Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 13-15 decembrie

Weekend cultural - Recomandări pentru 13-15 decembrie

12 Decembrie 2024, 21:07

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • Alexandru Tomescu va interpreta vineri, la Sala Radio, celebrul Concert în re major pentru vioară și orchestră semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”. Evenimentul va fi prezentat de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și se va desfășura sub bagheta dirijoarei Katharina Wincor (Austria). Aceasta a atras atenția internațională ca dirijor asistent al cunoscutei orchestre americane Dallas Symphony Orchestra și, ulterior, a colaborat cu ansambluri ca Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Seattle Symphony, Vancouver Symphony, North Carolina Symphony. Este laureată a Premiului Neeme Järvi la Festivalul Gstaad Menuhin (în 2017), festival fondat de marele violonist Yehudi Menuhin în stațiunea alpină Gstaad din Elveția.În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Rachmaninov: Dansuri simfonice. Ultima sa creație majoră, Dansuri Simfonice este și singura concepută în întregime în Statele Unite (unde compozitorul se stabilise după exilul forțat din Rusia, impus de situația politică). Partitura a fost interpretată pentru prima oară în ianuarie 1941, de către Philadelphia Orchestra, în prezența compozitorului.

https://salaradio.ro/

  • Zlatomir Fung, violoncelistul care a câștigat Concursul George Enescu la doar 17 ani și a devenit, în 2019, cel mai tânăr câștigător al prestigiosului Concurs Ceaikovski, la vârsta de 20 de ani, va urca pe scena Ateneului Român pe joi și vineri, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Sub bagheta dirijorului Leo Hussain, Zlatomir Fung va interpreta Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru violoncel și orchestră, op. 107 de Dmitri Şostakovici.

https://www.fge.org.ro/

  • Alexandru Andrieș va susține un Concert de Sărbători special, găzduit de Sala Radio din București. Alături de artist vor urca pe scenă Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Sorin Romanescu, Vlady Săteanu și Călin Grigoriu, iar de sunet va avea grijă, ca întotdeauna, Victor Panfilov. Publicul va avea ocazia să se bucure de melodii care îmbină tradiția cu originalitatea, într-o atmosferă intimă și caldă, specifică spectacolelor sale.
  • Turneul național „Melodie, Dor, Magie” ajunge sâmbătă la Bistrița. Mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu prezintă un program muzical deosebit de variat, ce reunește pagini din muzica barocă, arii din opere celebre, romanțe, colinde și piese de pop contemporan, între altele. Printre creațiile pe care publicul le va putea asculta le amintim pe cele semnate de Georg Friedrich Händel, Franz Schubert, Vincenzo Bellini, Tiberiu Brediceanu, Florin Bogardo, Marius Țeicu, Andrew Lloyd Webber.
  • La Ploiești, duminică are loc a VI-a ediție a Balului Filarmonicii. În cadrul acestei seri de gală vă veți putea delecta cu un concert minunat susținut de Johann Strauss Ensemble, condus de Russell McGregor și avându-i ca invitați pe Elisabeth Wimmer (soprană) și Thomas Weinhappel (bariton).

https://filarmonicaploiesti.ro

  • Sala Palatului din București găzduiește vineri și sâmbătă unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale sezonului – „Spărgătorul de Nuci”, un balet clasic reinterpretat într-un mod grandios și inovator. Sub bagheta Orchestrei Operei Naționale București, baletul va prinde viață pe muzica inconfundabilă a lui Ceaikovski, iar light design-ul spectaculos va transforma Sala Palatului într-un tărâm de poveste. Cu proiecții digitale de mari dimensiuni care completează decorul fizic, fiecare scenă va fi o explozie de culoare și emoție, oferind spectatorilor o experiență vizuală de neuitat.

https://salapalatului.ro/

  • La Opera Națională București publicul este așteptat vineri la spectacolul de operă „Carmen” de Georges Bizet, sub bagheta dirijorală a lui Vlad Conta. Acțiunea operei are loc în Sevilla și se concentrează pe povestea de dragoste dintre Don José, un militar spaniol, și Carmen, o femeie seducătoare si independentă. Aceasta atrage atenția lui Don José, însă, pe măsură ce relația lor se dezvoltă, Don José își pierde treptat controlul și începe să se afunde într-o spirală de gelozie și violență ce duce la un final tragic. Spectacolul „Carmen” este o experiență artistică impresionantă, oferind publicului o combinație de muzică desăvârșită, interpretări vocale de excepție și un decor ce evocă atmosfera pasională a Spaniei.

https://operanb.ro/calendar/

  • Expoziţia „Thinking Outside the Box”, parte din selecţia oficială expoziţională a Platformei BD – Internaţional Cluj Comics, Illustration and Animation Festival, poate fi vizitată la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. Expoziţia include 79 proiecte de bandă desenată, 38 proiecte de ilustraţie şi 31 proiecte de animaţie ale unor artişti din Belgia, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda de Nord, Scoţia, Republica Moldova, Singapore, Spania şi Ungaria.
  • La Muzeul Național de Artă Timișoara puteți vizita expoziția „De Anima” semnată de Gheorghe Fikl, artist care s-a remarcat ca unul dintre cei mai importanți pictori contemporani români din ultimele trei decenii. „Expoziția împrumută faimosul titlu al tratatului lui Aristotel despre suflet. Pentru filosof, sufletul este un principiu al vieții și al mișcării ființelor vii. Un principiu vital, senzorial și intelectual. Elemente care ghidează și lucrările acestei expoziții unde corpul viu locuiește corpul construit, unde animalul și barocul, natura și cultura se întâlnesc în simbioze bizare. Gheorghe Fikl propune în această expoziție o privire critică și ironică asupra lumii noastre în Antropocen, asupra devenirii noastre animal, în scene absurde ce par desprinse din vise, realizate într-o pictură puternică, cu tușe neo-expresioniste, ce-și trage seva din exuberanța și excesele barocului”, declară curatorul Horea Avram.

https://mnart.museum/project/de-anima-gheorghe-fikl/

  • MNAC anunță deschiderea noului sezon expozițional din care fac parte șapte expoziții. Spațiul Auditorium de la etajul patru al muzeului prezintă „STELA LIE. ACASĂ”, curator Alexandru Oberländer-Târnoveanu, expoziția personală a unei artiste care definește prin discursul său un teritoriu distinct, al unei domesticități recompuse prin fragmente de interioare în care locuri familiare sau obiecte interoghează noțiunea de (auto)reprezentare și devin auto-portrete ale artistei. ALL TIMES AT ONCE trasează non-linear parcursul devenirii Ioanei Nemeș, de la începuturile biografiei sale artistice, proiectând lucrările pe fundalul complex al proceselor de lucru și al cercetărilor desfășurate de către aceasta: serii importante precum „Monthly Evaluations” (2005 – 2010), „Relics for the Afterfuture” (2009), „Untitled” (2010), „Expensive Fiasco / Cheap Success” (2010) sunt prezentate alături de materiale inedite, înlesnind astfel o înțelegere a multiplelor sale dezvoltări conceptuale, metodologice și, nu în ultimul rând, formale.

https://www.mnac.ro/home

  • La Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași se joacă vineri - „Orașul cu fete sărace” în regia lui Radu Afrim. „E despre restituirea unei lucrări clasice aproape uitate din literatura română. E despre reconstituirea unei atmosfere familiare și totuși stranii. E despre rescriere (vine în continuarea încercărilor mele cu Inimi cicatrizate după Max Blecher, Năpasta după Caragiale și Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu). E despre regretul că timpul trece peste atâtea pagini sublime de literatură veche pe care aproape nimeni nu le mai deschide, apoi e despre orașul ăsta cu fete sărace dintr-o țară cu fete sărace plină de poezie tristă, o tristețe fără sfârșit, ca sărăcia însăși.” – Radu Afrim

https://teatrulnationaliasi.ro/

  • La Teatrul Naţional din Bucureşti vă puteţi bucura vineri de întâlnirea cu minunata actriţă Tania Popa, într-un one-woman show de excepție: „Figuranta”, de Andreas Petrescu. „Tania Popa este o bombă cu ceas. O bombă cu ceas de lux. Nu știi niciodată când va exploda iar atunci când o face, reacția e puternică, mătură totul în jur. Dar nu cu violență, ci cu sensibilitate. Cu multă căldură.(...) Cuvintele mele se aud pe scenă prin gura Taniei Popa și așa devin mai frumoase. Cuvintele mele înseamnă ceva, au viață în ele, datorită ei. Pentru că asta știe ea să facă. Să explodeze viață pe scenă”, mărturisește autorul, Andreas Petrescu, invitându-ne la spectacolul de la Sala PICTURA, ora 19:00.

https://www.tnb.ro/ro/figuranta

  • Tot la TNB, Sala PICTURA, ora 19:00, dar sâmbătă, spectatorii sunt invitați la „A fost odată în România”, un spectacol în care cuvintele se amestecă cu pantomima, step-ul, muzica şi gag-ul rafinat. A fost odată în România este o poveste cu oameni simpli puși în situații excepționale. Un spectacol antrenant, provocator, plin de umor și nostalgie, despre cine am fost noi în acești 100 de ani.

https://www.tnb.ro/ro/a-fost-odata-in-romania#tabs-2

  • „Stăpânul Inelelor: Războiul Rohirrimilor” în regia lui Kenji Kamiyama, cu: Brian Cox, Miranda Otto, Luke Pasqualino și Shaun Dooley intră de vineri în cinematografe. Animația prezintă destinul familiei lui Helm Hammerhand, legendarul Rege din Rohan. După atacul lui Wulf, conducător al Dunlendig, Helm și poporul său sunt nevoiți să se apere cu toate resursele la fortăreața Hornburg, cunoscută apoi ca Helm's Deep.

https://www.cinemagia.ro/filme/the-lord-of-the-rings-the-war-of-the-rohirrim-3296293/

  • La Cinema Union, sâmbătă puteți vedea propunerea Norvegiei la premiile Oscar, „Cântecele Pământului /Songs of Earth”. Regia este semnată de Margreth Olin. O vale din fiordurile Norvegiei, un tată își cheamă fiica adultă să-l urmeze într-o călătorie prin natura maiestuoasă care-i înconjoară, reamintindu-și de generațiile care i-au precedat. Sunetele pământului se armonizează pentru a crea muzică în această călătorie uluitoare.
Ruxandra Donose cântă în șase limbi diferite la Ateneul Român în recitalul extraordinar „Melodie Dor Magie”, pe 17 februarie 2025
Muzică-Dans-Arte 23 Ianuarie 2025, 10:54

Ruxandra Donose cântă în șase limbi diferite la Ateneul Român în recitalul extraordinar „Melodie Dor Magie”, pe 17 februarie 2025

Mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu vor fi pe scena Ateneului Român pe 17 februarie 2025, de la...

Ruxandra Donose cântă în șase limbi diferite la Ateneul Român în recitalul extraordinar „Melodie Dor Magie”, pe 17 februarie 2025
Cinci povești despre ACASĂ: David Popovici, Amalia Enache, Alexandru Tomescu, Marius Manole și Mihai Morar, pe scena Ateneului Român
Muzică-Dans-Arte 22 Ianuarie 2025, 15:06

Cinci povești despre ACASĂ: David Popovici, Amalia Enache, Alexandru Tomescu, Marius Manole și Mihai Morar, pe scena Ateneului Român

Marți, 4 februarie 2025, ora 19:00, va avea loc, la Ateneul Român, Gala HOPE STORIES – Povești despre Acasă....

Cinci povești despre ACASĂ: David Popovici, Amalia Enache, Alexandru Tomescu, Marius Manole și Mihai Morar, pe scena Ateneului Român
Musspell, trupa din Cluj care aduce influențele nordice pe scenele internaționale
Muzică-Dans-Arte 22 Ianuarie 2025, 11:40

Musspell, trupa din Cluj care aduce influențele nordice pe scenele internaționale

O atmosferă hipnotică, voci delicate și influențe nordice, acestea sunt doar câteva dintre elementele care definesc...

Musspell, trupa din Cluj care aduce influențele nordice pe scenele internaționale
Programul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025. Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema „Aniversări /Celebrations”
Muzică-Dans-Arte 21 Ianuarie 2025, 13:45

Programul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025. Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema „Aniversări /Celebrations”

În cadrul primei conferințe de presă pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu,...

Programul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2025. Peste 4000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, într-o ediție cu tema „Aniversări /Celebrations”
O diversitate de spectacole de operă, pe prima scenă lirică a capitalei, în săptămâna 20-26 ianuarie 2025
Muzică-Dans-Arte 20 Ianuarie 2025, 15:30

O diversitate de spectacole de operă, pe prima scenă lirică a capitalei, în săptămâna 20-26 ianuarie 2025

În săptămâna 20-26 ianuarie 2025 , pe scena Operei Naționale București , vor putea fi admirate spectacolele de...

O diversitate de spectacole de operă, pe prima scenă lirică a capitalei, în săptămâna 20-26 ianuarie 2025
Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice ale săptămânii 20 – 26 ianuarie 2025
Muzică-Dans-Arte 20 Ianuarie 2025, 09:05

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice ale săptămânii 20 – 26 ianuarie 2025

Luni, 20 ianuarie , vor avea loc două vernisaje: La ora 17, sunteți invitați în spațiul expozițional din cadrul...

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice ale săptămânii 20 – 26 ianuarie 2025
Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025
Muzică-Dans-Arte 19 Ianuarie 2025, 09:17

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025

Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu deschid pe 3 februarie, de la ora 19:00, la Ateneul Român din...

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025
Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
Muzică-Dans-Arte 19 Ianuarie 2025, 08:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
19:05 - 20:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru