Ascultă Radio România Cultural Live

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie

O nouă colaborare internațională cu National Portrait Gallery, Londra, plus Nimfe și Zombi, o expoziție contemporană cum nu ați mai văzut

12 Iunie 2023, 10:37

Sezonul de vară Art Safari Love Edition va avea loc în perioada 30 iunie - 10 septembrie 2023, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, și va prezenta 4 expoziții de artă românească clasică și contemporană, plus artă internațională de prestigiu;

În cadrul noului sezon, Art Safari aduce în premieră națională expoziția „Love Stories” de la National Portrait Gallery, Londra, unul dintre cele mai importante muzee internaționale, cu cea mai extinsă colecție de portrete din lume. „Love Stories” prezintă portrete ale unor cupluri celebre, printre care Prințul Harry și Meghan Markle, John Lennon și Yoko Ono ori Salvador Dalí și Gala Dalí;

Art Safari continuă seria dedicată recuperării marilor maeștrilor români cu pictorul Constantin Artachino (1870-1954), expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, și cu expoziția Ion Alin Gheorghiu (1929-2001);

Aripa contemporană a Palatului de pe Lipscani va fi ocupată de duelul artistic Ondine (n. 1982) vs. Baraka (n. 1994), într-o expoziție curatoriată de Ruth Hibbard de la Victoria & Albert Museum, Londra: “Nymphs and Zombies”.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de aici: https://www.artsafari.ro/editia-12/

„Sezonul de vară Art Safari va fi despre dragoste! Cu siguranță că instalațiile și numeroasele povești din expoziția Love Stories, cu aventuri, cupluri surprinse de-a lungul istoriei și secrete, vor cuceri publicul. Și arta Supercontemporană românească este bine reprezentată în Palatul Dacia-România: avem duelul nimfelor și zombilor în viziunea a doi artiști tineri: Ondine și Baraka.” Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

Love Stories, curator: Lucy Peltz, expoziție realizată în parteneriat cu National Portrait Gallery, Londra

Dragostea plutește în Palatul Dacia-România, în sezonul 12. Portrete ale cuplurilor celebre precum Victoria și David Beckham, John Lennon și Yoko Ono etc. din Colecția National Portrait Gallery, Londra, vor putea fi văzute în inima Bucureștiului. Celebrul muzeu londonez deține cea mai amplă colecție de portrete din lume, ale unora dintre cele mai cunoscute personalități.

„Din secolul al XVI-lea până în prezent, portretul a fost strâns legat de ideea de iubire și dorință și de recunoaștere socială a relațiilor. Portretele sunt înregistrări vizuale ale dragostei, rudeniei, amintiri ale persoanelor dragi decedate sau absente, și au fost oferite dintotdeauna în semn de dragoste. Dragostea și relațiile reprezintă astfel o temă cu tradiție în istoria portretului, care va fi explorată și în Love Stories, printr-o selecție de lucrări-cheie din colecția National Portrait Gallery, Londra”, Lucy Peltz, curator „Love Stories”, National Portrait Gallery.

Constantin Artachino (1870 - 1954), curator: Elena Olariu, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București

O personalitate marcantă a istoriei românești, Artachino este considerat un maestru al orientalismului românesc, de marcă dobrogeană. A ieșit în evidență în perioada interbelică printr-o pensulație de mătase, care l-a caracterizat, și opere pictate în linii clare, elegante, aflate sub semnul echilibrului și armoniei. Datorită originii a familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a călătorit în lumea balcanică și a fost unul dintre cei mai iscusiți portretizatori ai ei.

A studiat la Școala de Belle-Arte, unde i-a fost elev lui Theodor Aman, și a continuat studiile la Paris, la Academia Julian, unde a fost coleg cu Nicolae Vermont şi Ştefan Luchian, cu care se împrietenește și formează grupări artistice. Artachino a lucrat în satul Barbizon, dar și în pădurea Fontainebleau, urmând exemplul lui Nicolae Grigorescu pe care îl admira, dar a călătorit și la Londra, Milano, Veneția și Istanbul. A pictat mult și în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea sau pe malurile Dunării.

Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), artistul Grădinilor Suspendate, îngrijită de: Ana-Maria Smigelschi

Pânze abstracte, de dimensiuni mari, semnate de unul dintre cei mai semnificativi pictori ai abstracțiunii și postmodernismului românesc, al perioadei ideologizante a Războiului Rece, Ion Alin Gheorghiu, vor fi expuse în Palatul Dacia-România. Gheorghiu s-a născut într-o familie modestă de muncitori și a avut o poveste de viață zbuciumată. A intrat cu „excepțional” la clasa profesorului Camil Ressu la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, dar a terminat facultatea fără diplomă, pe motiv că lucrarea „Creangă și Eminescu la Iași” a fost considerată naționalistă și formalistă, în perioada realismului socialist.

Nu a fost acceptat în expozițiile oficiale, fiind nevoit să descarce noaptea cartofi în Obor, să lucreze ca pontator, în tot acest timp neavând atelier și pictând cu ce a putut. Până în 1958, când a început să fie invitat la aproape toate expozițiile importante din țară. Foarte exigent cu arta sa, a organizat foarte puține expoziții personale. Textul curatorial al expoziției este semnat de Andrei Pleșu.

Nimfe și Zombi din arta contemporană românească, curator: Ruth Hibbard

Se va da și o luptă artistică la Palat între doi artiști cu viziuni diametral opuse: Ondine Slimvoschi (n. 1982) vs. Paul Marat Baraka (n. 1994) în expoziția “Nymphs and Zombies: Ondine's Hope and Baraka's Despair”. Ondine este o artistă a mitologiei senine, a bestiarului basmelor frumoase, ilustrând interesul activ al artistei față de melanocolia esteticii din secolul al XIX-lea. În timp ce Baraka se concentrează pe subiecte șocante și provocatoare și pe un stil hiperrealist, atât în pictură, cât și în sculpturi. Abordarea lui Baraka este și una critică, evidențiind banalitatea răului prin sarcasm și ironie.

Pe lângă cele patru expoziții, Art Safari va expune și o serie de instalații care completează experiența de vizitare. Și copiii au propriul lor Art Safari, în Palat, care cuprinde ateliere de creație și tururi ghidate în expoziții. Mai multe detalii pe https://www.artsafari.ro/asb-kids/.

Program Art Safari (30 iunie-10 septembrie 2023)

Joi-duminică – 12:00-21.00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco)

Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare

Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București

Despre Art Safari București: Art Safari, susținut de Lidl, GLO, Porsche și Garanti BBVA, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 12-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este finanțat de Ministerul Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 11 ediții de până acum a înregistrat peste 400.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre National Portrait Gallery, Londra: Fondat în 1856, National Portrait Gallery spune povestea Marii Britanii prin portrete, folosind arta pentru a da viață istoriei și pentru a explora prezentul. De la personalități globale la eroi anonimi, colecția NPG este plină de povești care au modelat și continuă să modeleze o națiune. Sărbătorim puterea portretului și oferim întâlniri cu unii dintre cei mai mari și mai incitanti artiști noi din lume. Promovăm arta potretului în toate mediile pentru a implica un public cât mai larg. Conservăm, dezvoltăm și expunem cea mai mare colecție de portrete din lume.

Galeria din St. Martin's Place, Londra, este închisă până pe 22 iunie 2023. În tot acest timp, au loc lucrări esențiale de construcție pentru proiectul Inspiring People, care va transforma Galeria, inclusiv printr-o reamenajare completă a clădirii și deschiderea unui nou centru de învățare. În timpul în care muzeul a fost închis, National Portrait Gallery a continuat să expună colecția digital, dar și printr-o serie de parteneriate și colaborări în întreaga țară. Mai multe detalii pe: www.npg.org.uk.

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru  o ediție aniversară vibrantă
Muzică-Dans-Arte 23 Aprilie 2024, 14:01

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru o ediție aniversară vibrantă

Noaptea Muzeelor din România va reveni în acest an pe 18 mai 2024, marcând aniversarea celei de-a 20-a...

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru o ediție aniversară vibrantă
„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Muzică-Dans-Arte 23 Aprilie 2024, 13:59

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special:...

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT
Muzică-Dans-Arte 23 Aprilie 2024, 11:16

În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT

Opere ale unor pictori de renume mondial, care au făcut istorie, sunt acum mai accesibile ca niciodată! Muzeul Național...

În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT
”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 13:19

”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași

Îndrăgita pereche de muzicieni, tată și fiică, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru , care anul acesta vor...

”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași
Părinți, în premieră națională, la Teatrul Metropolis
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 11:48

Părinți, în premieră națională, la Teatrul Metropolis

Sâmbătă, 27 aprilie , respectiv duminică, 28 aprilie 2024 , de la ora 19:00 , la Sala Mare a Teatrului Metropolis are...

Părinți, în premieră națională, la Teatrul Metropolis
„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 11:45

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio

Vineri,  26 aprilie 2024, veți asculta la Sala Radio celebra Simfonie nr. 3 -  Eroica , semnată de BEETHOVEN ,...

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
Susanna Rigacci - „Muzica lui Ennio Morricone este sacră pentru mine”
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 09:52

Susanna Rigacci - „Muzica lui Ennio Morricone este sacră pentru mine”

Soprana de renume mondial, Susanna Rigacci , cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe legendarul compozitor Ennio...

Susanna Rigacci - „Muzica lui Ennio Morricone este sacră pentru mine”
Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 06:28

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu

În seara de marţi, 23 aprilie 2024, de la ora 19, pianista  Adela Liculescu  va susţine pe scena Ateneului...

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Ascultă live

Ascultă live

00:30 - 01:00
Vorba de cultură (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru