O carte pe zi - Susanna Clarke, Jonathan Strange & Mr Norrell
30 Martie 2017, 05:00
O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu
Joi, 30.03.2017, în emisiunea Intro
Susanna Clarke, Jonathan Strange & Mr Norrell, Editura RAO, Bucureşti
Pentru că realitatea imediată, cea socială, politică, economică şi intelectuală, mă dezamăgeşte cu asupra de măsură, consider că evaziunea spirituală reprezintă cea mai potrivită cale de rezistenţă. Dacă pe vremea comunistă rezistenţa reală nu putea fi, în imensa majoritatea a cazurilor, decât indirectă, alternativă, artistică, astăzi, când iluzia libertăţii şi a democraţiei s-a spulberat definitiv, ce ne mai rămâne decât să evadăm din propria noastră viaţă într-o manieră aleasă spiritual?
Asumând această observaţie şi totodată opţiune, mă declar un fan de ultimă oră al literaturii, ficţionale sau teoretice, de tip esoteric, mistic şi magic. De aceea, în ultima vreme lecturile mele din acest câmp au sporit considerabil. Şi aproape reflex, oricum, în chip logic, romanul scris de Susanna Clarke, Jonathan Strange & Mr Norrell, nu avea cum să lipsească dintr-o listă scurtă a celor mai importante titluri ale domeniului. Cartea la care fac referire a apărut în excelenta traducere semnată de Mădălina-Monica Stancu la Editura RAO din Bucureşti. Şi, ca un plus de reflectare a notorietăţii romanului, trebuie spus că el a fost ecranizat sub forma unui serial omonim de televiziune britanic, producţie care a fost nominalizată la Oscar şi a primit un premiu BAFTA.
Cartea, scrisă într-un interval de un deceniu, a fost tradusă în 32 de limbi şi trece drept un model pentru literatura neowiccană, iar asta dintr-un motiv foarte simplu: interesul pentru vrăjitorie, magie şi ocult, pentru ritualurile dedicate înfrăţirii dintre om şi natură, pentru stăpânirea puterilor misterioase şi inaparente a crescut progresiv în ultimile decenii peste tot în lume.
Până şi în psihanaliză opţiunea pentru misticul Jung în defavoarea ştiinţificului Freud a primit noi cote de intensitate.
Dar despre ce anume este vorba în masivul şi impresionantul roman scris cu talent şi construit cu inteligenţă de către Susanna Clarke, Jonathan Strange & Mr Norrell? Fireşte, despre magie, magia practicată prin intenţie de Mr Norrell, şi prin vocaţie de Jonathan Strange, doi burghezi de provincie din Anglia veacului al XIX-lea. Terenul nu este unul propice pentru o asemenea activitate, în insulă există societăţi de magie dar care ignoră suveran dimensiunea practică.
Tradiţia marelui magician din Evul Mediu, Regele Corb, aproape că s-a pierdut, iar pragmatismul britanic nu reţine decît exploatarea industrială a naturii şi a omului. În acele timpuri Anglia suferă blocada lui Napoleon, iar în Spania Wellington conduce trupele insulare contra francezilor. E nevoie de un ajutor miraculos, unul care vine din partea celor doi magicieni. Mai mult, soţia premierului din epocă, recent decedată, este adusă la viaţă prin invocarea unui spiriduş foarte periculos, gelos pe forţa magică a celor doi amici.
Între Norrell şi Strange intervine însă o concurenţă neloială, iar multiubita soţie a lui Jonathan este răpită şi dusă pe Tărâmurile de Dincolo de acest personaj malefic şi insidios. Fireşte, forţele Binelui înving în cele din urmă, dar acest lucru are loc doar prin redescoperirea şi celebrarea secretelor magice deţinute de nemuritorul Rege Corb.
Poate că la o narare sumară a tramei acţionale din roman acesta pare infantil, schematic şi previzibil. În realitate, Susanna Clarke scrie minunat, ea ştie să creioneze o atmosferă aproape feerică, aproape miraculoasă, iar detaliul istoric este excelent prins în context ficţional. Cît priveşte personajele, ele sunt vii, simpatice sau respingătoare, însă mereu verosimile şi foarte convingătoare. Oricum ar fi, romanul Jonathan Strange & Mr Norrell cucereşte prin coerenţa împăcării contrariilor şi prin excelenţă stilistică, iar faptul că oferă cititorului o evaziune fascinantă conotează o importantă dimensiune sanitară, ca un antidot la prozaismul tembel al postmodernismului eşuat.
Susanna Clarke, foto coperte, imagini ilustrând universul romanului reflectat în serialul de televiziune, link you tube spre un trailer al serialului:
https://www.youtube.com/watch?v=sDujirtX8U4&t=63s.