Ascultă Radio România Cultural Live

La pas prin atelierele UAP din Arad și Timișoara

Laurian Popa, Cosmin Moldovan, Miki Velciov și Marius Jurca, printre artiștii care-și deschid atelierele din Arad și Timișoara.

Timișoara - Atelier Nicolae Moldovan Foto: Andrei Mateescu

04 Iulie 2023, 15:59

Programul La pas prin atelierele UAP din România 2023 include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara. Iubitorii de artă au prilejul să întâlnească zeci de artiști excepționali în universul lor creativ: Atelierul. După expozițiile vernisate în București și Râmnicu Vâlcea, evenimente urmate de vizite în atelierele locale, programul continuă la Arad și Timișoara, în perioada 7-16 iulie.

„Îmi amintesc și acum mirosul furtunilor de vară de la geamul cu vopsea scorojită al primului meu atelier. Una dintre ferestrele lui dădea spre o grădină și era o priveliște superbă, îmi plăcea să stau acolo să observ transformările naturii în fiecare anotimp. În zilele de vară, lăsam ușa deschisă și intrau rândunicile ce-și aveau cuibul la streașina casei. Mi se așezau pe lucrări și stăteam așa pentru un timp, uitându-ne unele la altele”

Edith Torony, artist, Timișoara

ARAD - Expoziții și vizite în ateliere în perioada 7-9 iulie

  • Opt artiști cu experiențe și istorii diferite, unii care lucrează în ateliere UAP, iar alții fără atelier, au colaborat pentru o expoziție colectivă care va fi vernisată vineri, 7 iulie, de la ora 18.00, la Galeria ALFA din Arad.

Artiștii: Anamaria Șerban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Diana Serghiuță, Radu Pandele Mihai Coltofean, Michael Wieczorek și Ema Hrițcu.

Adresa: Bulevardul Revoluţiei Nr. 90, din Arad

  • Programul La pas prin galeriile artiștilor continuă sâmbătă, 8 iulie, între orele 12.00 și 19.00, când publicul este invitat la plimbare prin Arad, începând din Colonia Artiștilor Pădurice, unde 15 creatori își vor deschide pentru prima oară atelierele. Vorbim despre artă în spații recent renovate și funcționale, reunite într-un ansamblu finalizat în 2021 de Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Într-un loc frumos, în apropierea Parcului Pădurice, complexul a devenit un centru creativ al orașului, care găzduiește periodic evenimente culturale și rezidențe artistice, adesea cu participări internaționale.

Artiști: Mihai și Camil Păcurar, Dumitru Șerban, Anamaria Șerban, Delia Brândușescu, Maria Furnea, Linda Barkasz, Sofia Klemenco, Margareta Șimo, Corina Stoica, Laurian Popa, Diana Serghiuță, Cosmin Florin Moldovan, Ludmila Moldovan.

Adresa Colonia Artiștilor Pădurice: Strada Miron Costin nr. 2C.

  • Traseul continuă pe strada Lucian Blaga, la nr. 8, unde vor fi deschise atelierele artiștilor Nicolae Popa și Bianca Hociung. Povești colorate se spun și în strada Mircea Stănescu nr. 1-3 ap. 19, în universul creativ al pictorului Kett Groza.
  • Organizatorii oferă două tururi ghidate sâmbătă, 8 iulie, programate la ora 12.00 și 16.00. Punctul de întâlnire este strada Miron Costin nr. 2C. Toate atelierele rămân deschise în perioada anunțată, astfel încât vizitatorii își pot alege propriile itinerii.

“Cândva modelam portrete ronde bosse în bucătăria părinților, la bloc, iar mai apoi le turnam în uscătoria de la etajul 4”

„Cândva modelam portrete ronde bosse în bucătăria părinților, la bloc, iar mai apoi le turnam în uscătoria de la etajul 4. Tot acest proces era un spectacol pentru vecinii care făceau ședințe în spațiul respectiv, o cameră îmbâcsită cu fum de țigară și danf de țuică. Spre finalul ședințelor de asociație, analizau cu toții și portretele mele din ipsos, o evaluare în stilul caracteristic al muncitorului din fabricile comuniste, care se pricepea la tot, de la legat cu sârmă carburatorul Daciei 1300 din parcare, la culoarea și modelul cu care zugrăveau casa scării…”

Cosmin Florin Moldovan,

Artist, Arad

Cosmin Moldovan, absolvent al Facultății de Arte şi Design din Timișoara - secția sculptură, unde a terminat masteratul și doctoratul, trăiește și lucrează în Arad. Este unul dintre creatorii din Colonia Artiștilor care își deschid atelierele la acest sfârșit de săptămână. Va spune povești - poate mai vechi, de pe vremea în care lua lecții prețioase de tratare a metalului la tinichigeria ACR-ului, sau poate altele mai noi, despre viziuni actuale în arta contemporană ori despre misiunea sa de profesor la Colegiul de Artă “Sabin Drăgoi” din oraș. Membri ai aceleiași comunități creative, cuplul de artiști Laurian Popa și Diana Serghiuță își împart de ani de zile orice spațiu de lucru, fie că au fost ateliere mici cât o debara, cu un singur perete disponibil pentru doi creatori, altele în paragină și debranșate de la utilități sau, mai de curând, unele adecvate. Oricum ar fi ele, spațiile fizice își pun în mod hotărâtor amprenta asupra creației unui artist - spun cei doi. Fie și numai din motive strict logistice, cum ar fi ambalarea și transportul unei lucrări de dimensiuni foarte mari.

„E imposibil să nu te raportezi la spațiul pe care îl ai la dispoziție atunci cand faci o lucrare. Dimensiunile și caracteristicile atelierelor au influențat direct pictura noastră, chiar și atunci când încercam cu orice preț să facem abstracție de lipsa unui spațiu adecvat. În anumite ateliere, lucrările noastre se revărsau prin holuri și prin alte camere. Stivuiam pânzele în așa fel încât să rămână un culoar strâmt, minuscul, prin care să putem trece. Laurian lucrează pe dimensiuni mari și, cel mai probabil, ar lucra pe dimensiuni și mai mari dacă nu ar fi constrâns logistică”.

Diana Serghiuță,

artist, Arad

Radu Pandele nu are atelier în Arad, însă lucrările lui, incluse în expoziția de deschidere, poartă, într-un fel subtil, identitatea locului în care au fost gândite. Absolvent al Liceului de Artă din Arad, Radu și-a continuat studiile la Universitatea din București, apoi la Cluj și, în cele din urmă, la Grenoble, în Franța. Toate lucrările sale - picturi, murale sau sculpturi - au teme filosofice introspective și sunt influențate de mediul digital, pornind dintr-un software de modelaj 3D. Chiar și pentru aventuri în virtual este, însă, necesară o bază fizică în realitate.

„Am un atelier într-o clădire industrială abandonată în ‘89, care a devenit, între timp, un micro centru cultural periferic, cu multe ateliere de artiști, galerii, birouri de animație, fotografie, arhitectură. Lucrez aici din 2018 și, cu toate ca este scumpă chiria, mă bucur de o priveliște frumoasă și de o suprafața de lucru mare. Îmi place în mod special că pot face gălăgie la orice oră din orice zi. M-am atașat tare de locul acesta, deși proprietarul clădirii mă cam ține în suspans când vorbim despre viitor. Îmi lipsește stabilitatea. Mi-aș dori un loc pe care să îl știu al meu pe o perioadă îndelungată”.

Radu Pandele,

Artist, Arad

Timișoara. Întâlniri inoportune în perioada 15-16 iulie

De mai bine de 38 de ani, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara deține 38 de ateliere de creație în oraș, presărate prin subsoluri, demisoluri sau mansarde. Aceste spații, gestionate înainte de 1989 prin vechea structura administrativă locală URBIS, au fost încredințate ulterior UAPT, care le-a atribuit artiștilor care aveau nevoie de spații de creație. Sâmbătă și duminică, 15-16 iulie, între orele 12.00-19.00, publicul este invitat într-o plimbare la pas prin aceste spații de creație. Pe 15 iulie, începând de la ora 19.00, va fi vernisată o nouă expoziție colectivă, găzduită de sediul UAP. Evenimentul închide prima zi de vizite în spațiile de creație din oraș.

Adresa: Strada George Enescu nr. 1, în parcul Rozelor.

Artiști: Marius Jurca, Ioana Nicoară, Dana Constantin, Mădălina Trofin, Miki Velciov, Aura Bălănescu, Cristian Sida și Edith Torony.

Tururi ghidate vor fi disponibile în fiecare zi, la orele 12.00 și 15.30, pornind de la puncte de întâlnire din Strada Martir Sebastian Iordan 20-22 și din strada Ciprian Porumbescu nr 66, ap 11. Atelierele vor putea fi vizitate și individual, la adresele pe care le găsiți mai jos.

“Am creat platforme specializate, presat de lipsa posibilităților de expunere pentru artiștii care generau conținut digital în perioada 2014-2018”

Centrele creative din Timișoara au de spus nenumărate povești, de vreme ce capitala Banatului are o lungă tradiție în încercările de a organiza viața artistică locală. Sunt viziuni cristalizate încă din anul 1903, când se făceau primele demersuri serioase pentru întemeierea Breslei pictorilor, sculptorilor, graficienilor și artiștilor decoratori. Diverse societăți și asociații aveau să apară, începând de prin anii ‘20 - ‘30, când a fost înființat Salonul Artelor Bănățene - un eveniment cu imens prestigiu, care și-a continuat neîntrerupt tradiția până astăzi. Filiala Timișoara a UAPR a adunat, la rândul ei, amintiri din peste 70 de ani de istorie. A fost înființată în 1951, imediat după formarea UAP din România, în anul 1950. Din anul 1956 își are sediul în str. George Enescu nr.1 (fosta Dobrogeanu Gherea). Aici au fost atribuite artiștilor și primele ateliere de creație, aducând, pe rând, într-o comunitate excepțională artiști ca Romul Nuțiu, Xenia și Leon Vreme sau Petre Jecza și Bela Szakats, printre foarte mulți alții.

Timpul a îmbogățit realitatea cu noi povești, iar acum, o nouă generație de creatori preia misiunea de a duce toate aceste idei mai departe. Edith Torony, una dintre artistele care expun în evenimentul de lansare, nu are un atelier UAPR, are și ea o istorie marcată de diverse spații de creație. S-a născut în 1988, la Timișoara, unde locuiește și lucrează. Este absolventă a secției de Pictură, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, unde a obținut și diploma de masterat, în aceeași specializare, în 2012. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția Pictură, Filiala Timișoara, din 2011.

“Când am ajuns la facultate era vis, nu mai dădeam pe acasă, lucram mult acolo pentru că aveam lumină bună, nu mă bruia nimeni, spațiu era destul și nu conta dacă murdăream pe jos. Pe acasă mai dădeam doar seara târziu, când era ultimul autobuz”

Edith Torony, artist

Marius Jurcă, alias 13m10j, este un artist multimedia interesat de conexiunile dintre artă, tehnologie și știință. În 2008, a absolvit Facultatea de Arte și Design din Timișoara secția grafică, iar începând cu anul 2009 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara.

“Am creat platforma Digital:Canvas tocmai presat de lipsa posibilităților de expunere pentru artiștii care generau conținut digital în perioada 2014-2018, atât în Timișoara dar și la nivel național, cu foarte mici excepții. Prin urmare, având deja strânse o serie de echipamente (monitoare, televizoare, proiectoare etc.) am decis să le montăm direct în spațiu, astfel încât să le oferim în special tinerilor artiști din zona artei digitale posibilitatea de a-și expune proiectele într-un spațiu dedicat și fără să fie presați de grija că nu vor avea echipamentul tehnic necesar. Mai mult decât atât, ne-am ocupat și designul și promovarea evenimentelor unde a fost necesar”

Marius Jurca, artist

ADRESELE ATELIERELOR DIN TIMIȘOARA

Andreea Flondor Palade, Renee Renard și Ciprian Chirileanu, Miki Velciov, Bogdan Nueleanu, Nicolae Moldovan și Marius Cozariuc

Sediul UAP Timișoara și str. George Enescu nr 1;

Toma Claudiu (Str. Brediceanu nr 2, ap 15);

Strada Eugen de Savoya: Torony Pavel, Apostu Daniel și Andreea, Dumitru Popescu (sâmbătă);

Strada Martir Sebastian Iordan 20-22: Vasile Pintea (doar sâmbătă 15 iulie), Cosor Viorel, Hedy Kiss, Lucaciu Adriana (doar duminică 16 iulie);

Strada Gheorghe Lazăr 1, ap. 12: aici o întâlnim pe marea artistă Suzana Fântânariu;

Str. Ion Ghica nr 10, ap 4: Marius Jurca și Moroz Mihai (duminică)

Mihai Olteanu (strada Vasile Alecsandri nr 6, ap 4);

Smaranda Moldovan (strada Paul Chinezu nr 5, ap 16);

Gloria Gratti (strada Ciprian Porumbescu nr 66, ap 11)

LA PAS PRIN ATELIERELE UAP DIN ROMÂNIA

PROGRAM

  • Pe 7 iulie, La pas prin atelierele UAP din România ajunge la Arad. Proiectul va fi lansat printr-un vernisaj la Galeria Alfa, eveniment care începe la ora 18.00.

Artiști: Anamaria Șerban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Radu Pandele, Diana Serghiuță, Mihai Coltofean, Michael Wieczorek și Ema Hrițcu.

Sâmbătă, 8 iulie, la o plimbare prin Arad, treceți și pe la atelierele artiștilor din oraș, între orele 11.00-19.00.

  • La Timișoara, sâmbătă pe 15 iulie, începând de la ora 19.00, după vizitele în ateliere, va fi vernisată o expoziție colectivă a artiștilor: Marius Jurca, Ioana Nicoară, Dana Constantin, Mădălina Trofin, Miki Velciov, Aura Bălănescu, Cristian Sida și Edith Torony. Evenimentul este găzduit de Galeria Park, din Parcul Rozelor.

Duminică, 16 iulie, între orele 12.00-19.00, sunteți invitați să continuați plimbarea la pas prin atelierele artiștilor din oraș.

GALA PUCCINI, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2024, 06:44

GALA PUCCINI, la Ateneul Român

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian...

GALA PUCCINI, la Ateneul Român
În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2024, 05:28

În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”

Proiectul „ Străzi Deschise –  București, Promenadă Urbană” #4 continuă în weekendul 4 – 5...

În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”
ANALIA SELIS prezintă: „TANGO AUTÉNTICO” - TURNEU NAȚIONAL ANIVERSAR  20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2024, 10:41

ANALIA SELIS prezintă: „TANGO AUTÉNTICO” - TURNEU NAȚIONAL ANIVERSAR 20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango

Între 10 mai și 8 iunie 2024 , ANALIA SELIS și invitații săi din Argentina prezintă publicului român turneul...

ANALIA SELIS prezintă: „TANGO AUTÉNTICO” - TURNEU NAȚIONAL ANIVERSAR 20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango
Creatorul celebrului I ❤ NY, într-o expoziție-eveniment la Amzei Creative Corner – Milton Glaser: Art is Work
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:21

Creatorul celebrului I ❤ NY, într-o expoziție-eveniment la Amzei Creative Corner – Milton Glaser: Art is Work

Insula 42 și TypopassageTM aduc în premieră la București lucrările lui Milton Glaser , legenda designului grafic...

Creatorul celebrului I ❤ NY, într-o expoziție-eveniment la Amzei Creative Corner – Milton Glaser: Art is Work
Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale care vor debuta în săpătămâna 29 aprilie – 5 mai 2024
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:19

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale care vor debuta în săpătămâna 29 aprilie – 5 mai 2024

Luni, 29 aprilie: La Galeria Căminul Artei (str. Biserica Enei, nr. 16), la ora 19, va fi vernisată expoziția artistei...

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale care vor debuta în săpătămâna 29 aprilie – 5 mai 2024
Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:09

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate

Cărămidă cu cărămidă, proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian, prinde tot...

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate
TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2024, 06:04

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica...

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Muzică-Dans-Arte 27 Aprilie 2024, 13:59

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special:...

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
02:05 - 03:00
COLECTIA DE MUZICĂ. OMUL CU CHITARA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru