Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 iunie

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 iunie

23 Iunie 2024, 06:12

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Concerte

 • Orchestra Naţională Radio îşi încheie stagiunea cu un eveniment muzical. Concertul va fi dirijat de muzicianul vienez SASCHA GOETZEL, care este, începând din 2022, director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei. Pe scenă va evolua şi violoncelistul ANDREI IONIȚĂ. Programul serii de la Sala Radio cuprinde: ED. LALO - Concertul în re minor pentru violoncel și orchestră și MAHLER: Simfonia nr. 4 (solistă: Cristina Grigoraș – mezzosoprană, solo vioară: Adrian Florescu – concertmaestru). Cu ocazia acestui concert, Editura Casa Radio readuce în atenția publicului albumul „GEORGE ENESCU. Ioana Cristina Goicea – violin, Andrei Ioniță – cello, Daria Tudor – piano”. La finalul concertului, violoncelistul Andrei Ioniță – solistul serii – va oferi publicului o sesiune de autografe pe acest compact-disc, în foaierul central al Sălii Radio.

https://www.orchestreradio.ro/

 • CORUL DE COPII RADIO vă invită sâmbătă la Sala Radio la un nou eveniment special: „T R I B A L”, un concept inedit pe scena muzicală bucureșteană. Concertul reunește prelucrări corale ale patrimoniului muzical ancestral și câteva creații moderne inspirate de marile culturi tribale ale lumii.

https://www.orchestreradio.ro/

 • Festivalul de muzică „Rocanotherworld” continuă şi în acest weekend. Pe Main stage vor fi cei de la Alternosfera, Argatu, Roadkillsoda, Sarmalele Reci, La Chica, Frate Gheorghe şi Paul Tihan & Andra Andriuca. În acelaşi timp, la scena de muzică electronică vor mixa Emann, Eduard Draude şi Andrei C., alături de Rosario Internullo şi GALA.

https://rocanotherworld.com

 • La Timişoara, Asociaţia Simultan organizează „Naraţiuni Sonore”, ediția a patra, un eveniment dedicat auzului, cu povești și muzică de-a lungul cursului Begăi – în zona Iosefin-Bega.
 • „Flight Festival” are loc la Muzeul Satului Bănățean din Timişoara. Printre artiștii confirmați se numără James Arthur, Subcarpați, Deliric x Silent Strike w/ Muse Orchestra și Mario.

https://flight-festival.com/

 • În cadrul Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae (ediția a patra) are loc vineri un recital susținut de Conor McGlone (Marea-Britanie). În program, lucrări de: J .S. Bach, J. Stanley, F. Mendelssohn-Bartholdy, C. Franck – ora 19:00, la Biserica Anglicană, Str. Alexandru D. Xenopol nr. 2.
 • Filarmonica George Enescu organizează cea de-a treia ediție a Athenaeum Summer Festival. Cu acest prilej vor putea fi audiate lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme şi muzică veche. Concertele se desfăşoară atât în sală, cât şi în aer liber.

https://www.fge.org.ro/calendar

Operă

 • Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București prezintă vineri, 21 iunie, spectacolul „Candide” de Leonard Bernstein. De la ora 19:00, în Foaierul galben al operei bucureștene evoluează, între alții, Iordan Olteanu, Maria Gugu și Doru Ciutacu - studenții ai clasei de operă a mezzo-sopranei Oana Andra, care semnează regia, adaptarea dialogurilor și a poveștii, precum și conceptul proiecțiilor video. Acompaniază la pian Ioana Maxim.

https://operanb.ro/

 • Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 22 iunie, spectacolul Directorul de teatru. Partitura ce poartă semnătura lui Wolfgang Amadeus Mozart aduce pe scena instituției artiști precum sopranele Andreea Guriță Novac și Cristina Maria Oltean, tenorul Andrei Lazăr și basul Marius Boloș. Sub bagheta lui Mircea Pădurariu vor evolua membrii sextetului Elite; - violoniștii Cristian Balaș și Dorina Ciurea, violista Tamara Dica, violoncelista Ioana Stanciuc, contrabasistul Pavel Zurka și pianista Mădălina Florescu.

https://operanb.ro/

Teatru

 • Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) are loc în perioada 21 – 30 iunie, iar tema acestei ediţii – a 31-a – este „Prietenie”. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursă de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale. Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024 – 2025.
 • Radio România organizează Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, ediția a XII-a, care se va desfășura în perioada 23 – 28 iunie. Grand Prix Nova este o platformă menită să evidențieze cele mai noi tendințe în evoluția artei sonore românești și internaționale. Este un festival competitiv, deschis deopotrivă instituțiilor din toată lumea care produc audio drama, cât și producătorilor independenți. Cele trei categorii de concurs sunt: Audio Drama, Short Forms și Binaural Drama.
 • Centrul Național al Dansului București găzduiește proiectul „Cyber-Body-Systems”, derulat de Asociația Marginal – la Sala „Stere Popescu”, Bd. Mărășești nr. 80-82. Proiectul este concentrat pe relația dintre oameni și tehnologie, dar și asupra modului în care o percepem.

www.cndb.ro

 • Teatrul „Nottara” prezintă vineri, 21 iunie, spectacolul Sonată de toamnă de Ingmar Bergman în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, cu: Victoria Cociaş, Laura Vasiliu si alţii. După mulți ani, Charlotte, o pianistă celebră și aplaudată în toată lumea, își vizitează fiica, undeva, într-un sat pierdut de lume, la casa parohială unde locuiește alături de soțul ei, Viktor. Între Eva și mama ei s-a așezat o tăcere îndelungată, ani întregi și episoade importante din viața lor au rămas necunoscute, fiecare și-a urmat drumul…Charlotte a străbătut lumea susținând concerte extraordinare, s-a bucurat de succes, a iubit, a suferit; Eva a trăit departe de zgomotul lumii, cu universul ei, cu tăcerile ei, cu spaimele ei, cu tristețile ei, cu (ne)iubirile ei, încercând să găsească o lumină în întunericul ei.

https://www.nottara.ro/

 • Teatrul Evreiesc de Stat vă invită sâmbătă, la spectacolul confesiune NU SUNT EU, în care Maia Morgenstern împărtășește cu tandrețe, nostalgie și umor povești din copilărie și carieră. Imaginea părinților, „amintirea lor veșnic binecuvântată” și lecțiile prețioase despre demnitate și onoare conturează un tablou emoționant în destinul creator al unei artiste de excepție. Timp de o oră și jumătate, însoțiți de muzica live, spectatorii vor fi purtați într-un carusel al amintirilor, confidenți de încredere pentru secrete nemărturisite, părtași ai bucuriilor mici și mari, martori ai unor situații nedrepte prin care „o elevă ce nu voia altceva decât să fie cum sunt ceilalți copii” a fost nevoită să treacă. „În ziua în care am îmbătrânit, am plâns. Un pic. Știu eu de ce. În ziua în care am îmbătrânit, am obosit un pic. Am respirat greu și m-am rezemat de un copac. Am respirat și am uitat unde am plecat. Și-am râs, nu știu de ce. A fost frumos.”

https://teatrul-evreiesc.com.ro/portfolio/nu-sunt-eu/

Cinema

 • În acest weekend intră în cinematografe filmul Istinct de mama în regia lui Benoît Delhomme. Alice și Celine duc vieți tradiționale. Au soți de succes și fii de aceeași vârstă. Armonia perfectă a vieții este brusc spulberată după un accident tragic. Vinovăția, suspiciunea și paranoia se combină pentru a destrăma legătura celor două surori.

https://www.cinemagia.ro/filme/mothers-instinct

 • Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol semnează regia filmului Nina și secretul ariciului. Nina este o fetiță de 10 ani pe care tatăl ei a încântat-o mereu cu povești despre un arici. După ce tatăl își pierde slujba, Nina aude zvonuri despre o comoară, așa că ea și prietena cea mai bună pornesc într-o aventură.

https://www.cinemagia.ro/filme/nina-et-le-secret-du-herisson

 • Avanpremiera filmului „EXT. MAŞINĂ. NOAPTE”, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, la Casa de Cultură a Studenţilor. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Andrei Creţulescu şi a actorilor Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Şerban Pavlu, Andi Vasluianu şi va fi urmată de sesiuni Q&A.

Expoziţii

 • La Muzeul Naţional Brukenthal puteţi vizita expoziţia Tatry. Wróblewski, Karlowicz, Wyczólkowski, care prezintă opera a trei artişti care au jucat un rol major în cultura şi arta poloneză din secolul al XIX-lea şi al XX-lea: Andrzej Wróblewski, Mieczyslaw Karlowicz şi Leon Wyczólkowski. În acelaşi timp, vernisajul expoziţiei va marca inaugurarea primului Sezon Cultural Polonia-România 2024 – 2025, al cărui obiectiv este să dezvolte şi să consolideze colaborarea culturală între cele două ţări. Sloganul Sezonului este „Vorbim aceeaşi limbă”.
 • La Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina se deschide expoziţia de pictură Ipostaze Imperiale, o oportunitate unică de a explora creaţia unui artist cu o activitate bogată şi variată – Barbara-Brigita Popă.
 • În Foaierul Cinematografului „Independenţa” din Târgovişte are loc expoziţia de pictură Joie de Vivre, semnată de Mioara-Roxana BUTA. Expoziţia poate fi vizitată până pe 2 august.
 • Galeria de Artă a Filialei Satu Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România propune expoziţia Efemere a artiştilor Adriana Pop şi Cornelia Vass. Curator – Aurelian Busuioc.
 • În curtea interioară a Muzeului de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea se deschide expoziţia de pictură In Memoriam Irina Predescu (1948-2023), iar la galeria SUB-SOL se deschide expoziţia TRECUT, PREZENT, VIITOR. Expun: Eugen Mircea, Andra Mircea, Codrin Mircea. Curatorul celor două expoziţii este Gheorghe Dican, iar coordonator al proiectului este Alina Cristea.
În weekendul 20-21 iulie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” transformă Calea Victoriei într-o oază urbană de relaxare și distracție
Muzică-Dans-Arte 19 Iulie 2024, 00:34

În weekendul 20-21 iulie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” transformă Calea Victoriei într-o oază urbană de relaxare și distracție

Calea Victoriei redevine locul unde pasionații de cultură și cei dornici de relaxare se întâlnesc pentru a...

În weekendul 20-21 iulie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” transformă Calea Victoriei într-o oază urbană de relaxare și distracție
Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 16:50

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști

Concerte în locații emblematice, sesiuni de masterclass, panel-uri și dezbateri

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști
Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 16:24

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic

În mai puţin de două luni începe la București cel mai mare festival de muzică de operă din Europa, Masters of...

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 15:40

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”

Macao Youth Orchestra ( Orchestra de Tineret din Macao) este una dintre cele trei orchestre de tineret din străinătate...

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:29

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție

Electric Castle începe cu prognoze bune: încă din prima zi de festival, peste 34.000 de participanți au ales cea...

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:26

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”

Festivalul ARTmania , cel mai longeviv eveniment dedicat culturii rock, se desfășoară în perioada 26-28 iulie . Roxana...

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 10:33

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie

SENSE , cel mai nou proiect al Asociației Prezent Continuu , organizatorul festivalului NOVA , unul dintre cele mai complexe...

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 08:00

Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"

În perioada  19 iulie – 10 august 2024 , la Galleria28 din Timișoara va fi deschisă expoziția-eseu...

Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"
Ascultă live

Ascultă live

13:30 - 15:00
Pagini detox
Ascultă live Radio România Cultural
13:15 - 15:00
Reporterii actualităţii în miez de vară
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru