Ascultă Radio România Cultural Live

EXPOZIŢIA-EVENIMENT „STILUL DOINA LEVINTZA” DIN 25 MARTIE, LA ARCUB

11 Martie 2022, 13:11

Universul artistic al cunoscutei creatoare de costume şi decoruri Doina Levintza este prezentat pentru prima dată în toate ipostazele sale în cadrul unei expoziţii-eveniment la ARCUB, între 25 martie şi 28 aprilie 2022. Intitulată „Stilul Doina Levintza”, expoziţia celebrează astfel întreaga carieră a creatoarei care a făcut istorie în moda românească şi în scenografia de teatru, film şi televiziune.
Cea mai amplă expoziţie a anului de la ARCUB Gabroveni, „Stilul Doina Levintza” prezintă o serie de peste 50 de creaţii semnate Doina Levintza, de la costume de teatru şi film, la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de obiecte prezentate pentru prima dată publicului larg.
În cadrul proiectului organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, la Hanul Gabroveni, va avea loc, de asemenea, o serie de evenimente conexe pe parcursul celor aproape cinci săptămâni de expoziţie. „Stilul Doina Levintza” este un eveniment susţinut de Dressingz – Sustainable pre-owned luxury fashion şi Huawei P50 Pro | P50 Pocket.

Expoziţia desfăşurată în toate spaţiile expoziţionale ale ARCUB Gabroveni este gândită ca o incursiune în universul creativ al Doinei Levintza, artistul care a creat sute de personaje în teatru şi cinema alături de elita regizorilor români şi primul designer din Europa de Est care a prezentat la Săptămâna Modei de la New York. Concepută ca un liant între toate zonele creative în care se manifestă artista, expoziţia prezintă ţinute şi elemente reprezentative pentru activitatea creatoarei în lumea teatrului, a filmului, a televiziunii şi a modei.

La parterul centrului cultural din Lipscani 84-90, expoziţia recreează, în Sala Cafenea, Atelierul Levintza, un spaţiu scenografic în care este redată zona de creaţie a artistei cu planşe de desen, schiţe, eşantioane de materiale, rochii şi costume, toate aşezate şi alese astfel încât să explice vizual elementele definitorii stilului Levintza şi procesul creativ al acesteia.

La primul etaj al Hanului Gabroveni, în Sala Coloanelor, publicul este invitat în culisele fotografiei de modă. De la manechine, trepiede foto, mese de machiaj şi coafură, spaţiul expoziţional prezintă întreg arsenalul care intră în crearea unei imagini de modă.

Printre puţinele ocazii de a admira de aproape broderiile unicat ce definesc o mare parte din stilul artistei, expoziţia prezintă, în Sala Lipscani, creaţii realizate în tehnica colajului, o tehnică inventată de Doina Levintza. În Sala Gabroveni, publicul poate admira fotografii de modă, asociate unor rochii delicate şi transparente, în contrast cu imaginile impozante.

Componenta media a expoziţiei este dedicată limbajului estetic pe care Doina Levintza l-a creat în scenografia de televiziune. O selecție a celor mai reprezentative spectacole dintre cele 450 de producţii de televiziune la care a lucrat Doina Levintza poate fi urmărită într-o proiecţie în foaierul de la primul etaj al expoziţiei.

Spaţiul expoziţional de la demisolul Hanului Gabroveni devine sala costumelor de teatru în expoziţia „Stilul Doina Levintza”. În Sala Bolţilor sunt expuse, în exclusivitate, costumele create de artistă pentru spectacolul de teatru Casanova, regizat de Dragoş Galgoţiu la Teatrul Odeon. Renumite pentru spectaculozitatea lor, costumele Doinei Levintza din Casanova redau teatralitatea delirantă şi decadentă a ultimului secol aristocratic.

Periplul prin universul creatoarei Doina Levintza se încheie la parterul clădirii, în Sala Arcelor, cu un spaţiu dedicat costumelor de film, pentru care a primit patru premii Gopo şi alte numeroase distincţii. Expoziţia „Stilul Doina Levintza” este completată astfel de prezentarea unor costume din filme reprezentative pentru istoria cinematografiei româneşti: „Dincolo de nisipuri” (1974, regie Radu Gabrea), ’’De ce trag clopotele, Mitică?” (1979, regia Lucian Pintilie), „Ultima noapte de dragoste” (1980, regie Sergiu Nicolaescu), „Orient Express” (2004, regie Sergiu Nicolaescu), „Closer to the Moon” (2014, regia Nae Caranfil), „Restul e tăcere” (2008, regia Nae Caranfil), „6,9 pe scara Richter” (2016, regia Nae Caranfil).

Vernisajul expoziţiei „Stilul Doina Levintza” are loc vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.00.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 26 martie – 28 aprilie 2022, zilnic, între orele 14.00 – 20.00, la ARCUB. În ziua vernisajului, pe 25 martie 2022, expoziţia poate fi vizitată în intervalul orar 14.00-16.00.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Scurtă biografie Doina Levintza

În adolescență, Doina Levintza era pasionata de sculptură. A cochetat o vreme cu teatrologia, dar a descoperit apoi talentul la desen, moștenit de la mama ei, și s-a decis într-un final pentru arhitectură. După ce a absolvit Școala de arhitectură din București, viața a purtat-o către costumul de film și teatru și, mai târziu, către modă.
Doina Levintza debutează în Televiziune în anii ‘60, ca scenograf și creator de costume, acest lucru înlesnindu-i mai apoi colaborarea cu regizori prestigioşi din lumea teatrului ca Alexandru Tatos, Cornel Todea, Petre Sava Băleanu, Letiţia Popa sau Lidia Ionescu.
Acolo l-a cunoscut şi pe Liviu Ciulei cu care lucrează mai târziu în teatru. În televiziune colaborează cu unii dintre cei mai cunoscuţi actori, precum Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Forry Etterle, Gina Patrichi, Mircea Albulescu, Toma Caragiu şi mulţi alţii.
După colaborarea cu Valeriu Lazarov, urmează producţiile renumite alb-negru realizate împreună cu Alexandru Bocăneţ. Astfel s-a născut stilul alb-negru al producţiilor televizate ce rămâne și astăzi un reper estetic important, un punct de referință în istoria Televiziunii Române.
După 1977, Doina Levintza și-a dat demisia din televiziune și a început să lucreze pentru Fondul Plastic. Tot în aceeaşi perioadă, începe colaborarea cu Dan Piţa la filmul „Profetul, aurul şi ardelenii”. Ieşirea peste graniţe s-a produs odată cu expoziţia de păpuşi în mărime naturală realizată pentru o galerie pariziană. Succesul a fost instantaneu urmat de invitaţia de a expune la Monaco, nu puţine fiind cronicile elogioase dedicate creatoarei.
Cronicarul de modă Michel Desforges scria în Le Figaro: „E de ajuns să-i vezi o singură dată creatiile pentru a recunoaște apoi o piesă Levintza în orice ocazie […] Doina Levintza este înrudită de departe cu Federico Fellini și Salvador Dali”.
Au urmat peste 100 de prezentări ale brandului Levintza la Monte Carlo, din nou la Paris, apoi la Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, în Japonia și China, la Berlin, Bruxelles și Chicago.
Doina Levintza este prima creatoare de modă din Europa de Est care şi-a prezentat colecţiile la New York Fashion Week.
Un nume de prestigiu în istoria teatrului și cinematografiei românești, Doina Levintza a colaborat cu cei mai mari regizori de teatru și film pentru peste 120 de spectacole și producții cinematografice reper din țară și străinătate. Lucrul ei elaborat, profunzimea cu care a gândit vizual şi cromatic proporțiile, studiile şi schițele de costum pentru fiecare personaj din texte mari ale dramaturgiei sau din piese noi au fost dublate de o pasiune cu totul remarcabilă şi de un tip de devoțiune rară. Pentru publicul de teatru rămâne în amintire impactul pe care le-au avut spectacolele „Furtuna” de la Bulandra în regia lui Liviu Ciulei, „O trilogie antică” şi „Livada de vişini” în regia lui Andrei Şerban, nenumărate spectacole regizate de Mihai Măniuţiu printre care „Richard al III-lea”, „Antigona”, „Richard al II-lea” în care Costumul a fost, şi el, protagonist. Într-o carieră de peste 50 de ani, Doina Levintza a fost într-un dialog constant cu dinamica artei de la mijlocul secolului trecut până în prezent.

Eveniment susținut de: Dressingz – Sustainable pre-owned luxury fashion și Huawei P50 Pro | P50 Pocket
Recomandat de Europa FM
Parteneri media: STB, Spotmedia.ro, AGERPRES, Media Advertising, Săptămâna Financiară

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram
Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

„Piano Colours” - un spectacol inedit ce îmbină muzica clasică și electronică cu dans contemporan și text
Muzică-Dans-Arte 10 Octombrie 2024, 15:05

„Piano Colours” - un spectacol inedit ce îmbină muzica clasică și electronică cu dans contemporan și text

Pe 18 octombrie 2024, de la ora 19:30, la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, Sergiu Tuhuțiu,...

„Piano Colours” - un spectacol inedit ce îmbină muzica clasică și electronică cu dans contemporan și text
Ștefan von Korch: „Sublimul operelor ar trebui protejat și păstrat departe de orice reinterpretare”
Muzică-Dans-Arte 10 Octombrie 2024, 13:28

Ștefan von Korch: „Sublimul operelor ar trebui protejat și păstrat departe de orice reinterpretare”

Proiectul tenorului Ștefan von Korch , „ Musical Extravaganza” propune o serie de concerte cu programe deosebite,...

Ștefan von Korch: „Sublimul operelor ar trebui protejat și păstrat departe de orice reinterpretare”
Bursa „Adriana Cesare” 2024 va fi acordată tânărului violoncelist român Cornelius Zirbo, pe 22 octombrie
Muzică-Dans-Arte 10 Octombrie 2024, 10:25

Bursa „Adriana Cesare” 2024 va fi acordată tânărului violoncelist român Cornelius Zirbo, pe 22 octombrie

În data de 22 octombrie 2024 , la Catedrala Sf. Iosif din București , ora 20:00, va avea loc a II-a ediție a...

Bursa „Adriana Cesare” 2024 va fi acordată tânărului violoncelist român Cornelius Zirbo, pe 22 octombrie
Între 11 și 13 octombrie, proiecția „Delir Controlat - Tudor Banuș” va da culoare clădirii ARCUB – Hanul Gabroveni în cadrul Spotlight #8
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 15:54

Între 11 și 13 octombrie, proiecția „Delir Controlat - Tudor Banuș” va da culoare clădirii ARCUB – Hanul Gabroveni în cadrul Spotlight #8

Expoziția dedicată artistului se deschide din 12 octombrie, la ARCUB

Între 11 și 13 octombrie, proiecția „Delir Controlat - Tudor Banuș” va da culoare clădirii ARCUB – Hanul Gabroveni în cadrul Spotlight #8
Blind Seven deschide universul artelor vizuale pentru publicul nevăzător printr-un eveniment dedicat, pe 15 octombrie, în București
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 15:40

Blind Seven deschide universul artelor vizuale pentru publicul nevăzător printr-un eveniment dedicat, pe 15 octombrie, în București

Celula de Artă prezintă publicului un nou performance-experiment de blind live painting, pe data de 15 octombrie 2024 (cu...

Blind Seven deschide universul artelor vizuale pentru publicul nevăzător printr-un eveniment dedicat, pe 15 octombrie, în București
Mezzosoprana Ruxandra Donose, recital extraordinar la Viena, în Festivalul Internațional Propatria -  dedicat românilor din diaspora
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 12:41

Mezzosoprana Ruxandra Donose, recital extraordinar la Viena, în Festivalul Internațional Propatria - dedicat românilor din diaspora

Mezzosoprana Ruxandra Donose va susține un recital extraordinar alături de pianistul Sergiu Tuhuțiu, luni, 14 octombrie, de...

Mezzosoprana Ruxandra Donose, recital extraordinar la Viena, în Festivalul Internațional Propatria - dedicat românilor din diaspora
Conferință despre Elena Mureșianu, prima femeie cu studii de artă, la Muzeul de Artă Brașov
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 11:56

Conferință despre Elena Mureșianu, prima femeie cu studii de artă, la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 12 octombrie 2024, de la ora 12.00, la conferința...

Conferință despre Elena Mureșianu, prima femeie cu studii de artă, la Muzeul de Artă Brașov
Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 10:10

Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului

Programele europene și naționale de finanțare și regulamentele și procedurile de achiziții publice ar trebui să fie...

Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
Teatrul Național Radiofonic pentru copii
Ascultă live Radio România Cultural
09:00 - 09:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch I
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:00 - 09:05
Ştirile Antenei Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru