Ascultă Radio România Cultural Live

Noul Bauhaus European în România Primul tur NEB (New European Bauhaus) în București a lansat programul propus prin parteneriatul dintre Reprezentanța Comisiei Europene din România și The Institute  

20 Aprilie 2022, 08:29

#NewEuropeanBauhaus

Frumos. Sustenabil. Pentru comunitate

În cadrul primului tur Noul Bauhaus European în București, organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu The Institute, au fost prezentate contextele și direcțiile pe care aceștia le-au conceput și dezvoltat pentru anul 2022, cu scopul de a promova valorile New European Bauhaus la nivel local și de a genera un spațiu de dialog pentru organizațiile și inițiativele locale care contribuie deja la creșterea calității vieții prin creativitate și prin intermediul proiectelor inovative pe care le dezvoltă.

Turul a avut loc joi, 14 aprilie, iar în cadrul acestuia au participat reprezentanți ai presei locale, a mediului academic și asociativ, institute culturale, asociații profesionale, studiouri de design și de arhitectură, precum și reprezentanți ai unor Ambasade, a Ordinului Arhitecților din România, ai Ministerului Culturii sau a Primăriei Generale a Capitalei.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat: „Dacă Pactul verde european are un suflet, acesta este Noul Bauhaus European, o inițiativă care a dus la o explozie a creativității în UE! Este foarte impresionant să întâlnești arhitecți, artiști, studenți, designeri, într-un cuvânt, creatori, care lucrează împreună pentru a transforma viziunea Bauhaus într-o realitate, într-un viitor sustenabil și estetic în egală măsură. Turul Noului Bauhaus European în București este doar începutul unei ample campanii de comunicare a acestei inițiative în România."

În cadrul turului, s-au discutat oportunitățile pe care inițiativa strategică a Comisiei Europene le propune și a fost prezentat și programul local de promovare a acestora, care va fi coordonat de echipa The Institute și care va presupune, pe de o parte, un proces de identificare a organizațiilor, proiectelor și a comunităților creative locale care generează schimbare prin inovare, precum și promovarea acestora, iar pe de altă parte generarea unor contexte și evenimente specifice, menite să promoveze valorile Noului Bauhaus European.

“Prin toate proiectele pe care le dezvoltăm la The Institute încercăm să facilităm colaborările multidisciplinare și proiectele inovative, contribuind astfel la dezvoltarea industriilor cultural-creative locale, din convingerea că acestea sunt esențiale în dezvoltarea corectă și echitabilă a societății în general, iar prin programul pe care îl dezvoltăm anul acesta alături de Reprezentanța Comisiei Europene în România în vederea promovării programului strategic New European Bauhaus pe plan local, ne dorim să subliniem împreună importanța comunităților creative și a organizațiilor care contribuie deja prin programele și proiectele pe care le propun la creșterea calității vieții și la fundamentarea unui discurs mai optimist”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

În cadrul turului, care a debutat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România, au fost vizitate și spațiile Nod Makerspace, acolo unde a avut loc și o conferință despre importanța comunităților creative și ale proceselor de co-creare și co-guvernare pentru dezvoltarea urbană sănătoasă, cu focus pe demersul Berzei21, o inițiativă semnată de Cartierul Creativ, NOD Makerspace, Fundația Comunitară București, BAZA- Deschidem Orașul și Institutul Național al Patrimoniului, iar turul s-a finalizat la Combinatul Fondului Plastic, una dintre cele mai importante comunități artistice și creative din București, acolo unde a avut loc o seară de Open Doors.

Contextele, precum și organizațiile și proiectele identificate în cadrul program Noului Bauhaus European vor putea fi descoperite pe tot parcursul anului pe site-ul The Institute aici. 

https://institute.ro/noul-bauhaus-european

Programul de evenimente propuse pentru 2022 va conține și un concept expozițional special, dezvoltat de către echipa The Institute și NOD Makerspace pentru Romanian Design Week2022 (13-22 mai) -  un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziție-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum și importanța implicării civice și a spațiilor de dialog, amintind totodată de impactul multdisciplinarității și a mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

Tot anul acesta, va fi creionată și o hartă a proiectelor și a spațiilor care împărtășesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucureștiului, iar în a doua jumătate a anului va avea loc și o conferință pe tema co-creării orașului, cu focus pe importanța comunităților creative locale și a dialogului dintre acestea și administrația publică.

Despre Noul Bauhaus European

Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă in comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

Despre Reprezentanța Comisiei Europene în România

Reprezentanța Comisiei Europene în România acționează ca voce a Comisiei în România și comunică în legătură cu aspectele legate de Uniunea Europeană. În plus, se implică în dialoguri cu cetățenii, mediul universitar, societatea civilă, partenerii sociali și cu alte părți interesante și organizează comunicarea, dialogul și alte interacțiuni în legătură cu diverse priorități și politici ale UE, inclusiv în contextul Conferinței privind viitorul Europei.

Mai multe informații despre Reprezentanța Comisiei Europene sunt disponibile aici.

Despre The Institute

The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 25 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.

Despre Nod Makerspace

Nod Makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Despre Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic reunește la adresa din Băiculești 29, București, o comunitate artistică valoroasă și efervescentă, din care fac parte galerii (Galeria Nicodim, Galeria Sector 1, UNA Galeria, S.E.N.A.T., Galeria Sandwich, Galeria Artsafe, Galeria UAP, Galleria IOMO), spații expoziționale, organizații culturale, dar și ateliere și mari artiști care creează aici.

Inițiat de The Institute, Combinat este un proiect de reconversie a infrastructurii extraordinare pe care Uniunea Artiștilor Plastici o deține, sub numele actual de Combinatul Fondului Plastic, și oferă o platformă de promovare entităților și artiștilor activi în Băiculești 29, în jurul unui program comun. Intervențiile culturale propuse, care pornesc de la valorificarea lucrărilor, a potențialului artistic și a resurselor existente pe platforma Combinatului Fondului Plastic au rolul de a aduce și apropia publicul de artele plastice și decorative și de a genera consum cultural.

www.combinat.ro este platforma comunității culturale și artistice din Băiculești 29, lansată la începutul anului 2021, cu scopul de a contribui la punerea pe harta creativă a Bucureștiului a primului mare hub artistic al orașului.

Despre Berzei21

Este un proiect de reconversie a unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional, un demers inițiat de Asociația Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local.

Despre Romanian Design Week

Romanian Design Week aniversează în 2022 zece ani, perioadă în care a contribuit la creșterea scenei și industriei de  design românesc, în care a promovat colaborarea și parteneriatul în interiorul breslei și în afara ei prin creșterea unei comunități profesionale formate din designeri și arhitecți consacrați și perioadă în care a contribuit la schimbarea în bine a orașului mai ales prin spațiile alese și deschise pentru evenimente culturale.

Romanian Design Week este cel mai important festival multidisciplinar, anual, din România, o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Pentru programul complet #rdw2022 și actualizări ale acestuia, puteți consulta www.romaniandesignweek.ro

”România - regatul orgii”, între 1 - 23 iunie 2024, la Bucharest Organ Cantrus Ecclesiae
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 09:04

”România - regatul orgii”, între 1 - 23 iunie 2024, la Bucharest Organ Cantrus Ecclesiae

”La orgile baroce fiecare registru este foarte individual. Orga barocă este foarte extrovertă, în schimb orga...

”România - regatul orgii”, între 1 - 23 iunie 2024, la Bucharest Organ Cantrus Ecclesiae
A IV-a ediție a Bucharest Organ Cantus Ecclesiae,  se va desfășura între 1 și 23 iunie 2024
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 08:59

A IV-a ediție a Bucharest Organ Cantus Ecclesiae, se va desfășura între 1 și 23 iunie 2024

”Pe lângă activitatea mea didactică la Univesitatea Națională de Muzică din București, mă întâlnesc...

A IV-a ediție a Bucharest Organ Cantus Ecclesiae, se va desfășura între 1 și 23 iunie 2024
Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția 2024, va începe pe 1 iunie
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 08:54

Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția 2024, va începe pe 1 iunie

”Bucharest Organ Cantus Ecclesiae a evoulat până acum așa cum nu mi-aș fi dat seama  că va putea să ajungă...

Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția 2024, va începe pe 1 iunie
Scemtovici & Benowitz Gallery – prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană, MoBU 2024
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 06:58

Scemtovici & Benowitz Gallery – prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană, MoBU 2024

Scemtovici & Benowitz Gallery va fi prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană MoBU 2024 , cel mai amplu...

Scemtovici & Benowitz Gallery – prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană, MoBU 2024
Opera Naţională Română Timișoara prezintă spectacolul „Turandot” la Bucharest Opera Festival
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 15:16

Opera Naţională Română Timișoara prezintă spectacolul „Turandot” la Bucharest Opera Festival

Opera Națională Română Timișoara prezintă miercuri, 12 iunie, ora 19:00 , pe scena ONB, la  Bucharest Opera...

Opera Naţională Română Timișoara prezintă spectacolul „Turandot” la Bucharest Opera Festival
EUROPAfest 2024 - Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe festival și întâlniri cu artiști din 20 de țări
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 12:42

EUROPAfest 2024 - Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe festival și întâlniri cu artiști din 20 de țări

Între 5 şi 14 iulie fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest 31 ! Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe...

EUROPAfest 2024 - Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe festival și întâlniri cu artiști din 20 de țări
Romanian Design Week 2024 deschide orașul: Sute de proiecte de design, arhitectură și ilustrație în clădirea restaurantului Cina  și peste 130 de evenimente conexe în tot Bucureștiul
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 12:37

Romanian Design Week 2024 deschide orașul: Sute de proiecte de design, arhitectură și ilustrație în clădirea restaurantului Cina și peste 130 de evenimente conexe în tot Bucureștiul

Până pe 2 iunie, capitala României devine epicentrul creativității odată cu desfășurarea celei de-a XII-a ediții...

Romanian Design Week 2024 deschide orașul: Sute de proiecte de design, arhitectură și ilustrație în clădirea restaurantului Cina și peste 130 de evenimente conexe în tot Bucureștiul
ARCUB îi provoacă pe micii vizitatori la o perspectivă altfel:  de 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de acces gratuit în „UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 12:26

ARCUB îi provoacă pe micii vizitatori la o perspectivă altfel: de 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de acces gratuit în „UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”

Cu prilejul zilei de 1 iunie , organizatorii „Universul lui Salvador Dalí” au pregătit o ofertă specială...

ARCUB îi provoacă pe micii vizitatori la o perspectivă altfel: de 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de acces gratuit în „UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Vocea umană
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru