energy Policy Group, Ambasada Sustenabilității în România, Romanian Diversity Chamber of Commerce, Carbon Expert, GEYC, Viitor Plus, Coaliția pentru Economie Circulară - CERC, WWF România, Aspire Academy, CCIFER, Camera de Comerț Româno-Elenă, BRCCI, UCCBR, Netherlands Romanian Chamber of Commerce, Patronatul European al Femeilor în Afaceri, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Hacking Work, Impact Hub Bucharest, Rețeaua pentru Natură Urbană, Techcelerator, ROTSA, Seedblink, Rubik Hub, Foreign Investors Council, Global Shapers Bucharest Hub, Euroavia, LSAC, Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD), Consiliul Patronatelor ESG din România, Future Energy Leaders Romania (FEL), etc.

Despre Social Innovation Solutions
Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe programe de educație de sustenabilitate în România și în 3 țări din Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri și ONG-uri în programe precum Academia de Sustenabilitate, Transformator și Sustainability Hub. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate și trenduri de viitor ca ESG Journey sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de educație în foresight, inovație și sustenabilitate, precum ESG Lab.

Despre BRD Groupe Société Générale

BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre modul în care tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

Piața muncii are nevoie de forță de muncă pregătită în sistemul dual de educație
Educație 02 Octombrie 2024, 14:24

Piața muncii are nevoie de forță de muncă pregătită în sistemul dual de educație

În anul școlar 2021-2022, cei mai mulți dintre elevii de liceu care au abandonat studiile au provenit din filiera...

Piața muncii are nevoie de forță de muncă pregătită în sistemul dual de educație
Astăzi s-a lansat a doua rundă DiscoverEU din 2024: 1.475 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul
Educație 02 Octombrie 2024, 14:12

Astăzi s-a lansat a doua rundă DiscoverEU din 2024: 1.475 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul

Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 35.500 de permise de călătorie Sunt eligibili să se înscrie...

Astăzi s-a lansat a doua rundă DiscoverEU din 2024: 1.475 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul
Expoziția „Magnetism și alte legi ale atracției universale”
Educație 02 Octombrie 2024, 14:04

Expoziția „Magnetism și alte legi ale atracției universale”

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu , prin intermediul Centrului de Orientare în Carieră - Regiunea Centru...

Expoziția „Magnetism și alte legi ale atracției universale”
Premieră în lupta pentru patrimoniul cultural din România: Specialiștii și activiștii din domeniu se reunesc pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea  patrimoniului cultural
Educație 02 Octombrie 2024, 00:44

Premieră în lupta pentru patrimoniul cultural din România: Specialiștii și activiștii din domeniu se reunesc pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea patrimoniului cultural

Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România va fi adoptat pe 5 octombrie, în marja Summitului European al...

Premieră în lupta pentru patrimoniul cultural din România: Specialiștii și activiștii din domeniu se reunesc pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea patrimoniului cultural
Cursuri de limba spaniolă cu ajutorul scurtmetrajelor, nou, din toamna aceasta la Institutul Cervantes din București
Educație 30 Septembrie 2024, 12:14

Cursuri de limba spaniolă cu ajutorul scurtmetrajelor, nou, din toamna aceasta la Institutul Cervantes din București

În luna octombrie, la Institutul Cervantes din București debutează un program bogat de cursuri de învățare a...

Cursuri de limba spaniolă cu ajutorul scurtmetrajelor, nou, din toamna aceasta la Institutul Cervantes din București
Emanuela Ignățoiu-Sora: “E foarte important să avem activități de educație în școli. Și decidenții să înțeleagă că sunt foarte importante cursurile pentru respectarea alterității”
Educație 25 Septembrie 2024, 11:46

Emanuela Ignățoiu-Sora: “E foarte important să avem activități de educație în școli. Și decidenții să înțeleagă că sunt foarte importante cursurile pentru respectarea alterității”

Unu din patru români s-a simțit la un moment dat tratat diferit din cauza vârstei – arată un studiu...

Emanuela Ignățoiu-Sora: “E foarte important să avem activități de educație în școli. Și decidenții să înțeleagă că sunt foarte importante cursurile pentru respectarea alterității”
3 800 de profesori au participat la Festivalul Digital “Predau Viitor”
Educație 24 Septembrie 2024, 11:57

3 800 de profesori au participat la Festivalul Digital “Predau Viitor”

Cadrele didactice au studiat luna aceasta noțiuni de pedagogie și cetatenie digitală, inteligență artificială și educație...

3 800 de profesori au participat la Festivalul Digital “Predau Viitor”
O școală din județul Galați rămâne închisă din cauza inundațiilor
Educație 20 Septembrie 2024, 18:27

O școală din județul Galați rămâne închisă din cauza inundațiilor

Zeci de școli din județul Galați au fost afectate de inundații. Una dintre ele, școala Elena Negri din comuna Costache Negri...

O școală din județul Galați rămâne închisă din cauza inundațiilor
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru