Ascultă Radio România Cultural Live

Vacanța la MȚR 20 iunie - 31 iulie 2022

20 Iulie 2022, 13:21

Îndrăznește: dincolo de ușă începe Timpul! Așa scria pe o pânză, în muzeu, la o intrare cu scârțâit luuung și apăsat. Și, dacă aveai ceva curaj, te întâlneai cu timpul sărbătorilor, cu lupii mâncători de timp, cu frumosul încremenit, parcă, în timp. Acum, propunem un timp al Vacanței. În care să vii, să te întâlnești cu poveștile, cu sunetele, ațele și araceturile, cu jocul, cu tine copil sau (aproape) adolescent. Îndrăznește!

Și pentru că avem Timp, vom face totul pe-ndelete. Adică vii de dimineață la noi (nici prea devreme, că în vacanță e și timpul sculatului târziu), lucrăm pe o anumită temă, ne mâncăm pachețelul adus de acasă și mai tragem o tură de vacanță mețeristă, până pe la unu-două. Și a doua zi continuăm ce am început cu o zi în urmă. Cum spuneam, pe-ndelete!

Cu ce ne vom ocupa Timpul? Cu realizat filme de animație și jurnale vizuale, cu crearea de instalații de artă contemporană, dar și de sperietori, cu umbre pe pereți și teatru de masă, cu dramatizarea de povești, dar și cu a-ți spune propria poveste, cu sunete la radio sau aiurea, cu ațe și războaie de țesut și culori.

Programul, mai jos.

Prețul unui atelier: pentru atelierele desfășurate pe parcursul a două zile – 100 de lei, pentru atelierele cu durată între o oră și două ore – 25 de lei (atelierul de radio, Povești cu urechi și atelierul de țesut, cusut, atelierul cu plante de leac).

Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă și se face prin formularul de înscriere. Pentru alte informații puteți suna la numărul de telefon 0723 086 178, în intervalul orar 9.00-15.00, de luni până vineri.
Pentru grupurile organizate, educatorii și cadrele didactice ne pot contacta la telefon, pentru a se programa la atelierele propuse.

PROGRAM

SĂPTĂMÂNA A V-A

21 iulie

10.00 – 12.00, Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan
La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre.
Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit, fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator.
La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.

22 iulie

10.00 – 12.00, Atelier de construit jurnale de vacanță cu Valentina Bâcu
La Atelierul de construit jurnale de vacanță, vii așa cum se merge în vacanță – cu un bagaj* din care scoți la nevoie ce-ți trebuie: numele tău, pe care ți-l poți scrie în fel și chip, cu ștampile colorate, cu peniță cu tuș, ba chiar și în altă limbă. Vei mai avea nevoie să-ți alegi culorile preferate, texturi și dimensiuni – poți avea un jurnal cu niște pagini luuungi în care să prinzi chiar și valurile mării sau, dimpotrivă, unul mic, care să-ți încapă în buzunar și să-l porți tot timpul, peste tot, cu tine.
*Bagajul de care-ți povesteam mai sus poate fi și imaginar, doar să-l ai pregătit. Materialele de realizare a jurnalului le avem noi.
Vârsta recomandată - peste 8 ani

SĂPTĂMÂNA A VI-A

25 iulie

10.00 – 12.00, Simboluri tatuate pe pielea de schimb cu Ana Petrovici-Popescu
Pornind de la modelele și simbolurile țărănești regăsite pe tiparele de caș, scoarțe, porți sau ouă încondeiate, participanții pot crea un tatuaj pentru a transmite un mesaj despre propriile preocupări, preferințe sau despre modul în care văd lumea. Astfel că fiecare participant își va croi din piele ecologică acea parte pe care ar dori să-și poarte simbolurile preferate, de ex. mână, gambă, gât, apoi va realiza desenul cu un marker permanent, iar la final va crea un fel de armură-piele detașabilă pentru a proba tatuajul imaginat.
Vârstă: 10-12 ani

26 iulie

10.00 – 11.00 Poveşti cu urechi, atelierul lui Călin Torsan
Eu sunt Călin, omul cu fluier. La întâlnirea cu mine vom sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică.
Pentru copii cu vârsta începând de la 9 ani.

27 iulie

10.00 – 12.00, Pernă de visat bine. Atelier cu Raluca Oprea-Minoiu
Cu pânze, ațe și sclipici facem o pernă de visat bine: poate o scufundare în mare ori un zbor cu balonul, cine știe? Atelier pentru copii de la cinci ani.

28 iulie

10.00 – 12.00, Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan
La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre.
Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator.
La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.

29 iulie

10.00 – 12.00, Hop Țop prin Muzeul Țăranului Român cu Valentina Bâcu
La 3, obiectul mare te ajută să înaintezi până la 5, la numărul 11, copacul cu cruci te ajută să-ți faci punți cu alte lumi și înaintezi până la 15. Dacă ajungi la numărul 20, Sfântul Ilie te pedepsește fiindcă ai lucrat cu fânul în zi de sărbătoare și stai o tură. O preoteasă cu o ie albastră cu mâneci lungi te ajută, dar lupii care mănâncă luna te împiedică să înaintezi până dimineața. Ai grijă la numărul 34, comuniștii te scot din joc. Dar nu-ți face griji, reluăm jocul de câte ori vrei. E vacanță, iar la Muzeul Țăranului Român este tihnă cât cuprinde. Așa că te aștept să parcurgem muzeul prin intermediul unui boardgame, să ne creăm propria expoziție, să ne inventăm propriile jocuri.
Vârsta recomandată: 7-12 ani (cel mult 12 copii/grupă)


FANTOME ȘI FANTEZII
Expoziție Tudor Banuș
21 iulie - 28 august 2022

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 21 iulie 2022, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției pictorului Tudor Banuș, Fantome și Fantezii.

De asemenea, vineri, 22 iulie 2022, de la ora 16.00, sunteți invitați, în cadrul expoziției, la o conferință susținută de Tudor Banuș, cu subiectul „Fantome actuale și fantezii desuete”, în dialog cu Rodica Furnea, jurnalistă.

În expoziția Fantome și Fantezii vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrări, mici și mari, din care unele sunt expuse pentru prima oară.
Abundența burlescă, drolatică și poznașă navighează, în plină feerie, în cele mai tari momente ale Istoriei Artei, convocate de Tudor Banuș fără nici o reticență. Muncitor al fabulosului, artistul vagabondează jucăuș și în totală libertate creatoare printre meandrele împrăștiate ale istoriei noastre. Grotescul meșteșugit, savuros și juisiv este terenul său de creație.

Fiecare lucrare, subtil transgresivă și vag cinică este un voiaj plin de surprize, unde tragicul și umorul se îmbrățișează.
Trecutul este prezentul dumnealui, arhaic și medieval, dar și timpul actual urban și sarcastic face parte din el, ba chiar și timpul universal și intemporal al Marilor Mituri.

Această expoziție este o trecere în revistă a părții grafice a operei lui Tudor Banuș, plecând de la desene publicate în marea presă internațională (The New York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustrația de carte (Les Fantaisies de Tudor Banuș, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem I și II, cu poeme de Șerban Foarță, Ed. Vinea, publicate inițial în paginile Observatorului Cultural) și ajungând la lucrări care respiră în libertate și dau cu tifla serioșilor acriți.

Imaginile sunt complexe, saturate de creaturi ce par a veni direct din subconștient sau poate din reminiscențele unei culturi eteroclite, arhaică și futuristă în același timp. Tudor Banuș ne acompaniază în drumul nostru inexorabil spre apocalipsă, dar are, ici și colo, capacitatea de a ne face să râdem.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 28 august 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni
20 – 31 iulie 2022

Ambasada Republicii Lituania în România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează în perioada 20 – 31 iulie 2022, la Sala Acvariu, expoziția 2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni, despre viața, istoria și cultura tătarilor în Lituania, realizată de Muzeul Castelului Trakai.

Totodată vor fi prezentate și cele mai importante documente istorice ale tătarilor lituanieni într-o expoziție realizată de Arhiva Națională de Istorie a Lituaniei, intitulată Tătarii lituanieni în documentele de arhivă, care prezintă o serie de documente referitoare la istoria tătarilor lituanieni începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea până în prezent.

Tătarii lituanieni constituie un grup etnic stabilit cu traiul în Marele Ducat al Lituaniei acum aproape 700 de ani, la invitația lui Gediminas, Mare Duce al Lituaniei, care le-a garantat dreptul deplin de a-și păstra religia, obiceiurile și posibilitatea de a-și construi lăcașe de cult, iar unitățile militare tătare au ajutat în luptele împotriva cruciaților și au protejat granițele Marelui Ducat al Lituaniei.

Eugen Raportoru:
Gelem, Gelem
Samudaripen
13 iulie – 7 august 2022, Sala Tancred Bănățeanu

Curator: Cătălina OLTEANU
Text: Anda PETRACHE
Coordonator expoziție: Ilina SCHILERU

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și Muzeul Național al Țăranului Român organizează, între 13 iulie și 7 august 2022, expoziția de pictură Gelem, Gelem, Samudaripen, realizată într-o manieră instalativă de artistul Eugen Raportoru, în sala Tancred Bănățeanu. Expoziția este curatoriată de Cătălina Olteanu și coordonată de Ilina Schileru, cu un text de Anda Petrache.

Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organizată de European Institute of Arts and Culture. Cu o bogată activitate de expoziție și o ascensiune atipică, Eugen Raportoru este azi un artist prolific și extrem de activ pe scena locală, cât și internațională (Ambasada Română la Stockholm, Royal College și Vatican – participări de grup).

Gelem, Gelem, Samudaripen este o expoziție dedicată Zilei Internaționale a Comemorării Genocidului Rom din perioada Holocaustului.

Vă invităm marți, 2 august, la ora 17:30, la concertul de muzică creștină, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și coordonat de Marius și Fernando din Bărbulești.
Opre Roma!

ȚARA BurzenLAND
25 iulie - 2 august 2022

În perioada 25 iulie - 2 august 2022, are loc proiectul cultural ȚARA BurzenLAND, ce își propune o prezentare inedită și vie a Țării Bârsei. În cadrul proiectului vor fi realizate: un performance de teatru cultural-istoric și un scurtmetraj documentar despre zonă.

Pornind de la o trecere prin istoria și cultura locului (prin pictură, muzică, literatură, limbă, meșteșug, folclor etc.) 8 – 10 elevi vorbitori de limbă germană din Brașov vor lucra împreună cu un pedagog teatral și cu un profesor de cultură și istorie a artei. În urma unei serii de ateliere de cercetare și creație ce vor avea loc în Brașov și împrejurimi, tinerii vor crea un performance de teatru prin intermediul căruia vor prezenta Țara Bârsei poetic și activ prin ochii lor.

Sunt planificate două reprezentații ale performance-ului:

* La Muzeul Național al Țăranului Român, București.
* La Brașov, Centrul Cultural Reduta, în cadrul Săptămânilor culturale germane din Transilvania.

Publicul din București este invitat la evenimentul de prezentare al cărui program cuprinde: un performance de teatru realizat de tinerii participanți, discursurile invitaților de onoare despre istoria și cultura Țării Bârsei, precum și o discuție deschisă pe tema propusă împreună cu tinerii participanți și public – de asemenea, va avea loc premiera la București a filmului documentar: Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE, rezultatul unui proiect similar din 2021, în care tineri elevi s-au confruntat cu istoria transgenerațională a Transilvaniei, iar în acest context, cu conceptele: plecare, întoarcere, reîntoarcere, acasă.

Evenimentul bilingv va avea loc luni, 1 august 2022, la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului. Invitații de onoare ce vor lua cuvântul sunt: dr. Virgil Ştefan Nițulescu – Manager MNȚR, Laczikó Enikő – secretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice.

Organizatori și inițiatori:
Asociația Cu Timp Pentru Cultură, Brașov
Biroul Cultural pentru Transilvania la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania

Parteneri și finanțatori:
Departamentul pentru Relații Interetnice
Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, Germania
Muzeul Național al Țăranului Român, București
Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov
Fundația Michael&Veronica Schmidt Stiftung

Târg Piața Țărănească și Meșter(Ești)!
22 – 24 iulie 2022

Asociația Urban Events organizează Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, desfășurat în curtea interioară a Muzeului Naţional al Țăranului Român din București, în perioada 22 – 24 iulie 2022. Intrarea este liberă, iar accesul se face prin str. Monetăriei.

De la 10 dimineața până la 7 seara, în curtea muzeului vor fi: târgoveți şi artizani, meșteri şi negustori, producători cu preparate tradiționale şi podoabe, obiecte vechi şi ateliere de creativitate pentru copiii mai mari sau mai mici.

Vor fi prezenți, cu multe şi felurite obiecte tradiționale: cioplitori în lemn, țesătoare, tineri artizani, cusătorese, împletitoare etc. Pe negustorii de antichități îi veți întâlni în curtea interioară cu: țesături, mobilier țărănesc, carte veche, ceramică şi porțelanuri, obiecte specifice unei gospodării țărănești, podoabe şi felurite obiecte de artă.

Se pot târgui: brânzeturi proaspete, prăjituri de casă, turtă dulce, miere şi produse apicole, fructe și legume de sezon, sirop de cătină și palincă, limonadă și langoșe.

La fața locului, pentru pofticioși, preparatele românești la grătar și la ceaun se servesc cu lipie dâmbovițeană: sărmăluțe, frigărui, gulaș, ardei umpluți, piept de curcan, legume la grătar, mâncărică de ciuperci cu mărar și mămăliguță.

Vă așteptăm la sfârșit de săptămână în curtea MNȚR la o nouă ediție Piața Țărănească!

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

Concert AVE MARIA cu tenorul ŞTEFAN von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ pe 7 August la Sala Dalles
Muzică-Dans-Arte 19 Iulie 2024, 11:10

Concert AVE MARIA cu tenorul ŞTEFAN von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ pe 7 August la Sala Dalles

Secvenţe din opere, mise şi oratorii celebre, dar şi alte piese ce au rămas în istorie pentru modul în care o...

Concert AVE MARIA cu tenorul ŞTEFAN von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ pe 7 August la Sala Dalles
În weekendul 20-21 iulie, „Străzi deschise, București –  Promenadă urbană” transformă Calea Victoriei într-o oază urbană de relaxare și distracție
Muzică-Dans-Arte 19 Iulie 2024, 00:34

În weekendul 20-21 iulie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” transformă Calea Victoriei într-o oază urbană de relaxare și distracție

Calea Victoriei redevine locul unde pasionații de cultură și cei dornici de relaxare se întâlnesc pentru a...

În weekendul 20-21 iulie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” transformă Calea Victoriei într-o oază urbană de relaxare și distracție
Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 16:50

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști

Concerte în locații emblematice, sesiuni de masterclass, panel-uri și dezbateri

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști
Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 16:24

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic

În mai puţin de două luni începe la București cel mai mare festival de muzică de operă din Europa, Masters of...

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 15:40

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”

Macao Youth Orchestra ( Orchestra de Tineret din Macao) este una dintre cele trei orchestre de tineret din străinătate...

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:29

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție

Electric Castle începe cu prognoze bune: încă din prima zi de festival, peste 34.000 de participanți au ales cea...

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:26

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”

Festivalul ARTmania , cel mai longeviv eveniment dedicat culturii rock, se desfășoară în perioada 26-28 iulie . Roxana...

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 10:33

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie

SENSE , cel mai nou proiect al Asociației Prezent Continuu , organizatorul festivalului NOVA , unul dintre cele mai complexe...

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Cine Fascinație
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:15
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru