Ascultă Radio România Cultural Live

Inovatie si sustenabilitate la expozitia Noul Bauhaus European, din cadrul editiei aniversare Romanian Design Week

21 Aprilie 2022, 13:34

Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute si prezentat de UniCredit Bank, aflat la a X-a editie, gazduieste un concept expozitional special: "Building the Future. Together", un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expozitie-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum si importanta implicarii civice si a spatiilor de dialog, amintind totodata de impactul multidisciplinaritatii si al miscarii Bauhaus asupra societatii moderne.

Expozitia face parte dintr-un program dezvoltat de The Institute, in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub semnul Noului Bauhaus European.

Expozitia–manifest este dezvoltata in parteneriat cu Nod Makerspace, in jurul exemplelor de bune practici din Romania, precum si a unor proiecte si organizatii ale caror valori definesc ce poate sa insemne Noul Bauhaus European la nivel local in 2022.

"Building the Future. Together" prezinta, in perioada 13-22 mai, 6 instalatii originale interactive si imersive, dezvoltate in parteneriat cu Local Design Circle, Nod Makerspace, Romania Traditiilor Creative, Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, grupul de initiativa Berzei 21, BAZA. Deschidem Orasul si echipa curatoriala a Romanian Design Week. Instalatiile vor putea fi vizitate la Galeria Nicodim din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Instalatiile vor reprezenta si un pretext pentru demararea unor procese de consultare publica pe teme precum comunitatile creative si hub-urile culturale, co-crearea unui oras mai prietenos, importanta abordarilor multidisciplinare, ecosistemele urbane, traditiile creative sau revitalizarea spatiilor prin cultura.

Astfel, la propunerea BAZA. Deschidem Orasul si dezvoltat de Nod Makerspace, celebrul joc Bauhaus Bauspiel semnat de Alma Siedhoff-Buscher va fi reinterpretat, supradimensionat si transformat intr-un playground care va invita la dialog si interactiune, devenind totodata si un pretext pentru a descoperi istoria Bauhaus si a scolii multidisciplinare care a schimbat societatea moderna.

Local Design Circle va dezvolta o instalatie interactiva, ce va putea fi descoperita, completata si interpretata doar prin interactiunea vizitatorilor cu ea. Aceasta va fi compusa dintr-o serie de compozitii grafice semnate de membrii Local Design Circle. Prin intermediul instalatiei, se va reflecta si continua, pe de o parte, universul estetic dezvoltat in urma Scolii Bauhaus, iar pe de alta parte se va face trimitere la importanta demersurilor colaborative, investigand totodata relatia dintre estetica, functionalitate si interactivitate.

Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca va prezenta un concept expozitional dezvoltat impreuna cu Scoala Superioara de Arta si Design din Saint-Étienne (Franta) in contextul EuroFabrique (Grand Palais Éphémère, Paris, 2022), respectiv instalatia Parliamentary Ground – o interventie menita sa genereze un proces participativ pe tema constructului european, un spatiu de dialog in care vizitatorii isi pot imagina si isi pot exprima parerile si dorintele cu privire la Uniunea Europeana, imbinand forme si teme precum cultura, mediul, puterea si cetatenia, in relatie cu valori precum grija, visarea, negocierea, comunicarea. Vizitatorii vor fi astfel invitati sa reprezinte si sa compuna propriul construct european prin intermediul metodologiei puse la dispozitie de catre artisti sub forma unui joc.

In cadrul discutiei despre rolul comunitatilor creative si hub-urilor culturale in dezvoltarea sanatoasa a oraselor, vor fi prezentate studii de caz si exemple de bune practici locale, cu scopul de a sublinia evolutia si importanta acestora si din convingerea ca promovarea organizatiilor si a proiectelor care genereaza reconversii si regenerari de spatii urbane poate contribui la un dialog public-privat esential in dezvoltarea sanatoasa a oraselor in care traim. Punctul culminant in aceasta sectiune va fi sculptura colaborativa, (re)configurabila la fata locului prin aportul celor care o vor co-crea. Sculptura se numeste Estetica prin Puterea lui Impreuna si esentializeaza ideea de colaborare – ca o valoare definitorie a oricarui hub cultural-creativ. Aceasta sectiune este conceputa de catre Nod Design Lab, divizia de creatie, design si arhitectura a Nod Makerspace.

In completarea acestei sectiuni, grupul de initiativa Berzei 21 propune consultare publica pe marginea unei machete interactive, pentru a genera dialog interdisciplinar si, mai ales, comunicare intre actorii implicati in cadrul unui astfel de proces de regenerare urbana. Macheta este un pretext pentru a discuta rolul pe care acest proiect il poate capata la nivel local si regional, precum si pe modele de co-guvernare si co-creare pe care le poate pilota.

Berzei21 este un proiect de reconversie a unui spatiu industrial nefolosit, in ceea ce ar putea deveni cel mai amplu si complex hub creativ local si regional, un demers initiat de Asociatia Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundatia Comunitara Bucuresti si BAZA. Deschidem orasul, alaturi de alti parteneri din societatea civila si din sectorul cultural-creativ local.

Romania Traditiilor Creative, printr-o instalatie semnata de artistul Teodor Graur, va completa discursul curatorial al expozitiei. Lucrarea va fi totodata si o trimitere catre expozitia multidisciplinara „Conectat la natura (traditie circulara)”, prezentata in aceeasi perioada la Muzeul National al Taranului Roman. Aceasta va descrie modalitatile prin care patrimoniul imaterial isi gaseste loc in arta contemporana, cu atentie la mestesugurile din gospodariile traditionale romanesti, ca un pretext pentru a aduce in discutie potentialul fondului cultural si natural ca resurse ce pot fi folosite inteligent si inovativ in crearea premiselor unei dezvoltari durabile.

Programul NEB din timpul Romanian Design Week va fi completat si de o serie de alte proiecte ce vor contura o harta a spatiilor si a evenimentelor care impartasesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucurestiului.

Printre acestea se numara: Andra Panait Atelier, Asociatia InCotroceni, Formare Culturala, Grupul de Initiativa Civica Cismigiu, Mesteshukar ButiQ, OAR Bucuresti, Galateca, Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, Printoteca, Clubul Ilustratorilor, CREART – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Nod Makerspace.

Prin toate proiectele pe care le dezvoltam la The Institute, incercam sa facilitam colaborarile multidisciplinare si proiectele inovatoare, contribuind astfel la dezvoltarea industriilor cultural-creative locale, din convingerea ca acestea sunt esentiale in dezvoltarea corecta si echitabila a societatii in general. Prin programul pe care il dezvoltam anul acesta alaturi de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania in vederea promovarii programului strategic New European Bauhaus pe plan local, ne dorim sa subliniem impreuna importanta comunitatilor creative si a organizatiilor care contribuie deja prin programele si proiectele pe care le propun la cresterea calitatii vietii si la fundamentarea unui discurs mai optimist”, a declarat Andrei Bortun, CEO The Institute.

Despre Noul Bauhaus European

Noul Bauhaus European este o initiativa strategica a Comisiei Europene, un proiect care combina viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concreta in comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European isi doreste sa stimuleze colaborarea si sa genereze noi scenarii si moduri de a trai si lucra impreuna.

Noul Bauhaus European duce mai departe traditiile si valorile Scolii Bauhaus, fondate in 1919, de Walter Gropius in Weimar, atunci capitala a Germaniei de dupa Primul Razboi Mondial. Miscarea combina mestesugurile si artele plastice, devenind faimoasa pentru incercarea de a unifica principiile productiei de masa cu viziunea artistica individuala, estetica, cu functia de zi cu zi. Punand folosirea inteligenta a resurselor si creativitatea in prim-plan, Scoala Bauhaus vorbeste despre importanta dialogului artistic multidisciplinar si trans-disciplinar, despre puterea adaptabilitatii mediului artistic si despre aportul pe care acesta il poate aduce.

Despre Nod Makerspace si Nod Design Lab

Nod Makerspace este primul spatiu creativ de mari dimensiuni din Romania, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul sau este de a stimula si de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, inchegarea unei comunitati puternice, care sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in oras. 

Nod Design Lab este divizia de creatie, design si arhitectura a Nod Makerspace.

Pe perioada Romanian Design Week, capitala se va transforma, oferind locuitorilor ocazia sa participe la evenimente, initiative si expozitii, reprezentative pentru disciplinele designului. Pentru al treilea an consecutiv, punctul central al festivalului este Combinatul Fondului Plastic.

Pentru programul complet al RDW 2022 si actualizari ale acestuia, accesati pagina de Facebook a evenimentului, aici. Biletele pentru acces la festival pot fi achizitionate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din reteaua Eventbook de aici.

--

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Parteneri: IQOS, Art Property Development, Art Property City, Absolut, Urban Monkey, ASAP

Sustinut de: Regina Maria, illy, Moxy Hotels

Proiect cultural finantat de: Ministerul Culturii

Cu sprijinul: Primaria Municipiului Bucuresti, Centrul Cultural ExpoArte, ARCUB, Institutul Cultural Roman

Parteneri culturali: Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Combinatul Fondului Plastic, OAR Bucuresti, Biblioteca Nationala a Romaniei

Parteneri media strategici: Rock FM, Euromedia, YOOH, B365.ro, Radio Romania Cultural

Parteneri media: Aiciastat, Arhitext, Contemporary Lynx, Designist, Fashion Premium Magazine, Feeder, Fundatia Art Encounters, G4Media, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Propagarta, Revista Arta, Revista Atelierul, Spot Media, The Woman, World Architecture Community, Zeppelin, Zile & Nopti

Partener transport alternativ: Lime

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Echipa de creatie: Radu Manelici + Pren

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:39

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara

În aprilie două dintre proiectele produse de galeria Galateca sunt expuse în spații muzeale de prestigiu din...

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:28

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu

În seara de marţi, 23 aprilie 2024, de la ora 19, pianista  Adela Liculescu  va susţine pe scena Ateneului...

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 18:33

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 15:41

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Județean Mureș  invită publicul la vernisajul expoziției „Ion...

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 12:20

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 19 - 25 mai, Festivalul...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Centenarul Giacomo Puccini,  celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 11:59

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini , de la a cărui trecere în eternitate se...

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 10:59

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)

Ziua Internațională a Dansului (29 aprilie) aduce în premieră la Teatrelli un performance realizat de coregrafa și...

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)
Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”
Muzică-Dans-Arte 17 Aprilie 2024, 18:05

Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii...

Răzvan Stoica aduce vioara Stradivarius în colegiile din București, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru