Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

22 Noiembrie 2024, 14:40

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită vineri să ascultați la Sala Radio - Petite messe solennelle (Mica mesă solemnă), o lucrare înconjurată de poveste, semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian. Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI, care a studiat la Conservatorul din Pesaro, orașul natal al lui Rossini. Alături de Orchestra Națională Radio și de Corul Academic Radio (pregătit de CIPRIAN ȚUȚU), vor urca pe scenă patru soliști vocali: VERONICA ANUȘCA – soprană, LILIA ISTRATII – mezzosoprană, ANDREI PETRE – tenor și MARIUS BOLOȘ – bas.

https://salaradio.ro/

  • Celebra pianistă Elena Bashkirova va fi solista concertului de vineri de la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta cunoscutului dirijor Nabil Shehata. În program sunt incluse și trei părți din oratoriul „Câmpuri de maci”, de compozitoarea româncă Livia Teodorescu- Ciocănea, care vor fi prezentate în primă audiție absolută, în interpretarea Orchestrei și a Corului Filarmonicii George Enescu, cu Antonela Barnat (mezzosoprană), George Vîrban (tenor), Adrian Mărcan (bariton) în calitate de soliști. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 7 de Ludwig van Beethoven, unul dintre cele mai reprezentative opusuri orchestrale din întreaga istorie a genului.

https://www.fge.org.ro/

  • Sub titlul „‘89”, concertul extraordinar susținut de Ansamblul Musica Ricercata și Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, duminică, închide ediția „Vive la Révolution!” a Festivalului Musica Ricercata. Sub conducerea dirijorală a maestrului Gabriel Bebeșelea, vom audia Simfonia nr. 3 “Eroica” în mi bemol major, Op. 55 de Ludwig van Beethoven și Recviem în do minor de Luigi Cherubini. Sunteți invitați să audiați cele două capodopere muzicale și să aflați povestea din spatele acestora, de la ora 20:00, la Domul Romano-Catolic din Timișoara. Înaintea concertului, de la ora 18:00, la Palatul Baroc din incinta Muzeului de Artă, sunteți invitați la lansarea cărții „Musica Ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare”, semnată de Gabriel Bebeșelea, și la sesiunea de autografe de după eveniment. Invitatul maestrului va fi scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu.

https://filarmonicabanatul.ro

  • La Sala Palatului, Horia Brenciu va susține o serie de concertele retrospective ce se vor desfășura sub semnul „My Way”, titlul unei piese pe care o cunoaște toată lumea, dar și drumul pe care l-a parcurs Horia Brenciu în divertismentul din România. Totodată, „My Way” este povestea trecerii inconfundabilului artist de la emisiuni de televiziune la cariera de cântăreț, de la concerte la musicaluri, de la cântări în cluburi la concerte desfășurate la Sala Palatului.

https://salapalatului.ro/event/horia-brenciu

  • Gianni Schicchi este o coproducție unică între Teatrul Muzical Ambasadorii, Opera Națională București și Studioul Experimental „Ludovic Spiess”. Spectacolul va avea loc sâmbătă și duminică în Foaierul Operei Naționale București. Un spectacol pentru întreaga familie, în direcția artistică a lui Alexandru Nagy, montarea mută povestea atemporală a lui Dante despre înșelătorie și lăcomie în România anilor 1980, pe fundalul unei națiuni în pragul revoluției. În timp ce spectacolul omagiază cei 35 de ani de la Revoluția Română, acesta îmbină reflecția istorică cu capodopera muzicală plină de umor negru a lui Puccini, creând un omagiu emoționant adus atât artei lirice, cât și istoriei recente a României.

https://operanb.ro/

  • O nouă premieră la Opera Română din Cluj Napoca. Boema de Giacomo Puccini va avea prima reprezentație duminică. Rolul principal este deținut de soprana bistrițeană Anita Hartig, care în prezent cântă pe marile scene ale lumii. La pupitrul dirijoral se va afla David Crescenzi.

https://operacluj.ro/spectacole/stagiunea-2024-2025/premieraboema-24-noiembrie-2024

  • Opera Națională Română Timișoara prezintă sâmbătă la Opera din Brașov CREAȚIUNILE LUI PROMETEU / BODIES & EMOTIONS – Spectacol-coupé de balet, pe muzică de L. van Beethoven / R. Djawadi, P. Glass, R. Daugan, H. Zimmer, Y. Lemoine, Havasi – CREAȚIUNILE LUI PROMETEU – Balet în două acte, Muzica: Ludwig van Beethoven. Libretul: Salvatore Vigano. Coregrafia și regia: Ovidiu Matei Iancu, scenografia: Dragoș Buhagiar, Video design: Andrei Cozlac, Maeștri de balet: Ovidiu Matei Iancu, Manuela Ardelean, Alin Radu.

https://www.opera-brasov.ro/creatiunile-lui-prometeu-bodies-emotions-spectacol-coupe-de-balet/

  • Teatrul de Comedie prezintă vineri, premiera oficială a spectacolului „FRAGIL/E”, un one woman show cu Ioana Flora, care aduce pe scenă povești reale ale unor femei care își trăiesc „fragilitatea” ca pe o formă de putere. Spectacolul Fragil/e este o continuare firească a serialului documentar cu același nume, creat acum 2 ani. Poveștile reale ale unor femei aflate în situații vulnerabile au stat și la baza inființării Asociației Fragile Society.

https://comedie.ro/spectacol/fragile/

  • Premiera oficială a spectacolului Anna Karenina după Lev Tolstoi, regia şi scenografia Dumitru Acriş, va avea loc sâmbătă, la Sala Atelier a Teatrului Mic, Str. Constantin Mille nr. 16. Din distribuţie fac parte: Ana Bianca Popescu, Cristi Iacob, Vlad Logigan/ Ionuţ Vişan, Alexandru Voicu, Antonia Scutaru/ Ana Radu, Ana Bart, Andrei Seuşan, Oana Puşcatu, Andreea Grămoşteanu, Gabriela Iacob, Marian Olteanu, Virgil Aioanei, Rareş Florin Stoica, Alina Rotaru, Irina Velcescu, Claudia Prec, Vlad Milotoi.
  • Teatrul Național Ion Luca Caragiale vă așteaptă duminică, în prezența autorului Motti Lerner, la piesa Procesul lui Eichmann, o declarație morală care, în vremurile de azi, este extrem de necesară pentru întreaga lume. În viziunea regizorală a lui Mihai Călin, piesa are ca prim scop să descifreze mecanismul intern al lui Eichmann, o ființă umană – probabil monstruoasă – dar în definitiv umană, care l-a făcut să comită genocidul asupra populației evreiești din Europa. La finalul spectacolului, autorul va răspunde întrebărilor publicului și presei în cadrul unei sesiuni Q&A.

https://www.tnb.ro/ro/procesul-lui-eichmann

  • Tot la Teatrul Național Ion Luca Caragiale puteți vedea sâmbătă un spectacol-poveste pentru toate vârstele și toate timpurile, un one woman show puternic, sensibil, cu umor, în interpretarea Silvanei Mihai: Fetița Soldat. Lumea văzută prin ochii unei fetițe de 9 ani este plină de candoare și imprevizibilă ca o joacă serioasă de-a viața și de-a moartea. Fetița Soldat este o piesă despre o materie care nu se învață la școală: empatia; un spectacol care, cu delicatețea inocenței, ridică întrebări necesare despre viață, moarte, societate, educație, toleranță. Nu în ultimul rând, Fetița Soldat este o piesă despre legături afective care nu se pierd niciodată”. Mihaela Michailov.

https://www.tnb.ro/ro/fetita-soldat

  • Moromeții 3, unul din cele mai așteptate filme românești ale anului intră în acest weekend în cinematografele din țară. Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae, fiul cel mic al celebrei familii de țărani, care ajunge, în anii ’50, un scriitor cunoscut. Un moment dificil pentru istoria țării, instaurarea noului regim comunist devine astfel fundalul poveștilor complexe din viața acestui tânăr plin de idei, ambiții și speranțe. Interpretat de Alex Călin, personajul navighează interese amoroase, conflicte profesionale și ideologice, dar și relația cu bătrânul și înțeleptul său tată, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele. Regizat de Stere Gulea și surprins prin obiectiv de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, Moromeții 3 a fost prezent deja pe marile ecrane în cadrul mai multor festivaluri de film.

https://www.imdb.com/title/

  • Conclav în regia lui Edward Berger spune povestea unuia dintre cele mai vechi si secrete evenimente – selecția unui nou Papă. Cardinalul Lawrence (Ralph Fiennes) este ales responsabil pentru a organiza conclavul după moartea neașteptată a iubitului Papă. Odată ce liderii Bisericii Catolice vin din întreaga lume la Vatican, Lawrence se trezește în centrul unei conspirații și descoperă un secret care ar putea zgudui însăși fundația Bisericii.

https://www.cinemagia.ro/filme/conclave

  • Muzeul Național al Țăranului Român organizează vineri, proiecția filmului documentar Fotografii Însângerate. Regizor: Copel Moscuora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului
  • Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea unei noi expoziții permanente, Galeria de Artă Orientală. Situată la etajul al treilea al sediului central din Calea Victoriei, alături de Galeria de Artă Decorativă Europeană, Galeria de Artă Orientală include aproape 600 de obiecte de artă provenite din Azerbaidjan, Bulgaria, China, Daghestan, Egipt, Grecia, India, Iran, Japonia, Siria, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan, selectate din cel mai important și mai valoros patrimoniu de artă orientală și extrem orientală din țară, administrat de Muzeul Național de Artă al României.

https://mnar.ro

  • Muzeul Hărților vă invite vineri, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției Orașul nevăzut al artistei Cristina Bobe, proiect curatoriat de Ioana Zamfir, muzeograf. „Expoziția aduce în prim-plan detalii expresive din locații anonime și construiește astfel o hartă emoțională a spațiului urban. Fotografiile Cristinei Bobe invită la un exercițiu de atenție, la ajustarea ritmului în care traversăm și ne raportăm afectiv la locurile pe care le străbatem. Fiecare detaliu uitat devine o poveste, iar fiecare fotografie capătă o voce pentru cei care o privesc.” - afirmă curatoarea Ioana Zamfir.
  • Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” vă invită să vizitați expoziția Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală. Expoziția la Palatul Suțu explorează parcursul pe care cele două orașe le-au avut în perioada medievală şi istoria bogată a acestor reședințe domnești folosite, fie concomitent, fie alternativ, de domnii munteni, între a doua jumătate a secolului al XIV-lea și până în secolul al XVIII-lea.
  • Muzeul Naţional de Artă al României organizează o nouă conferinţă din seria Opere în prim-plan, cu tema Imaginea personajului de culoare, susţinută de Mălina Conţu ora 16:00, la Galeria de Artă Europeană.
  • Târgul de Crăciun de la Cluj Napoca își va deschide porțile în Piața Unirii. De asemenea, pe platoul de la Sala Sporturilor „Horia Demian’’, creatorii universului UNTOLD au pregătit al doilea târg.
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 11:00

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească revine între 1 și 3 august 2025 în Grădina Botanică „Dimitrie...

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 10:52

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025

Brașov, 04 iulie 2025. Făgăraș Fest din acest an te provoacă la o experiență unică pe apă: instalația temporară...

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 08:40

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia își deschide porțile pentru o nouă atracție culturală – a doua...

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 07:23

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun

Una dintre cele mai talentate și cunoscute pianiste ale vremurilor noastre, Elisabeth Leonskaja , va concerta pe scena Sălii...

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Ascultă live

Ascultă live

00:00 - 00:30
Discuri de cinci stele (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
MARI CONCERTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:00 - 01:00
reluare: MAGAZIN RRI de vineri (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 01:00
PASIUNEA MEA, AGRICULTURA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
00:00 - 06:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru