Ascultă Radio România Cultural Live

Editura Litera la Bookfest 2025 (28 mai – 1 iunie 2025, Romexpo, Pavilion B2)

Editura Litera la Bookfest 2025 (28 mai – 1 iunie 2025, Romexpo, Pavilion B2)

28 Mai 2025, 09:00

În perioada 28 mai – 1 iunie, Editura Litera vă dă întâlnire la Salonul Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2) cu un program cu totul special: lansări de carte ale celor mai titrate volume la nivel internațional, întâlniri cu cei mai îndrăgiți scriitori, sesiuni de autografe, dezbateri despre cărțile aflate în #trending cu membri ai comunității Booktok România, evenimente și activități pentru copii – alături de zeci de noutăți editoriale în portofoliile de ficțiune, istorie și dezvoltare personală, promoții speciale și oferte de neratat pe care le puteți descoperi doar vizitând standul nostru.

Editura Litera propune publicului trei dintre dintre cele mai titrate volume ale pieței internaționale de carte din ultimul an: lansarea romanului James de Percival Everett – câștigător al Premiului Pulitzer pentru ficțiune 2025, National Book Award 2025 și finalist al Booker Prize 2024 –, reinterpretarea poveștii lui Huckleberry Finn de Mark Twain (una dintre cele mai vândute și mai citite cărți ale tuturor timpurilor ), din perspectiva lui Jim devenit James, o voce în sine, o identitate distinctă, demnă și emoționantă totodată. Acestuia se adaugă publicarea volumului O zi din viața lui Abed Salama. Anatomia unei tragedii din Ierusalim de Nathan Thrall, carte laureată cu premiul Pulitzer pentru Non-ficțiune 2024, ce recompune complicatele relații israelo-palestiniene cu ajutorul unei povești captivante, urmărind pas cu pas o zi fatidică și revelatorie în care un tată își caută copilul implicat într-un accident mortal la porțile Ierusalimului. Al treilea volum care completează seria recomandărilor este Axa autocraților. Corupție, control, propagandă. Cum se sprijină reciproc dictatorii pentru a-și păstra puterea de Anne Applebaum, cea mai recentă carte a laureatei premiului Pulitzer, din care putem afla cum autocrațiile funcționează împreună pentru a submina democrația în întreaga lume și cum ar trebui să ne organizăm pentru a le putea învinge, un volum ce aduce în prim-plan una din cele mai importante teme ale actualității.

Acestor titluri li se adaugă noi volume ale celor mai de succes autori români: în portofoliul de nonficțiune, Cătălin Ranco Pițu revine cu un nou volum Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13-15 iunie 1990, după succesul bestsellerului Ruperea blestemului. Revoluția Română din Decembrie 1989. Examinate prin intermediul documentelor juridice și al resorturilor care nu au fost dezvăluite până acum ochiului public, sunt devoalate conexiunile intrinseci dintre evenimentele ce au marcat începuturile societății românești postdecembriste acum 35 de ani. În portofoliul de ficțiune, Igor Bergler lansează volumul Un detectiv și niște tablouri dintr-o expoziție și alte povestiri, o carte de neratat, cu texte dense, inteligente și pline de umor dar și al treilea volum al romanului grafic Biblia pierdută – un produs editorial unic realizat în condiții excepționale. În colecția Folio, Cristian Fulaș publică romanul forma tăcerii, cartea unei experiențe profund personale, disecate și recompuse într-un exercițiu stilistic unic în literatura română contemporană.

Noutățile de literatură străină comtemporană publicate propun o viziune eclectică și cosmopolită a ficțiunii de pe meridianele lumii: Bărbatul care iubea câinii, capodopera scriitorului cubanez Leonardo Padura despre asasinarea lui Lev Troțki, este unul din marile romane sudamericane de astăzi, Șapte case goale de Samanta Schweblin, volum de proză scurtă câștigător National Book Award, ne propune noi modulații ale interiorității și locuirii, Furt de Abdulrazak Gurnah, primul roman publicat după câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2021, surprinde evoluția unor tineri din Tanzania pe fondul tulburărilor sociale globale care schimbă lumea în care trăim iar Soția-vulpe de Yangsze Choo prezintă o poveste uimitoare, plină de miracole, mistere și folclor în Manciuria începutului de secol XX. Literatura europeană este reprezentată de publicarea romanelor Viața ca un film de Valérie Perrin – senzația toamnei literare franceze 2024 și Casa de pe strada Gemito de Domenico Starnone, Premiul Strega 2001.

Târgul de vară aduce noutăți importante și în colecțiile dedicate scriitorilor români contemporani. În colecția Pantazi (ficțiune) vor fi lansate romanele Tatăl meu care ești pe pământ de Andrei Gogu, Gustul dulce amărui al poveștilor de Dan Miron și volumele de povestiri Teoria lucrului bine făcut de Veronica Stănică, Totul e deocamdată de Andrei Crăciun, și Dă diriga de băut de Mihai Buzea. În colecția Perspektiv (non-ficțiune) noutățile începutului de an sunt reprezentate de eseurile Pe cărările omenescului de Dana Pîrvan, Homemade. Se joacă cu casa deschisă de Jean Lorin Sterian și Dincolo.Viața între Est și Vest de Diana Radovan.

Un loc special este dedicat noutăților din portofoliu de literatură asiatică: din Japonia poposește Motanul care voia să salveze biblioteca de Sosuke Natsukawa, continuarea bestsellerului Motanul care voia să salveze cărțile și Desene ciudate de Uketsu, senzația literaturii japoneze de suspans, din Coreea de Sud se lansează o poveste emoționantă despre acceptarea de sine și puterea vindecătoare a cărților, Bun-venit la librăria Hyunam-dong de Hwang Bo-reum iar misterul Chinei este descifrat cu ajutorul romanului Pantofii de lotus de Jane Yang. Cărțile vor fi lansate în cadrul evenimentului Colțul iubitorilor de literatură asiatică (duminică, 1 iunie, ora 12.00) unde, pe lângă prezentarea volumelor, publicul va avea parte de surprize interactive puse la cale cu ajutorul Centrului de Studii „Româno-Japoneze“ Angela Hondru și a Centrului de Studii „Româno-Coreene“ (Departamentul de Studii Asiatice, Universitatea Româno-Americană). Tot în cadrul evenimentului, prietenii de la K-FOOD le vor oferi participanților o experiență plină de savoare – o varietate de gustări asiatice și kimbap, un îndrăgit preparat coreean conturând astfel fuziunea perfectă între literatură și gastronomie pentru toți fanii culturii asiatice. K-FOOD România este lanțul de magazine alimentare coreene numărul 1 din țară, oferind un gust autentic al Asiei printr-o selecție atent aleasă de gustări, ingrediente și mese gata preparate*.

Cărțile aflate în trending pe social media, Clătite cu căpșuni și dragoste de Laurie Gilmore, Minciuni nenumărate de Sophie Stava, Daydream de Hannah Grace și Scânteia flăcării eterne de Penn Cole vor face subiectul unei noi întâniri „#BookTalk cu Aylin“, unul din cele mai importante evenimente dedicate cititorilor din spațiul virtual iar cei mici pot participa la o serie de evenimente special concepute pentru descoperirea și dezvoltarea abilităților de lectură.

Peste 800 de titluri vă așteaptă în standul Litera iar în cele cinci zile ale târgului vă puteți bucura și de promoțiile speciale – reduceri de până la 86%, oferte atractive personalizate pentru o serie de titluri și cadouri–surpriză: la cumpărături de minim 150 de lei oferim gratis o sacoșă aniversară Litera 36 de ani, fiecare achiziție de carte pentru copii este recompensată cu o carte-cadou iar în weekend pentru cărțile cumpărate pentru micii cititori oferim și un set de carioci. Ofertele sunt adaptate pentru toate gusturile și bugetele, poveștile pentru copii pornind de la un preț atractiv de doar 10 lei**. Cărțile cu sprayed edges dar și titlurile de ficțiune străină premium (Folio) pot fi achiziționate la un preț atractiv unic per colecție.

Pe parcursul celor cinci zile de Bookfest vă invităm să fiți alături de noi la sărbătoarea cărții și a lecturii!

* Cu magazine în București (Aviației, Unirii, Titan, Dorobanți), precum și în Ploiești și Craiova, brandul K-FOOD continuă să se extindă cu un nou punct de vânzare în Pitești, în luna iunie a acestui an.

** Unele oferte nu se pot cumula sau se vor aplica în limita stocului disponibil. Mai multe informații vor fi disponibile la stand.

Programul complet al evenimentelor Editurii Litera la Bookfest 2025

Miercuri, 28 mai, ora 16.00

Lansare Litera mică

Întâlnire cu Cristina Donovici autoare și coordonatoare a colecției pentru copii „Povești de aur“

Sesiune de autografe

Vineri, 30 mai, ora 10.00

Lansare Litera Educațional – lecturi pentru preșcolari

colecția „Nemaipomenitele povești” semnată de Elena Bolânu, istorioare captivante pentru cei mici

Nemaipomenitele povești ale ariciului Țep

Nemaipomenitele povești ale iepurelui Puf

Nemaipomenitele povești ale ursului Bruni

Participă: Elena Bolânu și Gabriela Bărbulescu

Vineri, 30 mai, ora 11.30

Lansare Litera Educațional – lecturi pentru școlarii din ciclul primar

O incursiune în lumea poveștilor pentru micii cititori

Povești cu tâlc pentru copii isteți de Elena Niculae, Ana Maria Cănăvoiu

Exploratori în lumea poveștilor de Eryka Lang

Caravana poveștilor. Antologie de texte și activități de Gabriela Bărbulescu

Participă: Elena Niculae, Ana Maria Cănăvoiu, Eryka Lang, Gabriela Bărbulescu

Vineri, 30 mai, ora 16.00

Noutăți în colecția Folio

Lansarea volumelor

Bărbatul care iubea câinii de Leonardo Padura

Furt de Abdulrazak Gurnah

Soția-vulpe de Yangsze Choo

Șapte case goale de Samanta Schweblin

Participă: Ileana Scipione, Dana Pîrvan, Robert Șerban, Ioana Bâldea Constantinescu

Vineri, 30 mai, ora 17.00

Noutăți în colecția Pantazi

Lansare de carte și sesiune de autografe

Tatăl meu care ești pe pământ de Andrei Gogu

Teoria lucrului bine făcut de Veronica Stănică

Participă: Andrei Gogu, Ioana Gabriela Cherciu, Veronica Stănică, Ștefania Mihalache, Cosmin Perța

Vineri, 30 mai, ora 18.00

Lansare de carte

Butoiul cu pulbere. O istorie a Europei de Sud-Est de Marie-Janine Calic

Participă: Silvana Rachieru, Gabriela Avram, Vasile Decu, Bedros Horasangian.

Sâmbătă, 31 mai, ora 11.00

Lansare de carte

Premiul Pulitzer pentru Non-ficțiune 2024

O zi din viața lui Abed Salama. Anatomia unei tragedii din Ierusalim de Nathan Thrall

Participă: Carmen Dumitrescu, Vitalie Cojocari, Marius Constantinescu, Ioana Bâldea Constantinescu

Sâmbătă, 31 mai, ora 12.00

Lansare de carte și sesiune de autografe

forma tăcerii de Cristian Fulaș.

Participă: Cristian Fulaș, Paul Cernat și Tiberiu Neacșu.

Sâmbătă, 31 mai, ora 13.00

Lansare de carte

Axa autocraților. Corupție, control, propagandă. Cum se sprijină reciproc dictatorii pentru a-și păstra puterea de Anne Applebaum

autoare câștigătoare a Premiului Pulitzer

Participă: Cătălin Striblea, Mihai Rădulescu, Ioana Bâldea Constantinescu

Sâmbătă, 31 mai, ora 14.00

Lansare de carte și sesiune de autografe

Un detectiv și niște tablouri dintr-o expoziție și alte povestiri de Igor Bergler

Biblia pierdută, roman grafic de Igor Bergler

Participă: Igor Bergler, Damian Anfile, Marcel Bartic

Sâmbătă, 31 mai, ora 15.00

Lansare de carte și sesiune de autografe

Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13–15 iunie 1990 de Cătălin Ranco Pițu

Participă: Cătălin Ranco Pițu, Răzvan Butaru, Cornel Mihalache

Sâmbătă, 31 mai, ora 16.00

Lansare de carte

Premiului Pulitzer pentru Ficțiune 2025

James de Percival Everett

Participă: Horia Ghibuțiu, Alina Purcaru, Bogdan Perdivară și Ioana Bâldea Constantinescu.

Sâmbătă, 31 mai, ora 17.00

Noutăți în colecția Perspektiv

Lansare de carte și sesiune de autografe

Dincolo. Viața între Vest și Est de Diana Radovan

Homemade culture. Se joacă cu casa deschisă de Jean-Lorin Sterian

Pe cărările omenescului de Dana Pîrvan

Participă: Diana Radovan, Andreea Sepi, Dana Pîrvan, Robert Șerban, Cosmin Perța

Duminică, 1 iunie, ora 10.00

Sărbătorim împreună Ziua Copilului!

Eveniment dedicat celor mici, alături de Aylin Ghela

Lectură Lilo și Stitch, o poveste Disney de neratat

Duminică, 1 iunie, ora 11.00

#BookTalk cu Aylin, ediția a XI–a

Discuție despre titluri renumite pe TikTok

Clătite cu căpșuni și dragoste de Laurie Gilmore

Minciuni nenumărate de Sophie Stava

Daydream de Hannah Grace

Scânteia flăcării eterne de Penn Cole

Participă: Aylin Ghela, Arianna Suduc, Alexandra Vîlceleanu

Duminică, 1 iunie, ora 12.00

Colțul iubitorilor de literatură asiatică

Lansarea volumelor

Motanul care a salvat biblioteca de Sosuke Natsukawa

Desene ciudate de Uketsu

Bun-venit la librăria Hyunam-Dong de Hwang Bo-reum

Pantofii de lotus de Jane Yang.

Participă: Cristina Stănciulescu, Luisa Ene, Emilia Chebac, Șerban Georgescu.

Parteneri: Centrul de Studii Româno – Japoneze „Angela Hondru“ (URA), Centrul de Studii Româno – Coreene (URA) și Magazinele K-Food.

Duminică, 1 iunie, ora 13.00

Noutăți în colecția Pantazi

Lansare de carte și sesiune de autografe

Gustul dulce-amărui al poveștilor de Dan Miron

Dă diriga de băut de Mihai Buzea

Participă: Dan Miron, Liviana Tane, Mihai Buzea, George C. Dumitru, Cosmin Perța

Duminică, 1 iunie, ora 14.00

Lansare de carte și sesiune de autografe

Problema Basarabiei și relațiile sovieto-române în anii 1918 –1940 de Octavian D Țâcu

Participă: Dr. Octavian D. Țâcu, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova, Dr. Vadim Guzun, Ministerul Afacerilor Externe al României, Dr. Florian Bichir, Conf. univ., Universitatea Națională de Apărare "Carol I", prodecan

Moderator: Dr. Marius Diaconescu, Conf. univ., Universitatea din Bucureşti

Grupul Litera este unul dintre principalii actori de pe piața de carte din România, având o prezență puternică în editarea de carte, comercializarea de papetărie, rechizite și mobilier școlar. Printr-o strategie orientată spre dezvoltare și inovație, grupul își extinde constant gama de produse și servicii, adaptându-se la nevoile clienților și oferind acces modern la conținut editorial de calitate.

„La Două Bufnițe” se închide! Sfârșitul unei librării independente care a devenit un fenomen cultural
Literatură 16 Iunie 2025, 19:32

„La Două Bufnițe” se închide! Sfârșitul unei librării independente care a devenit un fenomen cultural

Oana Doboși:  “Noi nu avem un preț unic al cărții, un sistem legislativ care să susțină cartea, de aceea nici nu...

„La Două Bufnițe” se închide! Sfârșitul unei librării independente care a devenit un fenomen cultural
Liliana Corobca: “Totul era cenzurat, până și un anunț mortuar sau o etichetă trebuiau să aibă ștampila și bunul de tipar al unui cenzor”
Literatură 15 Iunie 2025, 12:13

Liliana Corobca: “Totul era cenzurat, până și un anunț mortuar sau o etichetă trebuiau să aibă ștampila și bunul de tipar al unui cenzor”

Scriitoare, cercetătoare și expertă în istoria cenzurii, Liliana Corobca revine cu o nouă ediție a volumului său de...

Liliana Corobca: “Totul era cenzurat, până și un anunț mortuar sau o etichetă trebuiau să aibă ștampila și bunul de tipar al unui cenzor”
IOANA PÂRVULESCU: “În toată perioada liceului am evitat să-l comentez pe Eminescu pentru că toată lumea comenta prin clișee poezia eminesciană și eu nu voiam să repet ce spuneau alții”
Literatură 15 Iunie 2025, 12:02

IOANA PÂRVULESCU: “În toată perioada liceului am evitat să-l comentez pe Eminescu pentru că toată lumea comenta prin clișee poezia eminesciană și eu nu voiam să repet ce spuneau alții”

Duminică, 15 iunie, marcăm 136 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu . Într-un interviu realizat de Anca...

IOANA PÂRVULESCU: “În toată perioada liceului am evitat să-l comentez pe Eminescu pentru că toată lumea comenta prin clișee poezia eminesciană și eu nu voiam să repet ce spuneau alții”
Daniela Rațiu: “Dacă vorbim despre Ana Pauker, vorbim, de fapt, despre mecanismul de putere”
Literatură 15 Iunie 2025, 11:50

Daniela Rațiu: “Dacă vorbim despre Ana Pauker, vorbim, de fapt, despre mecanismul de putere”

Jurnalista și scriitoarea Daniela Rațiu aduce în prim-plan prin romanul său Frica o temă actuală și incomodă: cum se...

Daniela Rațiu: “Dacă vorbim despre Ana Pauker, vorbim, de fapt, despre mecanismul de putere”
Cină la Brake Fast: un roman care îi face pe adolescenți să lase telefonul din mână
Literatură 13 Iunie 2025, 10:15

Cină la Brake Fast: un roman care îi face pe adolescenți să lase telefonul din mână

Ce-ați face dacă ați avea doar o zi să vă împliniți un vis, să vă ajutați tatăl și să recuperați o amintire de...

Cină la Brake Fast: un roman care îi face pe adolescenți să lase telefonul din mână
Leonardo Padura, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi vine la București
Literatură 10 Iunie 2025, 14:37

Leonardo Padura, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi vine la București

Lansarea romanului Bărbatul care iubea câinii la Institutul Cervantes și sesiune de autografe.

Leonardo Padura, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi vine la București
Lavinia Braniște și Dan Lungu, invitați la Târgul de Carte de la Madrid
Literatură 05 Iunie 2025, 14:06

Lavinia Braniște și Dan Lungu, invitați la Târgul de Carte de la Madrid

Lavinia Braniște și Dan Lungu, invitați la Târgul de Carte de la Madrid   Lavinia Braniște și Dan Lungu vor...

Lavinia Braniște și Dan Lungu, invitați la Târgul de Carte de la Madrid
Aplauze pentru poet pe scenă...în Spania, cu actorii Emilia Popescu, Demeter András și pianistul Cătălin Răducanu, a impresionat românii din diaspora, la Barcelona, Madrid și Valencia
Literatură 02 Iunie 2025, 12:25

Aplauze pentru poet pe scenă...în Spania, cu actorii Emilia Popescu, Demeter András și pianistul Cătălin Răducanu, a impresionat românii din diaspora, la Barcelona, Madrid și Valencia

Emilia Popescu,  Demeter András și Cătălin Răducanu  au susținut un turneu cu spectacolul  Aplauze...

Aplauze pentru poet pe scenă...în Spania, cu actorii Emilia Popescu, Demeter András și pianistul Cătălin Răducanu, a impresionat românii din diaspora, la Barcelona, Madrid și Valencia
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:00 - 18:30
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:00 - 18:26
Óęđŕżíńüęŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
18:05 - 19:00
CÂNTEC MÂNDRU POPULAR
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
15:03 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru