Ascultă Radio România Cultural Live

Festivalul SoNoRo XVI și experiența labirintului borgesian

28 Octombrie 2021, 07:32

 

Vineri, 29 octombrie 2021, începe cea de-a XVI-a ediție a Festivalului SoNoRo intitulată „Dreamtigers”, un omagiu adus operei marelui scriitor argentinian Jorge Luis Borges. Teme din opera sa vor fi traduse într-un repertoriu remarcabil, interpretat de 28 muzicieni români și străini, dar și într-o reprezentație de tip teatru-labirint realizată în parteneriat cu studenții UNATC „I. L. Caragiale”. Festivalul se va desfășura În București până în data de 7 noiembrie, apoi va continua în Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca până în 14 noiembrie.

 

Încă o dată tema festivalului a fost premonitorie și ne aflăm într-un labirint al deciziilor. Festivalul și-a schimbat structura de săli pe ultima sută de metri, pentru a putea organiza anul acesta concerte cu public. Vom transmite o serie de concerte și online, însă am dorit mult să ne întâlnim cu publicul SoNoRo, care ne-a lipsit anul trecut. Ne vom asigura că sunt luate toate măsurile pentru siguranța participanților și sperăm că reîntâlnirea cu alți prieteni și cunoscuți și asistarea la un act artistic de calitate va contribui la sănătatea noastră emoțională și la diminuarea stresului major cu care ne confruntăm în această perioadă” – a declarat Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

 

Primele două concerte vor avea loc la Palatul Bragadiru (29 și 30 octombrie) și marchează prin programul concertistic centenarul Astor Piazzolla, un compozitor și instrumentist prolific și original care care a revoluționat tangoul și a creat „Tango Nuevo” – o interpretare dramatică, expresivă și pasională a tangoului. Piazzolla a început să cânte la un bandoneon în valoare de 18 dolari, un cadou primit de la tatăl său, și să asculte discurile celebrului Carlos Gardel, pe care urma să îl cunoască mai târziu. Ca bursier al Conservatorului din Paris, Piazzolla își dorea să interpreteze muzică clasică, dar a fost îndrumat să se dedice bandoneonului și tangoului, compunând coloana sonoră pentru mai mult de 50 de filme și ajungând să fie cunoscut în toată lumea.

Publicul Festivalul SoNoRo se poate bucura în această ediție de prezența bandoneonistului și compozitorului Marcelo Nisinman care la vârsta de 17 ani, încurajat de tatăl lui, i-a scris o scrisoare lui Astor Piazzolla. De la acest gest simplu, despre care Marcelo spune că nu aștepta nimic, a devenit discipolul lui Piazzolla, făcând muzică cu maestrul tangoului în sufrageria casei părintești.

O altă surpriză pregătită pentru această ediție este reprezentată de proiectul T.I.M.P, o producție de tip teatru-labirint, realizată într-un parteneriat artistic în premieră dintre UNATC și Festivalul SoNoRo. Astfel, concertul de sâmbătă, 30 octombrie, va fi precedat și susținut tematic de experiența imersivă a teatrului de tip labirint.

Experiență unică, participativă, colaborativă, multisenzorială, T.I.M.P. este un teatru de tip labirint pus în scenă de studenții UNATC „I. L. Caragiale”, în care publicul devine actorul și personajul propriei narațiuni și în cadrul căreia nu există un scenariu fix, dimpotrivă, fiecare participant va avea la final propria-i poveste. Din această experiență a teatrului de tip labirint nu vor lipsi elementele de scenografie, light design, sound design și studenți actori ai UNATC care vor ghida discret participanții.

Inspirat din povestirile și temele lui Borges – oglinzile, labirintul, biblioteca, timpul –, proiectul T.I.M.P. are în centru trei spații care compun triada: Trup, Inimă, Minte. În fiecare dintre cele trei încăperi se află un actant, ce devine personificarea unui element din triadă. Timp de 30 minute, participanții trebuie, ajutați de către actori ai UNATC, să găsească drumul prin labirint, descoperind trei personaje diferite, trei identități, trei căi de acces în propriul destin.

Duminică, 31 octombrie, sunt programate trei concerte la ARCUB Gabroveni (ora 11:00, 14:00 și 18:30), loc în care se va desfășura și concertul de luni, 1 noiembrie. Concertele din Capitală vor continua la Palatul Bragadiru (2 și 5 noiembrie), la Sala Radio (4 noiembrie), la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (6 noiembrie) și se vor încheia la Ateneul Român în data de 7 noiembrie.

Concertele care vor fi transmise LIVE pe pagina de facebook SoNoRo, pe contul YouTube și pe site sunt cele programate în datele de 29 octombrie, 30 octombrie și 2 noiembrie – Palatul Bragadiru, 4 noiembrie – Muzeul Național de Artă al României  și 7 noiembrie – Ateneul Român.

„Cu titluri inspirate din opera scriitorului sud-american Jorge Luis Borges, precum Book of Imaginay Creatures, El Aleph, The Maker and the Listener sau The Infinity of Mirrors, această ediție a festivalului celebrează timpul, viața, imaginația și creativitatea, fiind o invitație la speranță prin muzică și prin oaze culturale pe care fiecare și le poate crea în labirintul personal. Ne oferim, cu permisiunea dumneavoastră, să vă fim ghizi în această ediție a Festivalului SoNoRo. Ne regăsim curând în labirintul muzicii!” – a declarat Diana Ketler, Directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

Festivalul va continua în perioada 9-14 noiembrie la Filarmonica Brașov – Sala Patria, Filarmonica Sibiu – Sala Thalia, Universitatea Babeș-Bolyai – Sala Auditorium Maximum, Casa Boema și Biserica Reformată Calvină.

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo 2021 pot fi descoperite pe https://festival.sonoro.ro/.

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook (https://eventbook.ro/festival/sonoro).

Având în vedere noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern, intrate în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, care interzic activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor, concertele programate în Club Expirat, Club Guesthouse și Fratelli Studios au fost relocate în ARCUB Gabroveni și Palatul Bragadiru.

Site http://www.sonoro.ro/

Facebook https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo

Instagram https://www.instagram.com/sonorofestival/

YouTube   http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii

Proiect cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis” 2021.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.”

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank

Sponsori principali:  Sistemul Medical MedLife, RomCapital Invest

Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes

Sponsori: Ciga Energy, Leroy și Asociații, Vodafone, JTI, Fan Courier, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor, Aedificium, Casa Boema

Parteneri: illy, Media Image, Privileg, Grano, SupaDupa, Artegianale, Hochmeister, Filarmonica Brașov, Golden Tulip Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Matei Branea, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Fundația Calea Victoriei, UNATC „I. L. Caragiale”, Asociația Comercianților din Centrul Istoric al Brașovului.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, National Geographic, Psychologies, Igloo, Arhitectura, Zeppelin, Designist.ro, Capital, EVZ.ro, RADOR, The Institute, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Suplimentul de cultură, TIMPUL, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Aiciastat.ro, Flawless.ro, Unsitedemuzica.ro, Blitz TV

Turneul Național ”Orgile României” 2024 s-a încheiat în acest weekend Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici au susținut, în perioada 7 – 20 iulie, opt concerte pe orgile din toată țara
Muzică-Dans-Arte 22 Iulie 2024, 11:07

Turneul Național ”Orgile României” 2024 s-a încheiat în acest weekend Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici au susținut, în perioada 7 – 20 iulie, opt concerte pe orgile din toată țara

”Aceasta a fost, fără îndoială, cea mai complexă și frumoasă ediție a turneului, atât pe plan profesional,...

Turneul Național ”Orgile României” 2024 s-a încheiat în acest weekend Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici au susținut, în perioada 7 – 20 iulie, opt concerte pe orgile din toată țara
Ludicul, ca formă de artă interdisciplinară
Muzică-Dans-Arte 22 Iulie 2024, 09:30

Ludicul, ca formă de artă interdisciplinară

Maria Mandea și  Dana Pârvulescu  sunt preocupate de joc și de valoarea acestuia în creație și deci,...

Ludicul, ca formă de artă interdisciplinară
Eugen Sârbu, o stea a violonisticii mondiale a trecut în eternitate
Muzică-Dans-Arte 22 Iulie 2024, 07:42

Eugen Sârbu, o stea a violonisticii mondiale a trecut în eternitate

Marele violonist Eugen Sârbu a încetat din viață duminică, 21 iulie 2024, după o lungă și grea suferință,...

Eugen Sârbu, o stea a violonisticii mondiale a trecut în eternitate
Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august
Muzică-Dans-Arte 22 Iulie 2024, 00:24

Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august

Festivalul Internațional “ Enescu și muzica lumii” revine în 2024, la Sinaia, cu ediția a 25-a, în...

Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august
Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Muzică-Dans-Arte 22 Iulie 2024, 00:15

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”

Macao Youth Orchestra ( Orchestra de Tineret din Macao) este una dintre cele trei orchestre de tineret din străinătate...

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Cea mai așteptată zi: Massive Attack, Chase and Status (live), Khruangbin pe scena principală la Electric Castle 10
Muzică-Dans-Arte 20 Iulie 2024, 13:23

Cea mai așteptată zi: Massive Attack, Chase and Status (live), Khruangbin pe scena principală la Electric Castle 10

Cu Massive Attack, Chase and Status (live), Khruangbin, DJ Shadow, Carlita, Hernan Cattaneo și alți zeci de artiști în...

Cea mai așteptată zi: Massive Attack, Chase and Status (live), Khruangbin pe scena principală la Electric Castle 10
Expoziție la Galleria 28 -  Eu, Alice Bretter, zbor! Lici
Muzică-Dans-Arte 20 Iulie 2024, 13:05

Expoziție la Galleria 28 - Eu, Alice Bretter, zbor! Lici

În perioada  19 iulie – 10 august 2024 , la Galleria28 din Timișoara va fi deschisă expoziția-eseu...

Expoziție la Galleria 28 - Eu, Alice Bretter, zbor! Lici
Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Muzică-Dans-Arte 20 Iulie 2024, 12:51

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic

În mai puţin de două luni începe la București cel mai mare festival de muzică de operă din Europa, Masters of...

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Ascultă live

Ascultă live

19:30 - 20:00
Arte frumoase
Ascultă live Radio România Cultural
19:30 - 20:30
Alternative
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru