Ascultă Radio România Cultural Live

PARSIFAL de Richard Wagner – două spectacole-eveniment, cu artiști de talie mondială, în deschiderea de gală a stagiunii Ateneului

07 Octombrie 2016, 06:30

Christian Badea, cel mai important dirijor de operă român din lume, împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”, realizează două spectacole unice cu  Actul I din opera PARSIFAL, de Richard Wagner. Apreciat drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului, concertul-spectacol Parsifal va avea loc în zilele de 7 și 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, și reprezintă deschiderea de gală a stagiunii de concerte a Filarmonicii «George Enescu».

Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni din lume.

Cele două concerte-spectacol oferite de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» și Institutul Cultural Român, sunt realizate datorită strânsei colaborări cu parteneri deosebiți, care susțin și finanțează în mod determinant acest proiect. O importanță primordială o are colaborarea cu KMG International (Rompetrol) Azamat Zhangulov Senior VPPartener Principal al proiectului.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Ateneului Român. Abonații Filarmonicii „George Enescu“ au rezervate bilete până în data de 23 septembrie, la un preț special de 100 de lei pentru un bilet. Ceilalți iubitori de muzică pot cumpăra bilete la prețul de 150 lei.

 Christian Badea: „Cultura nu este o pomană!”

„România are o tradiţie culturală excepțională, care însă a fost uitată și neglijată. În perioada 1922 – 1942, de exemplu, la Bucureşti veneau în mod regulat, în stagiunea Filarmonicii, cei mai mari artiști ai lumii.

Nu era vreun eveniment special sau vreun festival, ci modul normal în care muzicienii români colaborau regulat, în timpul anului, cu nume de legendă. Totul, în fața unui public avizat și pasionat, cu o contribuție imediată, constructivă și de lungă durată la educația multor generații de tineri muzicieni români.

În ziua de azi nu sunt înțelese avantajele unei experiențe culturale bogate, de înalt nivel, și ale unei educații pe măsură. Suntem obsedați de „branding”, de evenimente sclipitoare și de scurtă durată, cu o foarte mică semnificație socială. Este o abordare neconstructivă, care a creat în timp o decădere clară a nivelului calitativ al fenomenului cultural în România.

Cultura trebuie să se bazeze pe tradiția de excelență care a existat în România și să devină parte integrantă a societății - nu un fenomen de consum sau un „trend”.

Cu o susținere financiară relativ mică față de alte sectoare ale economiei, cultura poate aduce importante dividende economice, sociale și de educație, fapt dovedit în multe țări. Cultura nu este o pomană!”, a declarat diijorul Christian Badea.

E.S. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania, este președintele de onoare al Richard Wagner Society Romania

Proiectul PARSIFAL LA ATENEUL ROMÂN a fost inițiat în luna mai 2015, atunci când Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu», a prezentat două spectacole cu Actul III din opera lui Richard Wagner. Cele două spectacole s-au bucurat de un succes uriaș, ceea ce a determinat continuarea proiectului.

Cu ocazia concertelor din 7 si 8 octombrie va fi lansată Societatea RICHARD WAGNER SOCIETY ROMANIA - o platformă de dialog cultural și forum de informare și întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner, o invitație pentru cei pasionați de muzica lui Wagner din țară și din străinătate de a participa la evenimentele din București.

Președinte de onoare al Societății Wagner România este E.S. domnul ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk.

Pentru crearea unei tradiții wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei și Corului Filarmonicii «George Enescu», cu cea mai elevată creație a lui Wagner și reprezintă o oportunitate de perfecționare la un nivel artistic de excelență.

Soliștii wagnerieni de reputație mondială - Stefan Vinke, Petra Lang, Eric Halfvarson și Bela Perencz - care participă la concertele-eveniment cu Parsifal de Richard Wagner la Ateneul Român, din 7 și 8 octombrie 2016, vor susține o serie de masterclass pentru artiștii români interesați de repertoriul wagnerian.

Cursurile, care vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiție și o școală a interpretării wagneriene în România, sunt oferite gratuit de Fundația Română pentru Excelență în Muzică și se vor desfășura în ziua de 6 octombrie.

Repetiția generală, dedicată generației tinere

Una din particularitățile proiectului Parsifal la Ateneu este faptul că repetiția generală a spectacolelor-eveniment cu actul I din «Parsifal» (5 octombrie la ora 19, Ateneul Român) va fi dedicată generației tinere de elevi și studenți.

„Tinerii, deşi sunt obişnuiţi să aculte pe mobil piese muzicale care durează între trei şi patru minute, sunt, paradoxal, deja familiarizaţi cu lumea legendelor si a miturilor lui Wagner prin experiențele pe care le-au avut cu filme și seriale precum Lord of The Rings, Game of Thrones sau Star Wars – cu subiecte similare operelor wagneriene.

Muzica lui Wagner este infinit superioară coloanelor sonore ale acestor filme și, împreună cu elementele vizuale, de teatru, ale spectacolului PARSIFAL, le va crea o experiență copleșitoare, live, pe care nu o vor uita”, mai spune Christian Badea.

Artiștii din distribuția spectacolelor-eveniment Parsifal Actul I de Richard Wagner

«Parsifal» creează un cadru excepțional de strânsă colaborare colegială între cei mai importanți artiști internaționali ai repertoriului wagnerian și muzicienii români, în primul rând membrii Orchestrei și ai Corului Filarmonicii «George Enescu», dar și cântăreții soliști români participanți la spectacole.

Pe scena Ateneului Român se vor afla:

ORCHESTRA ȘI CORUL FILARMONICII “GEORGE ENESCU”

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Soliști

STEFAN VINKE – Parsifal

ERIC HALFVARSON – Gurnemanz

PETRA LANG – Kundry

BELA PERENCZ – Amfortas

MARIUS BOLOS – Titurel

IONUT POPESCU – Primul Cavaler

IUSTINIAN ZETEA – Al doilea Cavaler

IULIA ARTAMANOV – Primul Scutier

SIDONIA NICA – Al doilea Scutier

LIVIU INDRICAU – Al treilea Scutier

ADRIAN DUMITRU  - Al patrulea Scutier

SIDONIA NICA – O voce din cer

Dirijorul Corului – ION IOSIF PRUNNER

Corul de copii Radio – dirijorul corului – VOICU POPESCU

Elevi și eleve de la Liceul de coregrafie «Floria Capsali» și de la școala «ArtMusic»

Concept regizoral și realizare scenică: CHRISTIAN BADEA

Le mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri!

Publicul român se va bucura de cele două spectacole-eveniment datorită strânsei colaborări cu inimoșii parteneri și sponsori ai evenimentului. KMG International (Rompetrol) este partenerul principal al proiectului „Parsifal la Ateneu”.

Alți parteneri importanți ai acestui proiect sunt: Institutul Cultural Roman, AFCN, firma de avocatură Clifford Chance Badea și firma FIVE’S – Creative Partner.

Evenimentul este organizat cu sprijinul ARCUB.

Acestor parteneri li se alatură mulți alți sponsori, între care MasterCard, Wuerth România, Noventis, Deutsche Bank, Banca Transilvania, Firma de avocatură Bulboacă și Asociații, Vincon, Career Advisor și alții.

Partener PR: Tudor Communication

Parteneri media ai proiectului: Agerpres, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Digi24, DigiFM, News.ro, HotNews, România liberă, Nine O’Clock, Sette Giorni, Business Woman, Cariere, Avantaje, LiterNet, Men’s Health, Marie Claire, National Geographic.

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio  în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Muzică-Dans-Arte 21 Iunie 2024, 13:10

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest

Sâmbătă, 22 iunie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la concertul sugestiv intitulat...

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 14:12

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  este prezent...

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:47

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews este invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de...

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:41

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024

Muzica clasică își dă mâna cu rock-ul, folclorul și cu ritmurile pop la o nouă ediție Cluj Symphony Experience....

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 14:07

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Madrigal în concert - Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu | Cu participarea...

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 13:04

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești

În primele zile de vacanță, pe 22 și 23 iunie, Dumbrava Vlăsiei își deschide porțile și brațele pentru o...

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 10:36

Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz

JazzBook Club , cea mai importantă scenă locală de muzică jazz, lansează proiectul cultural “Bursa JazzBook”,...

Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz
Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2024, 16:56

Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei

În iulie și august,  Fundația Calea Victoriei  organizează școlile de vară pentru adolescenți....

Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei
Ascultă live

Ascultă live

02:30 - 03:00
Legendele muzicii (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
02:00 - 03:00
Espańol 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru