Ascultă Radio România Cultural Live

Festivalul SoNoRo XVI și experiența labirintului borgesian

28 Octombrie 2021, 07:32

 

Vineri, 29 octombrie 2021, începe cea de-a XVI-a ediție a Festivalului SoNoRo intitulată „Dreamtigers”, un omagiu adus operei marelui scriitor argentinian Jorge Luis Borges. Teme din opera sa vor fi traduse într-un repertoriu remarcabil, interpretat de 28 muzicieni români și străini, dar și într-o reprezentație de tip teatru-labirint realizată în parteneriat cu studenții UNATC „I. L. Caragiale”. Festivalul se va desfășura În București până în data de 7 noiembrie, apoi va continua în Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca până în 14 noiembrie.

 

Încă o dată tema festivalului a fost premonitorie și ne aflăm într-un labirint al deciziilor. Festivalul și-a schimbat structura de săli pe ultima sută de metri, pentru a putea organiza anul acesta concerte cu public. Vom transmite o serie de concerte și online, însă am dorit mult să ne întâlnim cu publicul SoNoRo, care ne-a lipsit anul trecut. Ne vom asigura că sunt luate toate măsurile pentru siguranța participanților și sperăm că reîntâlnirea cu alți prieteni și cunoscuți și asistarea la un act artistic de calitate va contribui la sănătatea noastră emoțională și la diminuarea stresului major cu care ne confruntăm în această perioadă” – a declarat Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

 

Primele două concerte vor avea loc la Palatul Bragadiru (29 și 30 octombrie) și marchează prin programul concertistic centenarul Astor Piazzolla, un compozitor și instrumentist prolific și original care care a revoluționat tangoul și a creat „Tango Nuevo” – o interpretare dramatică, expresivă și pasională a tangoului. Piazzolla a început să cânte la un bandoneon în valoare de 18 dolari, un cadou primit de la tatăl său, și să asculte discurile celebrului Carlos Gardel, pe care urma să îl cunoască mai târziu. Ca bursier al Conservatorului din Paris, Piazzolla își dorea să interpreteze muzică clasică, dar a fost îndrumat să se dedice bandoneonului și tangoului, compunând coloana sonoră pentru mai mult de 50 de filme și ajungând să fie cunoscut în toată lumea.

Publicul Festivalul SoNoRo se poate bucura în această ediție de prezența bandoneonistului și compozitorului Marcelo Nisinman care la vârsta de 17 ani, încurajat de tatăl lui, i-a scris o scrisoare lui Astor Piazzolla. De la acest gest simplu, despre care Marcelo spune că nu aștepta nimic, a devenit discipolul lui Piazzolla, făcând muzică cu maestrul tangoului în sufrageria casei părintești.

O altă surpriză pregătită pentru această ediție este reprezentată de proiectul T.I.M.P, o producție de tip teatru-labirint, realizată într-un parteneriat artistic în premieră dintre UNATC și Festivalul SoNoRo. Astfel, concertul de sâmbătă, 30 octombrie, va fi precedat și susținut tematic de experiența imersivă a teatrului de tip labirint.

Experiență unică, participativă, colaborativă, multisenzorială, T.I.M.P. este un teatru de tip labirint pus în scenă de studenții UNATC „I. L. Caragiale”, în care publicul devine actorul și personajul propriei narațiuni și în cadrul căreia nu există un scenariu fix, dimpotrivă, fiecare participant va avea la final propria-i poveste. Din această experiență a teatrului de tip labirint nu vor lipsi elementele de scenografie, light design, sound design și studenți actori ai UNATC care vor ghida discret participanții.

Inspirat din povestirile și temele lui Borges – oglinzile, labirintul, biblioteca, timpul –, proiectul T.I.M.P. are în centru trei spații care compun triada: Trup, Inimă, Minte. În fiecare dintre cele trei încăperi se află un actant, ce devine personificarea unui element din triadă. Timp de 30 minute, participanții trebuie, ajutați de către actori ai UNATC, să găsească drumul prin labirint, descoperind trei personaje diferite, trei identități, trei căi de acces în propriul destin.

Duminică, 31 octombrie, sunt programate trei concerte la ARCUB Gabroveni (ora 11:00, 14:00 și 18:30), loc în care se va desfășura și concertul de luni, 1 noiembrie. Concertele din Capitală vor continua la Palatul Bragadiru (2 și 5 noiembrie), la Sala Radio (4 noiembrie), la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (6 noiembrie) și se vor încheia la Ateneul Român în data de 7 noiembrie.

Concertele care vor fi transmise LIVE pe pagina de facebook SoNoRo, pe contul YouTube și pe site sunt cele programate în datele de 29 octombrie, 30 octombrie și 2 noiembrie – Palatul Bragadiru, 4 noiembrie – Muzeul Național de Artă al României  și 7 noiembrie – Ateneul Român.

„Cu titluri inspirate din opera scriitorului sud-american Jorge Luis Borges, precum Book of Imaginay Creatures, El Aleph, The Maker and the Listener sau The Infinity of Mirrors, această ediție a festivalului celebrează timpul, viața, imaginația și creativitatea, fiind o invitație la speranță prin muzică și prin oaze culturale pe care fiecare și le poate crea în labirintul personal. Ne oferim, cu permisiunea dumneavoastră, să vă fim ghizi în această ediție a Festivalului SoNoRo. Ne regăsim curând în labirintul muzicii!” – a declarat Diana Ketler, Directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

Festivalul va continua în perioada 9-14 noiembrie la Filarmonica Brașov – Sala Patria, Filarmonica Sibiu – Sala Thalia, Universitatea Babeș-Bolyai – Sala Auditorium Maximum, Casa Boema și Biserica Reformată Calvină.

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo 2021 pot fi descoperite pe https://festival.sonoro.ro/.

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook (https://eventbook.ro/festival/sonoro).

Având în vedere noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern, intrate în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021, care interzic activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor, concertele programate în Club Expirat, Club Guesthouse și Fratelli Studios au fost relocate în ARCUB Gabroveni și Palatul Bragadiru.

Site http://www.sonoro.ro/

Facebook https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo

Instagram https://www.instagram.com/sonorofestival/

YouTube   http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii

Proiect cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis” 2021.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.”

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank

Sponsori principali:  Sistemul Medical MedLife, RomCapital Invest

Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes

Sponsori: Ciga Energy, Leroy și Asociații, Vodafone, JTI, Fan Courier, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor, Aedificium, Casa Boema

Parteneri: illy, Media Image, Privileg, Grano, SupaDupa, Artegianale, Hochmeister, Filarmonica Brașov, Golden Tulip Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Matei Branea, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Fundația Calea Victoriei, UNATC „I. L. Caragiale”, Asociația Comercianților din Centrul Istoric al Brașovului.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, National Geographic, Psychologies, Igloo, Arhitectura, Zeppelin, Designist.ro, Capital, EVZ.ro, RADOR, The Institute, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Suplimentul de cultură, TIMPUL, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Aiciastat.ro, Flawless.ro, Unsitedemuzica.ro, Blitz TV

UNATC a redobândit în instanță dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra
Muzică-Dans-Arte 05 Decembrie 2023, 09:40

UNATC a redobândit în instanță dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" a obţinut în instanţă...

UNATC a redobândit în instanță dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra
„Crăciunul alb” de la Ateneul Român devine un „Crăciun Regal”
Muzică-Dans-Arte 05 Decembrie 2023, 06:25

„Crăciunul alb” de la Ateneul Român devine un „Crăciun Regal”

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, va...

„Crăciunul alb” de la Ateneul Român devine un „Crăciun Regal”
Soundcheck: Duelul Viorilor - Stradivarius vs Guarneri - se va încheia cu două recitaluri la Timișoara și la Craiova | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 04 Decembrie 2023, 20:12

Soundcheck: Duelul Viorilor - Stradivarius vs Guarneri - se va încheia cu două recitaluri la Timișoara și la Craiova | PODCAST

Pentru concertele anului 2023 , muzicienii au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând...

Soundcheck: Duelul Viorilor - Stradivarius vs Guarneri - se va încheia cu două recitaluri la Timișoara și la Craiova | PODCAST
Art Safari Christmas Edition - Teatru de păpuși, colinde și ateliere de artă pentru toată familia, în perioada 6-22 decembrie
Muzică-Dans-Arte 04 Decembrie 2023, 11:23

Art Safari Christmas Edition - Teatru de păpuși, colinde și ateliere de artă pentru toată familia, în perioada 6-22 decembrie

Palatul Dacia-România de pe Lipscani se transformă în casa lui Moș Crăciun și găzduiește cel mai distractiv...

Art Safari Christmas Edition - Teatru de păpuși, colinde și ateliere de artă pentru toată familia, în perioada 6-22 decembrie
Ilustrată din Amsterdam - Project 4 cântă colinde românești | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 04 Decembrie 2023, 07:15

Ilustrată din Amsterdam - Project 4 cântă colinde românești | PODCAST

Patru olandeze au format un ansamblu – Project 4 – în care naiul este personajul...

Ilustrată din Amsterdam - Project 4 cântă colinde românești | PODCAST
Târgurile de Crăciun deschise în țară
Muzică-Dans-Arte 04 Decembrie 2023, 05:43

Târgurile de Crăciun deschise în țară

Vrei să pătrunzi în atmosfera de sărbători? Vizitează târgurile de Crăciun care și în acest an te așteaptă...

Târgurile de Crăciun deschise în țară
Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111
Muzică-Dans-Arte 03 Decembrie 2023, 06:30

Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111

Viorica Pintilie invită publicul luni, 11 decembrie 2023, de la ora 19:00, la Teatrul Apollo111 (Palatul Universul), la un...

Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111
Conferința „CUM S-A CONSTRUIT ROMÂNIA” - Ioan Aurel Pop, invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 03 Decembrie 2023, 05:19

Conferința „CUM S-A CONSTRUIT ROMÂNIA” - Ioan Aurel Pop, invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București

  Opera Națională București încheie ediția din 2023 a ciclului de conferințe  SCENA GÂNDIRII  cu...

Conferința „CUM S-A CONSTRUIT ROMÂNIA” - Ioan Aurel Pop, invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București
Ascultă live

Ascultă live

23:30 - 00:00
Lounge Music
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru