Ascultă Radio România Cultural Live

Încep înscrierile la workshopul de iniţiere în tehnicile de notaţie a dansului în Sistem LABAN cu Roxana Barbacaru de la Opera din Paris

Încep înscrierile la workshopul de iniţiere  în tehnicile de notaţie a dansului în Sistem LABAN cu Roxana Barbacaru de la Opera din Paris

29 August 2023, 14:15

Pe 5 septembrie încep înscrierile pentru proiectul educațional „De la condei la gest”, un workshop de inițiere în tehnicile de notație a dansului în sistem Laban cu Roxana Barbacaru, pedagog și coregraf, profesor de dans la Școala Operei din Paris. Workshopul se va desfășura în perioada 23-27 octombrie 2023, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Studio, și se adresează publicului de dans: profesori, elevi și studenți din cadrul instituțiilor de învățământ de dans și teatru publice și private, coregrafi și oameni de teatru, dansatori și creatori multimedia și de imagini de sinteză, precum și orice persoană interesată de reprezentarea actului dansant. Proiectul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu ONG-ul Envol des Signes și școala de dans Gestes (Franța). Participarea la workshop este gratuită, în limita locurilor disponibile (30 de cursanți), pe bază de rezervare prealabilă, până la data de 15 octombrie 2023, la adresa de e-mail inscrieri@arcub.ro.

Pe parcursul celor cinci zile de workshop, ședințele de lucru cu coregrafa și pedagogul Roxana Barbacaru se vor desfășura atât dimineața, cât și în a doua parte a zilei. Cursanții vor aborda noțiunile teoretice, precum principiile fundamentale ale kinetografiei, în prima parte a zilei, iar după-amiezile vor fi consacrate practicii: notație, lectură, reconstrucție după partituri extrase din diverse repertorii. Workshopul este structurat astfel: scurt istoric al sistemelor de notație a dansului; mijloacele grafice de scriere ale kinetografiei; analiza gestului ca determinant al semnului ales; transfer și gest din perspectiva centrului de greutate; saltul și girația, rotația membrelor în economia gestului dansant; plasare în spațiu și traseul la sol al mișcării; semne adiționale în ortografia notației (cantitate, forță, repetiție). Cursanții vor primi, la finalul workshopului, un atestat de participare. Informații despre programul ședințelor de lucru vor fi comunicate participanților la finalul perioadei de înscriere (15 octombrie 2023).

Notația de dans este reprezentarea simbolică a mișcării și formei dansului uman, folosind metode precum simboluri și figuri grafice, cartografierea traseelor, sisteme numerice și notații de litere și cuvinte. Au fost inventate, de-a lungul timpului, mai multe sisteme de notație de dans, dintre care multe sunt concepute pentru a documenta tipuri specifice de dans, în timp ce altele au fost dezvoltate pentru a capta spectrul mai larg al potențialului de mișcare umană. Preocupată de caracterul efemer al reprezentării scenice, lumea dansului a căutat o modalitate de fixare a actului dansant pentru posteritate. Încă din secolul al XV-lea, interesul pentru memorie s-a materializat în sisteme de scriere mai mult sau mai puțin abstracte, prin care a fost creată o bibliotecă de dansuri codificate. Lucrarea lui Raoul-Auger Feuillet, „Coregrafia sau arta de a descrie dansul prin semne și figuri”, publicată în 1700 („Chorégraphie, ou l'art de décrire la danse par caractères, figures et signes démonstratifs”), reprezintă nașterea unei adevărate scriituri a dansului. Datorită acestui sistem de notație s-a putut reconstitui repertoriul epocii baroce. În secolele următoare, numeroase alte sisteme au fost create, care au permis păstrarea, transmiterea și cunoașterea operelor trecutului. După 1900, sub influența cronofotografiei și a biomecanicii, se trece la un decriptaj analitic al mișcării.

Ca rezultat al acestor descoperiri, Rudolf von Laban publică, în 1928, „Kinetographie Laban”, în care inventează un nou mod de a gândi corpul în mișcare. Autorul sistemului își propune și reușește să creeze o adevărată bibliotecă non-verbală de opere dansante. Scriitura Laban are un dublu rol: acela de memorie a operelor, care se impune în mod evident, dar și acela mai puțin perceptibil, de unealtă de analiză a evoluției corpului în spațiu. La un nivel superior, sistemul permite relevarea elementelor stilistice specifice. Principiile fundamentale ale kinetografiei sunt gravitatea (transferul greutății corpului) și spațiul (posibilitatea părților corpului de a se mișca în direcții diferite). Datorită caracterului sintetic al semnelor dezvoltate de Laban, care au la bază posibilitățile generale de mișcare ale corpului uman, dincolo de orice cod, sistemul este în permanentă evoluție, adaptându-se la noile tehnici ale dansului. Sistemul Laban poate fi, de asemenea, folosit în multiple alte domenii: teatru, sport și terapie prin mișcare.

Roxana Barbacaru

Pedagog și coregraf, Roxana Barbacaru a urmat cursurile Liceului de Coregrafie din București și ale Facultății de Litere, secțiunea Română-Franceză. Și-a continuat studiile la Paris, Sankt Petersburg și Moscova. Deține o diplomă în pedagogie obținută la Opera din Paris și în notația dansului în sistem Laban la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. În calitate de profesor de dans, a colaborat cu școala reputatului coregraf și dansator francez Roland Petit și continuă să predea în cadrul Școlii Operei din Paris și al marilor conservatoare pariziene. A organizat și a patronat conferințe multimedia și workshopuri în Franța, Belgia, Danemarca, Africa de Sud și Italia.

Membru fondator și președinte al ONG-ului „Envol des Signes”, Roxana Barbacaru a notat coregrafii de dans de caracter și s-a specializat ulterior în reconstrucție de balete după partituri Laban și în pedagogia sistemului.

Rudolf von Laban

Rudolf von Laban, cunoscut și sub numele de Rudolf Laban (1879-1958), a fost un artist austro-ungar, german și britanic, coregraf și teoretician al dansului. Considerat părintele fondator al dansului expresionist și un pionier al dansului modern, inovațiile sale teoretice au inclus analiza mișcării Laban (un mod de documentare a mișcării umane) și Labanotation (un sistem de notare a mișcării), care au deschis calea pentru evoluții ulterioare în notația de dans și analiza mișcării. El a inițiat una dintre principalele abordări ale terapiei prin dans. A încercat să-și aplice ideile în multe alte domenii, inclusiv arhitectură, educație, industrie și management. A studiat la Academia de Arte Frumoase (Akademie der bildenden Künste) din München și a frecventat cea mai cunoscută școală de artă din Europa la momentul respectiv, École des Beaux-Arts din Paris, pentru a studia arhitectura. Interesat inițial de pictură și arhitectură, Laban a început să studieze dansul la Paris. După ce a coregrafiat spectacole de balet și a dirijat mai multe festivaluri de artă, a înființat Institutul Coregrafic la Zürich, în 1915, și mai târziu a fondat filiale în Italia, Franța și Europa Centrală. În 1928 a publicat „Kinetographie Laban”, o metodă practică de înregistrare a tuturor formelor de mișcare umană, cunoscută acum sub numele de „notația Laban”. Sistemul dezvoltat de Laban a fost primul care a indicat durata, fluența sau intensitatea mișcării.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz în aer liber din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2024, 06:04

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica...

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Muzică-Dans-Arte 27 Aprilie 2024, 13:59

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special:...

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
Muzică-Dans-Arte 27 Aprilie 2024, 07:00

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul...

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 26 Aprilie 2024, 11:45

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio

Astăzi,  26 aprilie 2024, veți asculta la Sala Radio celebra Simfonie nr. 3 -  Eroica , semnată de BEETHOVEN ,...

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
Muzică-Dans-Arte 26 Aprilie 2024, 10:53

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe anunță premiera spectacolului de mișcare MEMETICS,...

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
Istoria pe care o vrem, o facem împreună: Filarmonica George Enescu și Ateneul Român își propun să devină inima culturală a Bucureștiului, un punct de conectare a României la pulsul muzicii, ideilor și valorilor universale
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 20:20

Istoria pe care o vrem, o facem împreună: Filarmonica George Enescu și Ateneul Român își propun să devină inima culturală a Bucureștiului, un punct de conectare a României la pulsul muzicii, ideilor și valorilor universale

Filarmonica George Enescu (FGE) , cea mai importantă filarmonică din țară, și Ateneul Român, construit ca templu...

Istoria pe care o vrem, o facem împreună: Filarmonica George Enescu și Ateneul Român își propun să devină inima culturală a Bucureștiului, un punct de conectare a României la pulsul muzicii, ideilor și valorilor universale
Romanian Design Week: între 24 mai și 2 iunie publicul va admira 9 expoziții internaționale în cadrul formatului RDW Design Flags
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 13:04

Romanian Design Week: între 24 mai și 2 iunie publicul va admira 9 expoziții internaționale în cadrul formatului RDW Design Flags

RDW Design Flags revine anul acesta în programul festivalului Romanian Design Week, aducând în fața...

Romanian Design Week: între 24 mai și 2 iunie publicul va admira 9 expoziții internaționale în cadrul formatului RDW Design Flags
Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 12:55

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!  ...

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE WEEK-END
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:00 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru