Ce legături pot exista între dresajul cailor şi...vals?
14 Februarie 2017, 11:54
V-aţi imaginat că pasul uşor săltat al dansului cu pecete austriacă îşi are rădăcinile într-o pietrică purtată elegant de patricienii Romei antice?
Câţi dintre noi ştim că Vincenzo Galilei (tatăl celebrului Galileo) a fost unul dintre compozitorii de marcă ai genului ternar?
Sau că în traseul secolelor parcurse (cu documente scrise, datate pe la 1200 d.H), valsul actual a îmbrăcat veşmintele strămoşilor: stampida, frottolla, madrigal, saltarello, gagliarda, masquerade, siciliană, apoi landler, scherzo…
Sau că împuţinarea jupoanelor combinată cu adâncirea progresivă a decolteelor a dus la o lejeritate a mişcărilor, moment în care cuplurile de dansatori au constat că este mai uşor să te deplasezi prin rotire uşoară decât prin mişcare lineară?
Toţi aruncăm anatema indecenţei asupra originilor tangoului… şi totuşi strămoşul valsului (mai vechi cu cel puţin un secol) era privit cu destul oprobiu, din cauza apropierii “excesive” dintre parteneri?
Arborele genealogic al valsului (cu suita de portrete pierdute până în Renaşterea timpurie) îl conturează dirijorul CAMIL MARINESCU. Un rezumat din două emisiuni realizate în 2010 pentru Radio România Muzical, în seria Agora cu dirijorul Camil Marinescu, al cărei producător am fost vreme de un an.
Pentru cei dornici să afle în extenso istoria genului, link-ul https://www.youtube.com/watch?v=sJOlzl7Bj5A&t=49s vă stă la dispoziţie.
Sorina Goia