Ascultă Radio România Cultural Live

Dmitry Sitkovetsky, Valentin Răduțiu și Lukas Geniušas - recital de excepție astăzi la Ateneul Român, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Valentin Răduțiu

06 Septembrie 2024, 12:56

Celebrul violonist Dmitry Sitkovetsky, Președintele Juriului pentru secțiunea de vioară a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, va susține astăzi, 6 septembrie 2024, ora 19:00, un recital excepțional pe scena Ateneului Român, alături de bine-cunoscutul violoncelist de origine română Valentin Răduțiu și de pianistul Lukas Geniušas. Evenimentul face parte din Seria de recitaluri pe care Concursul Enescu o oferă publicului meloman pe parcursul desfășurării competiției internaționale.

Programul evenimentului va cuprinde Sonata în la minor pentru arpeggione și pian D. 821, Sonata în la major pentru vioară și pian D. 574 și Trio nr. 1 în si bemol major op. 99 de Franz Schubert.

Personalitate emblematică și Președinte al Secțiunii de Vioară din cadrul celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu, Dmitry Sitkovetsky este un artist a cărui carieră se întinde pe mai bine de patru decenii. Sitkovetsky este celebru la nivel mondial ca violonist, dirijor, creator, aranjor și facilitator, iar celebra sa carieră de violonist este documentată într-o discografie ce cuprinde peste 40 de înregistrări ce reflectă amploarea impresionantă a repertoriului său. Discurile au fost înregistrate împreună cu Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia și Orchestra Regală Concertgebouw, Sitkovetsky având alături artiști legendari, precum Colin Davis, Mariss Jansons, Neville Marriner și Yehudi Menuhin.

Sitkovetsky a cântat cu cele mai importante orchestre din lume, printre care Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra din Cleveland, Filarmonica din Los Angeles, Gewandhaus Leipzig, Filarmonica din New York, Orchestra Simfonică NHK, Orchestra din Philadelphia.

În 1990, Sitkovetsky a fondat Orchestra de Cameră New European Strings (NES) – care reunește cei mai distinși interpreți de coarde din cele mai bune ansambluri europene, atât din lumea muzicală rusă, cât și din cea occidentală.

Numele lui Dmitry Sitkovetsky a devenit, de asemenea, sinonim cu arta transcripției. Versiunile sale emblematice pentru orchestră și trio de coarde ale Variațiunilor Goldberg de Bach au căpătat un caracter de sine stătător. În urma acestui succes fără precedent, a continuat să aranjeze peste 50 de lucrări de referință semnate de compozitori precum Bartók, Beethoven, Brahms, Haydn, Schnittke și Șostakovici.

Laureat al Concursului Internațional George Enescu din 2011, Valentin Răduțiu este considerat „unul dintre cei mai talentați violonceliști ai zilelor noastre” și a fost apreciat de Süddeutsche Zeitung pentru „sunetul masculin strălucitor, distinctiv și incitant”.

Răduțiu a concertat cu ansambluri precum Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Filarmonica Radiodifuziunii Germane din Saarbrücken, orchestrele simfonice MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Orchestra de Cameră din München, Camerata Salzburg, Orchestra Germană a Filarmonicii de Cameră din Bremen, Filarmonica “George Enescu” și Orchestra Națională Radio, Orchestra Națională Simfonică din Letonia, Sinfonietta din Hong Kong, Orchestra de Cameră din Württemberg Heilbronn, Filarmonica din Praga, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Filarmonica Cehă și Orchestra Simfonică World Youth.

În 2014, Valentin Răduțiu a lansat, alături de Per Rundberg, un album cu integrala lucrărilor pentru violoncel și pian de George Enescu, iar discul a fost considerat de către critici o înregistrare de referință (Hänssler Classic), după ce, în 2013, a colaborat cu compozitorul și dirijorul Peter Ruzicka la înregistrarea, în premieră, a Concertului pentru violoncel și a lucrărilor camerale pentru violoncel de Ruzicka. Alte apariții discografice includ: Haydn, Mozart/Cassadó, C.P.E. Bach cu Orchestra de Cameră din München (2016), Haydn, J.Ch. Bach, Janson cu Orchestra de Cameră din Württemberg Heilbronn (2019).

Din 2019, Valentin Răduțiu activează ca prim-violoncelist în Orchestra Simfonică Germană din Berlin, iar din 2021 este profesor universitar la Conservatorul Carl Maria von Weber din Dresda.

Apreciat pentru „sclipirea și maturitatea sa” (The Guardian), pianistul Lukas Geniušas s-a impus ca unul dintre cei mai fascinanți și deosebiți artiști ai generației sale. Pianistul a susținut recitaluri în cele mai prestigioase săli din întreaga lume, cum ar fi Wigmore Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Concertgebouw Amsterdam, Sala Gaveau, Louvre Auditorium, Frick Collection New York, Sala Verdi din Milano și Sala Mare a Conservatorului din Moscova. Lukas Geniušas este invitat să cânte alături de cele mai importante ansambluri internaționale, printre care se numără Orchestra Simfonică NHK, orchestrele simfonice din Philadelphia, Paris, Toronto, Orchestra Royal Northern Sinfonia și Orchestra de Cameră Scoțiană, sub bagheta unor dirijori precum Esa-Pekka Salonen, Tugan Sokhiev, Mikhail Pletnev, Maxim Emelyanychev, Leonard Slatkin și Kristiina Poska, printre alții. A realizat înregistrări și concertează în mod regulat cu violonistul Aylen Pritchin, alături de soția sa, pianista Anna Geniushene, și împreună cu soprana Asmik Grigorian pe unele dintre cele mai prestigioase scene din Europa: la festivalurile de la Salzburg și Aix-en-Provence, la Elbphilharmonie, Teatrul Scala din Milano sau la Konzerthaus din Viena.

Lukas Geniušas a oferit recent primele interpretări publice ale Sonatei nr. 1 pentru pian de Rahmaninov, în versiunea originală și integrală, pe care a înregistrat-o și la reședința din Elveția a compozitorului.

Ultimul CD lansat – care a primit recenzii de cinci stele din partea BBC Music și a revistei Gramophone, și a fost distins atât cu Premiul CD-ul lunii acordat de Diapason, cât și cu premiul Choc al revistei Classica – este cel mai recent dintr-o discografie amplă și apreciată de critici.

La finalul recitalului, violoncelistul Valentin Răduțiu va oferi publicului autografe pe albumul „Moștenitorii României muzicale – II”. Un album ce imortalizează recitalul susținut la Sala Radio, în 4 martie 2020, de Valentin Răduțiu alături de pianistul suedez Per Rundberg. Un eveniment cu adevărat memorabil deoarece mai multe dintre lucrările interpretate în acest recital au fost admise în Fonoteca Radio România cu calificativul Aur.

Totodată, în foaierul Ateneului Român, publicul este invitat să experimenteze Wolfgang – O Instalație-Performance filmată în VR de Gigi Căciuleanu. Un concept inedit realizat de către Fundația Art Production cu sprijinul JTI.

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial. Ediția din 2024 promite să fie una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

INFORMAȚII DESPRE BILETE:

Biletele și abonamentele pentru concertele și recitalurile organizate în cadrul Concursului Internațional George Enescu se pot achiziționa din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar și în format fizic, din Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru biletele și abonamentele achiziționate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Organizatorii Concursului Internațional George Enescu oferă acces gratuit la etapele preliminare ale tuturor secțiunilor instrumentale din cadrul concursului care vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București în perioada 1 – 18 septembrie 2024 și la semifinalele acestora, care vor avea loc la Ateneul Român în data de 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioară) și 20 septembrie (pian), nefiind necesară o înregistrare prealabilă.

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
A VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland: 23 de concerte în perioada 4-19 iulie 2025
Muzică-Dans-Arte 01 Iulie 2025, 16:14

A VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland: 23 de concerte în perioada 4-19 iulie 2025

SoNoRo Musikland , festivalul dedicat tradițiilor și patrimoniului orașului Brașov și al câtorva sate de pe Colinele...

A VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland: 23 de concerte în perioada 4-19 iulie 2025
Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat
Muzică-Dans-Arte 01 Iulie 2025, 07:17

Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat

Festivalul propune, zilnic, pe durata celor două luni de vară, vernisaje, expoziții de fotografie, instalații interactive,...

Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat
Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție
Muzică-Dans-Arte 30 Iunie 2025, 18:42

Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție

Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție, deschizând vara pe ritmuri relaxate de...

Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție
Horia Mihail a încheiat călătoria muzicală a verii – Turneul Național „Pianul Călător” 15 – „Passion” cu două concerte sold out la București
Muzică-Dans-Arte 30 Iunie 2025, 16:25

Horia Mihail a încheiat călătoria muzicală a verii – Turneul Național „Pianul Călător” 15 – „Passion” cu două concerte sold out la București

Turneul Național Pianul Călător 15 – Passion s-a încheiat pe 29 iunie 2025 , cu un concert în aer liber...

Horia Mihail a încheiat călătoria muzicală a verii – Turneul Național „Pianul Călător” 15 – „Passion” cu două concerte sold out la București
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 05:00
Teatru Național Radiofonic (Mari Spectacole)(reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:00
DOCUMENTARELE RRA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
03:00 - 04:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
03:30 - 04:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 04:30
Teatru radiofonic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru